Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

Europese lokale overheden: EU-investeringsplan van € 315 miljard nodig om de oceaanenergiesector te transformeren

DELEN:

gepubliceerd

on

1332-mariene-energie-hoeveel-ontwikkelingspotentieel-is-er
Members of the European Committee of the Regions (CoR) have called for more EU investment to be funnelled into ocean energy. As part of the drive towards creating a more sustainable economy, the local leaders note that renewable energy from tides and waves could satisfy 10-15% of EU power demand by 2050 and generate up to half a million jobs. Ocean energy could also contribute to the diversification and decarbonisation of the economy which are vital in fulfilling the EU’s climate and renewable energy commitments.
Ocean energy has been earmarked as a priority for the EU’s economic and energy growth plans and Blue Growth strategy, both of which are part of the EU’s long term plan to support sustainable growth. In an opinion by the CoR – the EU’s assembly of local and regional authorities – entitled ‘Developing the potential of Ocean Energy’ led by Rhodri Glyn Thomas (EA/UK), the CoRs’ klimaat- en energiecommissie suggereert dat oceaanenergie een van de prioriteiten moet zijn van het nieuwe Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) van 315 miljard euro.

Despite the EU being a world leader in developing this sector, Rhodri Glyn Thomas – a Welsh Assembly Member for Carmarthen East and Dinefwr – questions “how long” this will last. Thomas warns that the EU needs to secure further investment if it is to maintain its lead and suggests it should be a priority of the EFSI. Mr. Thomas said: “Ocean energy could be one of the cornerstones for building partnership between local governments, businesses and research institutes. It can provide local jobs and most importantly energy security of supply but it needs sound investment”.

Tot nu toe werden externe investeringen gedwarsboomd door het waargenomen risico, als gevolg van onbekende technologie, administratieve rompslomp, netgerelateerde problemen en hoge kosten. De Europese Investeringsbank en andere interinstitutionele en regionale ondernemingen uit de EU zullen deze uitdagingen moeten overwinnen en lokale overheden zullen ook de sector vooruit moeten helpen. Het advies roept de Europese Commissie op om na te denken over de noodzaak van krachtige lokale en regionale steun voor oceaanenergie in haar Ocean Energy Forum, dat door de Commissie is opgezet om de groei van de industrie te ondersteunen en te monitoren. Het advies suggereert ook dat dit forum moet worden omgevormd tot een industrieel platform om een ​​samenwerkingsrelatie tussen bestuursniveaus, het bedrijfsleven en onderzoeksinstituten te helpen coördineren.

Speaking during the debate Miriam Dalli, a member of the European Parliament, highlighted the importance of renewable energy resources in Europe’s energy portfolio. She said: “Alongside more established renewable technologies, we must enable the ocean energy sector to make a meaningful contribution to Europe’s employment, innovation, climate and environmental objectives. We must tackle the barriers by encouraging collaboration between the technology developers, policy makers, investors and other stakeholders so as to bridge the gap between research and the market”.

Countries located on Europe’s Atlantic coast are cited as being the focal point for the development of ocean energy and the CoR ontwerpadvies stelt voor dat de huidige financiering voor de Atlantische regio moet worden heroriënteerd op het versterken van deze vorm van hernieuwbare energie. Er blijft een groot potentieel bestaan ​​om een ​​macroregio in het gebied te creëren, met name in Frankrijk, Ierland, Portugal, Spanje en Groot-Brittannië. Niettemin zouden andere zeeën en waterbekkens kunnen bijdragen aan de groei van de industrie, en kustgebieden in heel Europa zullen waarschijnlijk economische winsten en een impuls aan de werkgelegenheid op regionaal niveau zien.

As well as attracting investors and including stakeholders in the process, the CoR places public support as an important factor in the success of this young industry. It therefore sets out the desire to capture “the hearts and minds” of European citizens. The CoR is willing to play a central role in engaging the public and raising awareness of ocean energy, especially during dedicated events such as Duurzame Energieweek, een EU-evenement gewijd aan het bevorderen van duurzame energie.

De mening is geweest gepland voor definitieve goedkeuring door het Comité van de Regio's op 13-14 oktober 2015.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending