Verbind je met ons

Energie

'Europese energiefossielen kijken naar het verleden voor een energie-unie', zeggen de Groenen

DELEN:

gepubliceerd

on

Koolstof uitstootVandaag (21 mei) wordt een conferentie over een Europese energiezekerheidsstrategie georganiseerd door Commissievoorzitter Barroso en Energiecommissaris Oettinger.

Op de conferentie zal de Poolse premier Tusk naar verwachting zijn voorstellen voor een Europese energie-unie uiteenzetten. In een commentaar op de conferentie zei Rebecca Harms, covoorzitter van de Groenen/EVA: “De hernieuwde erkenning van Europa's schadelijke afhankelijkheid van energie-importen uit Rusland heeft de noodzaak van een echte energie-unie onderstreept. Deze drie energiefossielen uit de EU zullen echter de verouderde Europese energiemix van steenkool en kernenergie opnieuw verpakken, met een nieuw bijgerecht van schaliegas, en proberen dit als de toekomst te dienen.

“Barroso, Oettinger en Tusk maken op cynische wijze gebruik van de crisis in Oekraïne om hun agenda voor fossiele brandstoffen en kernenergie door te drukken. Dat is het verkeerde antwoord: we hebben een ambitieuze uitrol van energiebesparings- en efficiëntiemaatregelen nodig, gecombineerd met hernieuwbare energie van eigen bodem. Om onze schadelijke afhankelijkheid van Russische gasimporten te verminderen hebben we wel een energie-unie nodig, maar niet volgens de lijnen die vandaag worden geschetst; in plaats daarvan hebben we een nieuw pact nodig voor veilige, veilige en duurzame energieproductie en -consumptie.

Woordvoerder van groene energie, Claude Turmes, voegde hieraan toe: “Dat Barroso en Oettinger vooral Donald Tusk uitnodigen om zijn visie op de Europese energiezekerheid te presenteren, is een slecht voorteken voor de komende voorstellen van de Commissie over een EU-strategie voor energiezekerheid volgende week. Europese burgers niet dichter bij een schone en zekere energievoorziening brengen.

“Het groene alternatief – prioriteit geven aan maatregelen voor energiebesparing en hernieuwbare energie – zal dat zeker doen. Door zich te concentreren op technologieën van eigen bodem zal het ook de economie een impuls geven en banen helpen creëren. Dit zou duidelijk een betere investering zijn in de huidige moeilijke economische situatie. dan 400 miljard euro per jaar uitgeven aan de import van fossiele brandstoffen, waarvan 1/3 naar het Rusland van Poetin gaat.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending