Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

President Markkula zet plannen uiteen om lokale overheden te betrekken bij de Europese energie-unie

DELEN:

gepubliceerd

on

Markku Markkula

 

De voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s – Markku Markkula (foto) – heeft de verklaring van commissaris Šefčovič verwelkomd dat regio's en steden “onmisbaar” zijn in de Europese energietransitie. Het CvdR heeft de vicevoorzitter van de Europese Commissie uitgenodigd om deel te nemen aan een debat over de Energy Union gisteren (8 juli) waar hij ook opmerkte: “De energietransitie draait helemaal om de decentralisatie van de productie… Er is geen andere manier om de energietransitie tot stand te brengen dan samen te werken met lokale overheden.”
De energie-unie staat centraal in a ontwerpadvies Dit voorstel is opgesteld door het CvdR en roept op tot een sterkere nadruk op de empowerment van consumenten en kleinschalige lokale projecten op het gebied van hernieuwbare energie om de energierekening te verlagen en een energie-unie tot stand te brengen. Pascal Mangin (EVP/FR) van de regionale raad van de Elzas – die leiding geeft aan het advies van het CvdR – zal het ter goedkeuring voorleggen tijdens de plenaire vergadering van het CvdR in oktober later dit jaar.

Verschillende CvdR-leden namen gisteren deel aan het debat en steunden de doelstellingen van de Energie-unie. Maar ze vroegen commissaris Šefčovič ook om manieren te garanderen en uit te stippelen om regio's en steden te betrekken bij de totstandkoming van de energie-unie van de EU. Alleen door rekening te houden met de territoriale dimensie van de Energie-unie was het mogelijk de afhankelijkheid van energie-import te verminderen, de interne diensten te versterken en de energiearmoede aan te pakken. CvdR-voorzitter Markku Markkula zei: “We willen allemaal energiezekerheid en -efficiëntie. We zijn allemaal toegewijd aan het terugdringen van onze afhankelijkheid van import van energie, het stimuleren van innovatie en het creëren van een koolstofarm Europa. De Europese Commissie erkent dat het creëren van de Energie-unie regio’s en steden nodig heeft, maar de vraag is hoe”.

De onlangs onthulde € 315 miljard EU-investeringsplan Dit proces zou aanzienlijk kunnen worden bevorderd en het CvdR heeft zich bereid verklaard nauw met de Commissie samen te werken en voortdurend de impact van het energiepakket op de openbare diensten en gemeenschappen te beoordelen, terwijl het tegelijkertijd onderzoekt naar nieuwe mogelijkheden voor duurzame banen en nieuwe zakelijke kansen, met name voor het MKB.

De voorzitter van het CvdR wees ook op de plannen van de EU om een ​​energieprofiel van elke lidstaat op te stellen om zo de nationale, regionale en lokale behoeften te bepalen en te ondersteunen. Een dergelijk toezicht zou het mogelijk maken het energiebeleid van de EU te beoordelen en te herzien, maar waarbij rekening moet worden gehouden met de territoriale dimensie. “Dit zou niet alleen een betere programmering van het EU-beleid mogelijk maken, maar ook steden en regio’s helpen hun eigen overheidsbeleid en investeringen beter te plannen. bij energieprojecten.”

President Markkula riep ten slotte op tot het opvoeren van de inspanningen om de communicatie over de Energie-unie lokaal te verbeteren: “De EU moet de hand reiken naar gemeenschappen, bedrijven en de energiesector om te demonstreren en te laten zien waar we op hopen en wat er is bereikt. Lokale en regionale overheden zouden niet beter geplaatst kunnen zijn om deze taak op zich te nemen. We kunnen deze gelegenheid ook aangrijpen om aan onze steden en regio’s uit te leggen welk EU-geld beschikbaar is via de structuur- en investeringsfondsen, Horizon 2020 en de Connecting Europe Facility.”

Achtergrondinformatie

advertentie

-              CvdR-agenda voor de plenaire vergadering
-              Hoge resolutie foto's
-              CvdR-ontwerpadvies over energie
-              Toespraak van de CvdR-voorzitter

 

voor mij

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending