Verbind je met ons

CO2 uitstoot

CO2 markt fix: milieucommissie Europarlementsleden terug te gaan met de Raad

DELEN:

gepubliceerd

on

image.1635992648Een hervorming van het EU-emissiehandelssysteem (ETS), informeel overeengekomen met het Letse voorzitterschap van de Raad van Ministers, werd dinsdag (26 mei) gesteund door de Milieucommissie. De hervorming heeft tot doel het overschot aan koolstofkredieten die beschikbaar zijn voor handel te verminderen om de prijs van de emissierechten te ondersteunen. Het schema zou in 2019 gaan werken.

De voorgestelde wet zou een systeem creëren dat automatisch een deel van de ETS-rechten van de markt en in een reserve opneemt als het overschot een bepaalde drempel overschrijdt. In het tegenovergestelde scenario kunnen emissierechten op de markt worden gebracht. Het overschot aan emissierechten, dat sinds 2009 in het systeem is opgebouwd, wordt geschat op meer dan 2 miljard.
“We hebben een goed evenwicht gevonden tussen een ambitieuze en effectieve hervorming van de ETS en sterke garanties voor de energie-intensieve industrie in Europa om koolstoflekkage te voorkomen [dwz bedrijven die naar derde landen verhuizen vanwege het klimaatveranderingsbeleid]. Deze marktstabiliteitsreserve is een efficiënt, marktgestuurd instrument dat ons ETS-systeem zal stabiliseren. De ETS is de centrale pijler van het Europese duurzaamheids- en klimaatbeleid ”, zei Ivo Belet (EPP, BE), die de wetgeving door het Parlement stuurt.
De tekst onderhandeld met de Raad wordt goedgekeurd met 49 stemmen voor, 2 tegen en XNUMX onthoudingen. “Voor energie-intensieve industrieën zoals staal, chemicaliën en glas is het verminderen van de COXNUMX-uitstoot een lastige taak. Deze overeenkomst biedt voldoende garanties om te voorkomen dat deze bedrijven verplicht worden hun productiefaciliteiten te verplaatsen naar landen buiten de EU met een minder stringent klimaatbeleid. We hebben ons dus heel duidelijk gecommitteerd aan het aanpakken van het mogelijke risico van koolstoflekkage - met name door middel van verdere ETS-hervormingen die de Commissie de komende maanden zal presenteren, ”voegde Belet toe.
Backloaded en niet-toegewezen emissierechten
Volgens de voorgestelde deal zouden 'backloaded' emissierechten (900 miljoen aan de markt onttrokken emissierechten, die aanvankelijk vanaf 2019 moeten worden teruggegeven), in de reserve worden geplaatst.
Resterende emissierechten die niet zijn toegewezen aan het einde van de huidige handelsfase (2020) moeten ook in de reserve worden geplaatst, onder voorbehoud van een algehele herziening van de ETS-richtlijn, die later dit jaar door de Europese Commissie zal worden ingediend.
Vroege start in 2019
De marktstabiliteitsreserve zou eerder beginnen te werken dan oorspronkelijk voorzien, op 1 januari 2019, in plaats van 2021 zoals voorgesteld door de Europese Commissie.
Volgende stappen

De voorlopige overeenkomst zal in stemming worden gebracht tijdens de plenaire vergadering 6-9 in juli in Straatsburg.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending