Verbind je met ons

Economie

Europarlementsleden stemmen om de emissie van middelgrote stookinstallaties cap

DELEN:

gepubliceerd

on

stadszicht, Oostenrijk, Wenen, 13. district, Wenen - SchönbrunnEr zijn ongeveer 143,000 middelgrote stookinstallaties in de EU ©BELGA_AGEFOTOSTOCK
EU-landen zouden emissielimieten voor zwaveldioxide en stikstofoxide moeten opleggen aan middelgrote stookinstallaties, zoals elektriciteitsgeneratoren of verwarmingssystemen voor huishoudelijk, residentieel of industrieel gebruik, op grond van ontwerpplannen die woensdag (6 mei) zijn goedgekeurd door de Milieucommissie. De leden van het Europees Parlement stemden ervoor om de regeling aan te passen aan de thermische input van de centrales, om zo de administratieve lasten voor kleine bedrijven te verminderen.

“Er was een overweldigende meerderheid vóór de meeste compromisamendementen, en dus voor een krachtig mandaat voor onze komende onderhandelingen met de Raad van Ministers, die op 21 mei beginnen. Ik wil de schaduwrapporteurs bedanken voor hun harde werk aan dit moeilijke document”, aldus de woordvoerder Andrzej Grzyb (EVP, PL), die de wetgeving door het Parlement stuurt. Zijn eerste leesverslag werd goedgekeurd met 60 stemmen voor, 8 tegen en 1 onthouding.

De maximale emissiewaarden, vermeld in de bijlagen, van zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx) en stof uit bestaande stookinstallaties zouden van kracht worden in:

  • 2020 voor bestaande stookinstallaties met een nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 15 MW;
  • 2022 voor degenen met een input tussen 5 en 15MW, en;
  • 2027 voor mensen met een input van 5MW of minder.

De wetgeving weerhoudt de lidstaten er niet van strengere normen op te leggen. Er worden strengere waarden voorgesteld voor gebieden waar niet aan de luchtkwaliteitsnormen wordt voldaan.

Achtergrond

Hoewel kleine stookinstallaties onder de EU-wetgeving inzake ecologisch ontwerp kunnen vallen, en grote stookinstallaties onder de industriële emissierichtlijn, worden de emissies van luchtverontreinigende stoffen door middelgrote stookinstallaties over het algemeen niet op EU-niveau gereguleerd.

Volgende stappen

advertentie

De commissie verleende de heer Grzyb een mandaat (61 stemmen voor, 3 tegen en 5 onthoudingen) om op 21 mei rechtstreeks onderhandelingen met de lidstaten te starten, met het oog op het bereiken van een akkoord in eerste lezing.

Feiten

Er zijn ongeveer 143,000 “middelgrote” stookinstallaties in de EU, dat wil zeggen installaties met een thermisch ingangsvermogen tussen 1 en 50 MW.

Ze worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals de opwekking van elektriciteit, verwarming en koeling van woningen of woningen en het leveren van warmte of damp voor industriële processen.

Deze centrales zijn een belangrijke bron van de uitstoot van SO2, NOx en fijnstof.

Meer informatie

Contacten

 

  • Baptist CHATAIN
  • COMM – PRESS
  • Telefoonnummer(+32) 2 28 40992 (BXL)
  • Telefoonnummer(+33) 3 881 74151 (STR)
  • Mobiel nummer(+ 32) 498 98 13 37
  • Twitter@EP_Milieu

 

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending