Verbind je met ons

Biobrandstoffen

Europees Parlement stemt voor de geleidelijke afschaffing van de eerste generatie biobrandstoffen na 2020

DELEN:

gepubliceerd

on

Nusa UrbancicLeden van de Milieucommissie van het Europees Parlement hebben gisteren (24 februari) gestemd om het gebruik van biobrandstoffen op het land die kunnen meetellen voor het streefcijfer van 10% hernieuwbare energie in het vervoer tegen 2020. Ze keurden ook de boekhouding goed van indirecte emissies (bekend als ILUC) van biobrandstoffen onder de richtlijn brandstofkwaliteit (FQD) met een herzieningsclausule om ze in alle stukken 2020. Deze stemming zal een rem zetten op het groeiende verbruik van biobrandstoffen die de uitstoot van broeikasgassen verhogen in vergelijking met conventionele diesel en benzine. 

In reactie op de stemming zei de energiemanager van T&E Nusa Urbancic (foto): “We verwelkomen de vastberadenheid van de EP-leden om de hoeveelheid slechte biobrandstoffen die de EU in haar benzine en diesel zal mengen, te beperken. Hoewel in sommige opzichten zwakker dan het oorspronkelijke voorstel van de Commissie, geeft deze stemming een duidelijk signaal af dat het Europees Parlement schonere alternatieve brandstoffen wil die de uitstoot daadwerkelijk verminderen. "

Het is belangrijk dat het Parlement de reikwijdte van de 6% -limiet verruimt tot niet alleen biobrandstoffen op basis van voedsel, maar ook energiegewassen, dat wil zeggen niet-eetbare gewassen die nog steeds concurreren om land met voedselgewassen. Deze beslissing identificeert correct landgebruik, niet het type gewas, als de belangrijkste milieu-uitdaging van biobrandstoffen. Het zou betekenen dat de lidstaten dit type biobrandstof na 2020 niet zouden kunnen subsidiëren of machtigen.

Het Parlement heeft ook de duurzaamheidscriteria voor geavanceerde biobrandstoffen aangescherpt, voornamelijk gemaakt van stedelijk afval en residuen, en stelt een verplichting vast om te voldoen aan de afvalhiërarchie: dat het beter is om afval te hergebruiken of te recyclen dan te verbranden.

EU-lidstaten uitgegeven € 6 miljard in 2011 ter ondersteuning van de biobrandstoffenindustrie. Deze publieke steun was noodzakelijk om het marktaandeel van 4.5% biobrandstoffen in 2011 te behouden - onder de 6% bevriezing die vandaag in de Milieucommissie was gestemd.

“Rapporteur Torvalds moet nu voet bij stuk houden bij het onderhandelen over een deal met het Letse voorzitterschap, vooral over ILUC-factoren en het plafond. Anders zullen miljarden aan belastinggeld worden verspild aan schadelijke biobrandstoffen die in veel gevallen meer vervuilen dan fossiele brandstoffen, ”concludeerde Nusa Urbancic.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending