Verbind je met ons

Energie

Speech: overheidssteun modernisering van een geïntegreerde Europese energiemarkt

DELEN:

gepubliceerd

on

almuniaJoaquín Almunia, commissaris voor Mededinging en vicevoorzitter van de Europese Commissie (foto) spreekt op Eurelectric-evenement, Brussel, 2 december

Ik wil de heer ten Berge bedanken voor zijn vriendelijke uitnodiging om op deze conferentie te spreken.

Ik zal mijn presentatie concentreren op de huidige herziening van de milieurichtlijnen voor staatssteun.

Deze evaluatie maakt deel uit van de bredere strategie voor de modernisering van de staatssteun en vertaalt de algemene beginselen ervan in tastbare beleidsoriëntaties.

Vanaf het begin heb ik besloten om de reikwijdte van de bestaande milieurichtlijnen te verbreden tot de publieke financiering van energie, om de eenvoudige reden dat de doelstellingen van duurzame, zekere en betaalbare energie voor Europa nauw verbonden zijn met ons klimaatbeleid.

De nieuwe richtlijnen zullen de lidstaten helpen beter te investeren in hun energiebeleidskeuzes om gemeenschappelijke Europese doelstellingen na te streven.

De cruciale term hier is ‘Europees’. De beste oplossingen voor onze huidige uitdagingen zijn EU-brede oplossingen.

Energie is waarschijnlijk de sector waarin de voltooiing van de interne markt de Europese bedrijven en burgers de meeste voordelen zal opleveren.

advertentie

Desondanks is de voltooiing van de interne energiemarkt tot nu toe ingewikkeld geweest. Het duurt langer dan verwacht voordat de hervormingsinspanningen – waaronder het derde energiepakket dat in 2007 werd gelanceerd – effect op het terrein zullen hebben.

Als gevolg hiervan zijn de energieprijzen in de EU opmerkelijk hoger dan in andere geïndustrialiseerde gebieden van de wereld.

Dit belemmert het concurrentievermogen in de EU – vooral in de energie-intensieve industrieën – en bedreigt de tienjarige voorsprong van Europa op het gebied van het koolstofarm maken van de economie.

Er bestaat een brede consensus over wat we moeten doen om deze uitdagingen aan te pakken. Laat me de topitems op de lijst herinneren:

  1. De EU een gemeenschappelijk kader voor energie geven;
  2. Investeren in infrastructuur;
  3. Het verhogen van de energie-efficiëntie; En
  4. Het aanmoedigen van steun voor hernieuwbare energiebronnen die efficiënter en beter marktgeïntegreerd is.

Mededingingsbeleid: recente en huidige activiteit

Wat kan het mededingingsbeleid doen om deze doelstellingen te helpen verwezenlijken? Voordat ik de nieuwe richtlijnen bespreek, wil ik kort beschrijven wat we doen om de mededingingsregels te handhaven.

Energiemarkten vormen al lang een prioriteit voor het concurrentiebeleid, zoals blijkt uit het sectoronderzoek dat in 2007 werd afgerond.

Sindsdien hebben we een tiental antitrustbesluiten genomen waarbij oude gevestigde exploitanten in verschillende landen betrokken waren, zoals Frankrijk, België, Duitsland en Italië.

Ons voorkeursbeleid in al deze gevallen was het zoeken naar toezeggingen die op termijn een structureel verschil zouden maken en de markten zouden openstellen.

Meer recentelijk heeft ons werk zich geconcentreerd op Midden- en Oost-Europa. Afgelopen april hebben wij bijvoorbeeld de toezeggingen aanvaard die waren aangeboden door ČEZ, de Tsjechische elektriciteitsleverancier.

Daarnaast zijn bij lopende onderzoeken de Roemeense elektriciteitsbeurs OPCOM, de Bulgaarse gevestigde exploitant BEH en Gazprom betrokken.

In dit laatste geval is een van de belangrijkste problemen dat het bedrijf zijn klanten mogelijk prijzen heeft opgelegd die oneerlijk hoog zijn in vergelijking met de kosten of met concurrerende benchmarks.

Wij vermoeden dat Gazprom zijn marktmacht kan gebruiken om een ​​prijsbeleid te voeren dat niet in overeenstemming is met de marktfundamenten.

Dit resulteert in grote prijsverschillen in heel Europa en we zijn bezorgd dat Gazprom deze in stand heeft gehouden door territoriale beperkingen in leveringsovereenkomsten en door andere gasleveranciers uit te sluiten.

Ook in West-Europa voeren wij antitrustonderzoeken uit. Ik noem een ​​paar gevallen die van belang zijn met het oog op het behoud van vertrouwen in de prijsvorming.

We zetten ons onderzoek in de Power Exchanges-zaak voort na de inspecties die in februari vorig jaar plaatsvonden.

Stroombeurzen zijn van cruciaal belang voor het functioneren van de elektriciteitsmarkten en de voltooiing van de interne energiemarkt. Daarom is het van essentieel belang om alle bedrijfspraktijken te voorkomen die het vertrouwen in deze markten zouden kunnen ondermijnen.

In mei hebben we ook inspecties uitgevoerd in onze zaak Olie- en biobrandstofmarkten, die zich richt op de prijzen die zijn verstrekt aan prijsrapportagebureau Platts.

Het belang van de door het agentschap vastgestelde benchmarks en het niet-gereguleerde karakter van het proces kunnen ruimte laten voor concurrentiebeperkend gedrag dat tot prijsverstoringen leidt.

Prijzen gepubliceerd door prijsinformatiebureaus dienen als benchmarks voor de handel op de fysieke en financiële derivatenmarkten voor veel grondstoffenproducten in Europa en wereldwijd. En dit betekent dat zelfs kleine verstoringen een grote impact kunnen hebben.

De nieuwe richtlijnen voor milieu- en energiesteun

Dames en heren:

Laat ik nu terugkomen op het proces van herziening van de richtlijnen voor milieu- en energiesteun.

Het algemene doel van onze evaluatie is het scheppen van een alomvattend raamwerk om EU-landen te helpen beter te investeren in hun energiebeleid.

Dit strategische doel kan worden opgesplitst in drie doelstellingen:

  1. De eerste maakt al deel uit van onze bestaande regels; het bevorderen van investeringen in energie-efficiëntie.
  2. De tweede doelstelling, geïntroduceerd door de nieuwe regels, heeft betrekking op hernieuwbare energiebronnen. Gezien de huidige technologie en marktontwikkelingen zijn wij van mening dat publieke steun beter gericht moet worden, rekening houdend met de stand van de inzet van de verschillende technologieën.
  3. Ten slotte zijn we van plan het gebruik van overheidssubsidies te bevorderen om de interconnecties te verbeteren en grensoverschrijdende netwerken te ontwikkelen.

Deze laatste twee punten behoren tot de belangrijkste vernieuwingen van de nieuwe richtlijnen en ik wil ze graag in detail toelichten.

Hernieuwbare energiebronnen

De nieuwe richtsnoeren zijn bedoeld om de concurrentieverstoringen die momenteel worden veroorzaakt door subsidies voor hernieuwbare energiebronnen tot een minimum te beperken.

Zij zullen met name overcompensatie van hernieuwbare energiebronnen voorkomen en de geleidelijke integratie van hernieuwbare elektriciteit in de normale werking van de elektriciteitsmarkten aanmoedigen.

De nieuwe richtlijnen zullen volledig consistent zijn met de EU-doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en energie die zijn vastgelegd in de Europa 2020-strategie en de lidstaten ondersteunen in hun inspanningen om deze te bereiken.

Er is een debat op gang gekomen over het EU-klimaatbeleid na 2020 en de doelstellingen ervan zijn nog niet vastgelegd. De nieuwe richtlijnen maken geen deel uit van dit debat. Ze zullen slechts tot 2020 van kracht blijven en zullen opereren in de context van onze huidige doelstellingen.

Wat de nieuwe richtlijnen wel zeggen, is dat overheidssubsidies goed ontworpen moeten worden. Dit betekent vooral twee dingen: geen verspilling van belastinggeld en geen verstoring van de concurrentie op de markt.

Bovendien zal het laag houden van de kosten voor het ondersteunen van hernieuwbare bronnen Europa helpen zijn voorsprong op het gebied van het koolstofvrij maken te behouden en ook goed zijn voor het concurrentievermogen van onze industrie.

Tegenwoordig is een terugkerend probleem bij subsidieregelingen voor hernieuwbare energiebronnen dat zij vaak technologiespecifieke en vaste tarieven toekennen. Deze regelingen beschermen deze energiebronnen tegen prijssignalen en leiden tot marktverstoringen.

De oplossing die de nieuwe richtsnoeren bieden, is de geleidelijke introductie van marktgebaseerde instrumenten.

In de praktijk betekent dit dat subsidies kunnen worden verleend aan de meest gebruikte technologieën in een concurrerend biedingsproces, waardoor de hulp die nodig is om deze technologieën naar voren te brengen tot een minimum wordt beperkt. Dit zijn de technologieën die al kunnen worden ondersteund door middel van marktpremies in plaats van door feed-in-tarieven.

Daarentegen is een biedingsproces misschien niet haalbaar voor minder gebruikte technologieën, maar ook deze kunnen gericht zijn op de feitelijke marktsituatie. De nadruk moet hier liggen op het vermijden van overcompensatie.

Hoe dan ook, elk ambitieus beleid op het gebied van hernieuwbare energie brengt kosten met zich mee.

Verschillende EU-landen zijn bezorgd dat de financiering van hernieuwbare energiebronnen een last legt op de energie-intensieve industrie en dat dit delokalisatie in gang kan zetten en uiteindelijk kan leiden tot koolstoflekkage.

Toen het ETS-systeem werd geïntroduceerd, stonden we voor een soortgelijke uitdaging. We hebben dit probleem aangepakt door steun toe te staan ​​ter compensatie van de kosten die werden doorberekend aan klanten in de energie-intensieve industrieën. De oplossing die toen werd gevonden, zou als blauwdruk kunnen dienen voor de kosten die voortvloeien uit de steun aan hernieuwbare energiebronnen.

Energie-infrastructuur

Wat betreft de doelstelling om de integratie van de Europese energiemarkten te bevorderen: voor het eerst zullen de nieuwe richtsnoeren staatssteun voor grensoverschrijdende energie-infrastructuur bevorderen.

De voordelen zijn duidelijk; betere verbindingen tussen nationale markten verminderen de zorgen over de onderbrekingen en de voorzieningszekerheid en verbeteren de schaalvoordelen.

Meer geïntegreerde markten zijn ook goed nieuws voor de concurrentie en de marktefficiëntie, en er worden voordelen verwacht voor zowel industriële als particuliere consumenten.

In het bijzonder heeft de Commissie afgelopen oktober een lange lijst projecten op het gebied van de energie-infrastructuur onthuld en deze gedefinieerd als “projecten van gemeenschappelijk belang”.

De nieuwe richtlijnen ondersteunen de uitvoering van deze projecten principieel. En dit is een voorbeeld van hoe het concurrentiebeleid Europa kan helpen zijn energiebeleidsdoelstellingen na te streven.

Opwekkingscapaciteit en kernenergie

Laat ik mijn presentatie van de herziene richtlijnen afronden met twee andere belangrijke elementen; de subsidies die worden toegekend om de opwekkingscapaciteit op een adequaat niveau te houden, en de kwestie van kernenergie.

Het risico van onderinvestering in nieuwe energiecentrales is een andere uitdaging voor Europa. Sommige EU-landen zijn van plan zogenaamde ‘capaciteitsmechanismen’ in te voeren om producenten aan te moedigen nieuwe opwekkingscapaciteit op te bouwen of te voorkomen dat ze bestaande centrales sluiten.

We overwegen de opname van staatssteunregels om te voorkomen dat deze mechanismen de nationale productie onnodig bevoordelen. Dergelijke regels zouden deze vorm van steun onder strikte voorwaarden mogelijk maken en wanneer er geen alternatieven zijn, zoals betere interconnecties en reacties aan de vraagzijde.

Wat kernenergie betreft, heeft de Europese Commissie in september besloten dat er in de nieuwe milieu- en energierichtlijnen geen melding van zou worden gemaakt.

Het is aan de lidstaten om te beslissen of ze kernenergie willen gebruiken in hun energiemix, en een paar landen hebben inderdaad aangekondigd dat ze nieuwe kerncentrales zullen bouwen.

Als nationale autoriteiten uiteindelijk besluiten kernenergie te steunen, zal het onze verantwoordelijkheid zijn om de verenigbaarheid van hun subsidies onder het EU-mededingingsrecht van geval tot geval en rechtstreeks onder de bepalingen van het Verdrag te beoordelen.

Dames en heren:

Wat zijn de volgende stappen? Vóór de kerstvakantie zullen we marktdeelnemers uitnodigen om ons hun feedback te geven op een concept van de herziene richtlijnen voor milieu- en energiesteun.

Ik moedig u allen aan om deel te nemen aan de consultatie. Het is voor ons erg belangrijk om de nieuwe regels te baseren op echte marktinformatie. Daarna verwacht ik dat de nieuwe richtlijnen in het eerste semester van 2014 zullen worden aangenomen.

Als ze er zijn, zullen ze Europa een robuust raamwerk bieden om hernieuwbare energie te ondersteunen voor het koolstofvrij maken van onze economie; het bevorderen van de energie-infrastructuur en energie-efficiëntie; en om de capaciteit te garanderen zonder onnodige voordelen te geven aan gevestigde, conventionele stroomgeneratoren.

Samen met onze voortdurende antitrust- en fusieonderzoeksacties moeten de nieuwe richtlijnen worden gezien als een nieuwe stap in de richting van de voltooiing van de Europese interne energiemarkt.

Dank je.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending