Verbind je met ons

Economie

Energy Union: Het bevorderen van de integratie van de Europese energiemarkten

DELEN:

gepubliceerd

on

community-energie-lampVandaag (8 juni) hebben de Europese Commissie en de landen van het Oostzeegebied een Memorandum of Understanding ondertekend ter modernisering en versterking van het Interconnectieplan voor de energiemarkt in het Oostzeegebied. Tegelijkertijd ondertekenden dertien Europese landen een verklaring voor regionale samenwerking op het gebied van de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening binnen de Europese interne markt. Dit werd gevolgd door de ondertekening van een politieke verklaring van het Pentalaterale Energieforum.

Regionale samenwerking met buurlanden binnen een gemeenschappelijk kader van de Europese Unie is een belangrijke bouwsteen voor de Energie-unie. Dit is van het grootste belang om een ​​ononderbroken energievoorziening en betaalbare prijzen voor de consument te garanderen. Regionale samenwerking zal bijdragen aan de verwezenlijking van marktintegratie in de hele EU en verder bijdragen aan het ontsluiten van het volledige potentieel van hernieuwbare energiebronnen in het energiesysteem.

Commissioner for Climate Action and Energy Miguel Arias Cañete said: “These agreements are a first milestone. They give the political backing to a stronger energy co-operation in Europe. The signatory countries are determined to enhance security of supply through further market integration. This is one of the main building blocks of the Energy Union which is one of the key priorities of the Juncker Commission. Today the member states begin synchronizing their efforts and working together towards cheaper and more effective solutions. Where there is a will there is a way. Today member states are showing their will.”

De politieke verklaring voor regionale samenwerking op het gebied van de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening in het kader van de Europese interne markt werd ondertekend door Duitsland, Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Italië, Zweden en de aangrenzende landen. landen Zwitserland en Noorwegen. Het bevat politieke toezeggingen om het nationale energiebeleid beter te coördineren, ook op het gebied van de voorzieningszekerheid; een efficiënter gebruik van de bestaande elektriciteitsnetwerken en een grotere integratie van hernieuwbare energiebronnen op de nationale markten.

De verklaring laat een aanzienlijke convergentie zien op het gebied van de belangrijkste uitdagingen en kansen van verdere integratie van de elektriciteitsmarkt tussen regionale groepen lidstaten. Om deze uitdagingen aan te pakken en het potentieel van een geïntegreerde markt te benutten, werkt de Commissie aan voorstellen voor een herzien ontwerp van de elektriciteitsmarkt, die in 2016 zullen worden gepubliceerd. Voor deze zomer staat een consultatieve mededeling over het ontwerp van de elektriciteitsmarkt gepland.

De tweede politieke verklaring van het Pentalaterale Energieforum werd ondertekend door Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Het forum telt ruim een ​​derde van de EU-bevolking en dekt ruim 40% van de elektriciteitsopwekking in de EU. Het heeft tot doel een open en transparante regionale dialoog te bevorderen om de voorzieningszekerheid te vergroten, de marktintegratie te bevorderen en een grotere marktflexibiliteit na te streven. In het bijzonder zal het een gemeenschappelijke methodologie uitwerken voor het beoordelen van de risico's voor de voorzieningszekerheid op regionaal niveau en voor het scheppen van de juiste voorwaarden voor grensoverschrijdende elektriciteitshandel.

Het Memorandum of Understanding over het versterkte Baltische Energiemarkt Interconnectie Plan (BEMIP) werd ondertekend door Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen, Zweden en Noorwegen (Denemarken zal dit in een later stadium ondertekenen). In hun streven om een ​​einde te maken aan het energie-isolement van het Oostzeegebied en het volledig te integreren in de energiemarkten van de EU breiden de landen de reikwijdte van het BEMIP-initiatief uit door de reeds bestaande samenwerkingsgebieden – de interne energiemarkt, interconnecties en energieopwekking – toe te voegen. gebieden, zoals energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en voorzieningszekerheid.

advertentie

Achtergrond

Het Pentalaterale Energieforum is het raamwerk voor regionale samenwerking in Centraal-West-Europa. Het werd in 2005 opgericht door de ministers van Energie uit de Benelux, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk (met Zwitserland als permanente waarnemer) om de samenwerking op het gebied van de grensoverschrijdende uitwisseling van elektriciteit te bevorderen.

De BEMIP-groep op hoog niveau werd in oktober 2008 opgericht door de Commissie en acht lidstaten (Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen en Zweden) en Noorwegen (die als waarnemer optrad). BEMIP streeft ernaar het energie-isolement van het Oostzeegebied te beëindigen en het volledig te integreren in de energiemarkten van de EU. In het najaar van 2014 lanceerde de Commissie de hervorming van het BEMIP-initiatief om de samenwerking op energiegebied in het Oostzeegebied verder te versterken.

De politieke verklaring voor regionale samenwerking op het gebied van de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening werd ondertekend door Duitsland, Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Italië, Zweden, Zwitserland en Noorwegen. Het werd geïnitieerd door de Duitse staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de energietransitie met als doel de flexibiliteit van de elektriciteitsmarkten te vergroten en de energietransitie te vergemakkelijken.

For the two political declarations and the Memorandum of Understanding see DG Energy’s website.
More about the Energy Union Strategy on the Commission’s website.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending