Verbind je met ons

Energie

Macht aan het volk: Litouwen wordt aangesloten op het Europese netwerk

DELEN:

gepubliceerd

on

20140415PHT44519_originalZelden zullen mensen gelukkiger zijn geweest met de komst van elektriciteit. De lancering van de allereerste energiecentrale van Vilnius werd gevierd met een standbeeld van de elektriciteitsgodin (foto). Dit beeld, dat nu in het centrum van de stad staat, was zo populair dat het in volksliederen voorkwam. Nadat de centrale was ontmanteld, voerden mensen campagne om het als nationaal erfgoed te laten erkennen en tegenwoordig trekt het veel bezoekers als het Energy and Technology Museum.

Als een van de snelst groeiende economieën van de EU heeft Litouwen een betrouwbare energievoorziening nodig, maar net als de andere twee Baltische staten lijdt het onder slechte verbindingen met de rest van Europa. Als zogenaamd energie-eiland zijn er weinig leveranciers om energie van af te nemen. Voor gasimport is het sterk afhankelijk van Rusland, wat tot hogere prijzen heeft geleid. In 2012 betaalde Litouwen 15% boven het Europese gemiddelde voor aardgas.
Litouwen streeft naar energieonafhankelijkheid tegen 2020 door de uitvoering van een reeks projecten die een hoge ambtenaar vergeleek met schaakstukken in een wedstrijd tegen Rusland, zijn voormalige Sovjetmeester. De belangrijkste elementen van de strategie van Litouwen zijn onder meer een mogelijke nieuwe kerncentrale, een terminal voor vloeibaar aardgas, het loskoppelen van het oude Sovjetnet en het tot stand brengen van elektriciteitsverbindingen met de EU.

Eind dit jaar wordt in Klaipėda een terminal voor vloeibaar aardgas geopend, terwijl elektriciteitsverbindingen met Polen en Zweden in aanbouw zijn. De EU speelt een actieve rol bij het bevorderen van deze projecten. Zo ondersteunt het het Baltic Energy Market Interconnection Plan (BEMIP) om de energie-interconnecties te vergroten en de energiemarkt in het Oostzeegebied te verbeteren.
"De EU is absoluut een gemeenschappelijke noemer voor alle Baltische staten en het doet geweldig werk om de regeringen aan het denken te zetten over het regionale belang, niet alleen over het binnenlandse belang", zegt Reinis Aboltins, een energie-expert bij de Providus-denktank in Letland. elektriciteitslijnen met Zweden en Polen zijn voltooid, Litouwen zal genieten van veel lagere elektriciteitsprijzen. De heer Aboltins voegde eraan toe: "De hoogspanningslijnen zorgen ervoor dat je verbonden bent en zorgt ervoor dat je verbonden blijft. Het is alsof je toetreedt tot een elektriciteits-EU, althans fysiek."

De EU dringt al jaren aan op een geïntegreerde en slimme energie-infrastructuur in Europa. Dit zou de concurrentie bevorderen, de prijzen drukken en de afhankelijkheid van landen van slechts een handvol leveranciers verminderen. De noodzaak hiervan bleek in 2009 toen Rusland de gastoevoer naar Oekraïne afsneed vanwege openstaande rekeningen, waardoor ook veel Zuidoost-Europese landen zonder gas kwamen te zitten.
Ook Rusland heeft dit jaar laten zien bereid te zijn gas te gebruiken in zijn conflict met Oekraïne. Gepensioneerde Darata Liukeviciene, 75, uit Vilnius, vindt dat de recente gebeurtenissen in Oekraïne een signaal moeten zijn voor de hele EU.

"Ik geloof dat ze onze problemen en onze afhankelijkheid van energie begrijpen", zei ze. "Ik hoop dat de EU na wat er in Oekraïne is gebeurd, iets gaat doen. Met de links zijn we veiliger."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending