Verbind je met ons

Economie

International Energy Charter in Den Haag ondertekend

DELEN:

gepubliceerd

on

Stedelijk_RusnakVandaag (20 mei) breekt in het Kurhaus Hotel in Den Haag een nieuw tijdperk aan in energiebeheer, met de ondertekening van het International Energy Charter (IEC).

De IEC is een politieke verklaring die is voortgekomen uit het Europees Energiehandvest (1991) en het Energiehandvestverdrag (1994). Het streeft ernaar gemeenschappelijke regels en normen vast te stellen, gebaseerd op de 'Atlantische' beginselen van vrijhandel en naleving van het internationaal recht.

De IEC is veel verder gegaan dan het oorspronkelijke 'eurocentrische' karakter van de verklaring van 1991. Vandaag ondertekenen ministers en ambassadeurs uit ontwikkelingslanden in Afrika en Zuid-Amerika in Den Haag de IEC, samen met China en andere Aziatische landen. Nigeria, Afrika's grootste energieproducent en lid van de OPEC, zal ook ondertekenen.

“Vandaag beginnen we met de hoop en verwachting dat het nieuwe Internationale Energiehandvest recht zal doen aan het belang van energiezekerheid voor producerende, consumerende en energiedoorvoerlanden, en wel op een evenwichtige manier”, aldus secretaris-generaal van het Energiehandvest Dr. Urban Rusnák (afgebeeld).

Met name probeert de IEC de belangrijke kwestie aan te pakken van het verlichten van energiearmoede, een grote hindernis voor economische en sociale ontwikkeling in veel landen over de hele wereld, en met name in Sub-Sahara Afrika. Voor veel van de nieuwe ondertekenaars wordt de IEC gezien als een eerste stap op weg naar toegang tot het juridisch bindende Energiehandvestverdrag.

 

 

advertentie

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending