Verbind je met ons

Landbouw

Schakel over op klimaatactie voor een banenrijk economisch herstel, zeggen Europeanen

DELEN:

gepubliceerd

on

jpclimate-artikelGrootVier op de vijf mensen in de Europese Unie erkennen dat het bestrijden van de klimaatverandering en het efficiënter gebruiken van energie de economie en de werkgelegenheid kunnen stimuleren, blijkt uit een speciale Eurobarometer-opiniepeiling over klimaatverandering die vandaag is gepubliceerd. Dit is iets hoger dan in de laatste peiling, in 2011, toen 78% het daarmee eens was.

Verschillende lidstaten die het meest hebben geleden onder de economische en financiële crisis behoren tot de landen waar de erkenning van de economische voordelen van klimaatactie en energie-efficiëntie het hoogst is. In geen enkele lidstaat was minder dan 65% van de respondenten het daarmee eens.

Het onderzoek1 ontdekte ook dat zeven op de tien burgers het erover eens zijn dat het verminderen van de import van fossiele brandstoffen van buiten de EU economische voordelen zou kunnen opleveren.

Voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei: "Er is geen keuze te maken tussen goede economie en klimaatbescherming: kosteneffectieve klimaatactie is inderdaad goede economie. Ik ben zeer bemoedigd dat de Europese burgers dat ook erkennen. Deze peiling zendt een krachtig signaal uit aan de EU-leiders om gedurfde klimaatactie te ondernemen voor een duurzaam economisch herstel. En het is ook voor ons in de Commissie een aanmoediging om te blijven strijden voor ambitieuze klimaatactie in Europa.”

Commissaris voor Klimaatactie Connie Hedegaard zei: ‘De peiling bevestigt dat een duidelijke meerderheid van de Europeanen verwacht dat hun politici de klimaatuitdaging nu aanpakken. De burgers begrijpen dat de klimaatverandering niet is verdwenen terwijl hun regeringen bezig waren de economische crisis aan te pakken. Het gaat niet om groei en concurrentievermogen, noch om het klimaat. Het is allebei, het moet allebei zijn. Ik hoop dat de EU-leiders zullen luisteren en dienovereenkomstig zullen handelen tijdens de Europese Raad later deze maand, wanneer zij onze klimaat- en energievoorstellen voor 2030 zullen bespreken.''

Belangrijkste resultaten van de enquête

  • 80% van de respondenten is het ermee eens dat het bestrijden van de klimaatverandering en het efficiënter gebruiken van energie de economie en de werkgelegenheid kunnen stimuleren, waarbij 31% het daar volledig mee eens is en 49% het er eerder mee eens is. In Spanje (52%), Zweden (50%), Malta (44%), Ierland en Cyprus (43%) en Griekenland (42%) was de kans het grootst dat mensen het er volledig mee eens waren. Het laagste percentage van de respondenten dat het er helemaal mee eens was of geneigd was het ermee eens te zijn, was 65% in Estland.
  • Negen op de tien Europeanen beschouwen klimaatverandering als een ernstig probleem. Een grote meerderheid (69%) beschouwt het als een 'zeer ernstig' probleem en 21% als een 'redelijk ernstig' probleem. Slechts 9% beschouwt het niet als een ernstig probleem. Op een schaal van 1 (minste) tot 10 (meeste) werd de ernst van de klimaatverandering gerangschikt op 7.3. Dit in vergelijking met scores van 7.4 in 2011 en 7.1 in 2009.
  • Klimaatverandering wordt beschouwd als een zeer ernstig probleem waarmee de wereld wordt geconfronteerd, na armoede en de economische situatie. In 2011 stond klimaatverandering op de tweede plaats, na armoede, honger en water, maar vóór de economie. Tegenwoordig beschouwt de helft (50%) van het Europese publiek klimaatverandering als een van de vier ernstigste problemen. Respondenten in Zweden (39%), Denemarken (30%) en Malta (30%) beschouwen het klimaat momenteel het meest waarschijnlijk als het ernstigste mondiale probleem.
  • 70% van de Europeanen is het ermee eens dat het terugdringen van de import van fossiele brandstoffen de EU economisch ten goede zou kunnen komen, waarbij 26% het daar volledig mee eens is en 44% het er eerder mee eens is. In Spanje (45%), Oostenrijk (40%), Cyprus (38%), Ierland (37%), Portugal (34%) en Malta (34%) waren de respondenten het hoogstwaarschijnlijk volledig eens.
  • De overgrote meerderheid van de Europeanen steunt nationale maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. 92% van de respondenten vindt het belangrijk dat hun regeringen steun bieden voor het verbeteren van de energie-efficiëntie tegen 2030, terwijl iets meer dan de helft (51%) zegt dat dit 'zeer belangrijk' is. Op het gebied van hernieuwbare energie vindt 90% het belangrijk dat de overheid doelstellingen vastlegt om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen tegen 2030 te vergroten, terwijl 49% dit 'zeer belangrijk' vindt.
  • 50% van de Europeanen zegt dat ze de afgelopen zes maanden enige vorm van actie hebben ondernomen om de klimaatverandering te bestrijden, iets minder dan de 53% in 2011. Toen hen echter werd gevraagd een lijst met specifieke acties te zien die ze mogelijk hadden ondernomen, en zonder gespecificeerd tijdschema stijgt dit aandeel naar 89%, vergeleken met 85% in 2011. De meest voorkomende acties zijn het verminderen en recyclen van afval (69%) en het terugdringen van het gebruik van wegwerpartikelen (51%).

Meer informatie

advertentie

Link naar de Eurobarometer-pagina
Facebook-pagina van de EU Climate Action

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending