Verbind je met ons

Energie

Antitrust: Commissie versus Gazprom

DELEN:

gepubliceerd

on

Commissaris VestagerDe Europese Commissie heeft een mededeling van punten van bezwaar naar Gazprom gestuurd waarin wordt beweerd dat sommige van zijn handelspraktijken op de Centraal- en Oost-Europese gasmarkten misbruik vormen van zijn dominante marktpositie, in strijd met de EU-mededingingsregels. Zie de factsheet (Engels) voor meer details.

Op basis van haar onderzoek is het voorlopige standpunt van de Commissie dat Gazprom de antitrustregels van de EU overtreedt door een algemene strategie te volgen om de Midden- en Oost-Europese gasmarkten te verdelen, bijvoorbeeld door de mogelijkheden van zijn klanten om het gas grensoverschrijdend door te verkopen te beperken. Dit heeft Gazprom mogelijk in staat gesteld om in bepaalde lidstaten oneerlijke prijzen in rekening te brengen. Gazprom heeft mogelijk ook misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie door de levering van gas afhankelijk te maken van het verkrijgen van niet-gerelateerde toezeggingen van groothandelaren met betrekking tot de gastransportinfrastructuur.

Gazprom heeft nu twaalf weken de tijd om op de mededeling van punten van bezwaar te reageren en kan ook om een ​​mondelinge hoorzitting verzoeken om zijn argumenten naar voren te brengen. De Commissie zal de rechten van verdediging van Gazprom volledig respecteren en haar opmerkingen zorgvuldig in overweging nemen alvorens een besluit te nemen. Het versturen van een mededeling van punten van bezwaar loopt niet vooruit op de uiteindelijke uitkomst van het onderzoek.

Concurrentiecommissaris Margrethe Vestager zei: “Gas is een essentieel goed in ons dagelijks leven: het verwarmt onze huizen, we gebruiken het om te koken en om elektriciteit te produceren. Het handhaven van eerlijke concurrentie op de Europese gasmarkten is daarom van het allergrootste belang. Alle bedrijven die op de Europese markt opereren – ongeacht of ze Europees zijn of niet – moeten zich aan onze EU-regels houden.

“Ik ben bezorgd dat Gazprom de antitrustregels van de EU overtreedt door misbruik te maken van zijn dominante positie op de gasmarkten in de EU. Wij constateren dat het mogelijk kunstmatige barrières heeft opgeworpen die verhinderen dat gas van bepaalde Midden-Oost-Europese landen naar andere landen stroomt, waardoor de grensoverschrijdende concurrentie wordt belemmerd. Door de nationale gasmarkten gescheiden te houden, kon Gazprom ook prijzen in rekening brengen die wij in dit stadium als oneerlijk beschouwen. Als onze zorgen zouden worden bevestigd, zou Gazprom de juridische gevolgen van zijn gedrag onder ogen moeten zien.”

 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending