Verbind je met ons

Energie

Tekort aan vaardigheden in de windindustrie in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Door EU Reporter-correspondent

ENEWINDVAARDIGHEDEN

De Europese windindustrie kampt met een ernstig tekort aan vaardigheden van ongeveer 5,500 voldoende gekwalificeerd personeel per jaar. Dit tekort zou tegen 18,000 kunnen oplopen tot 2030 - bijna 5% van het totale personeelsbestand in de windindustrie - als het aantal geschikte werknemers niet toeneemt.
De waarschuwing komt in een rapport dat zal worden gepubliceerd door het EU's Wind Energy Technology Platform (TPWind), gebaseerd op onderzoek door adviesbureau voor hernieuwbare energie GL Garrad Hassan.

"In een tijd van stijgende werkloosheid heeft het geen zin dat de windindustrie niet het geschoolde personeel kan vinden dat het dringend nodig heeft", aldus Jacopo Moccia, hoofd beleidsanalyse bij de European Wind Energy Association, die het TPWind-secretariaat coördineert en host.

"Er is een reëel risico op een tekort aan voldoende geschoolde werknemers. Meer dan de helft van het tekort aan nieuwe werknemers in 2030 zou in exploitatie en onderhoud kunnen liggen. Ingenieurs hebben een wanhopig tekort en het probleem zal veel erger worden tenzij er actie wordt ondernomen, "zei Andrew Garrad, voorzitter van GL Garrad Hassan.

"Er moeten gerichte trainingscursussen worden gecreëerd en het aantal afgestudeerden van die cursussen moet worden verhoogd, zodat de sector kan voldoen aan zijn personeelsbehoeften en kan blijven zorgen voor banen en inkomsten in het huidige moeilijke economische klimaat", aldus Henning Kruse, voorzitter van TPWind.

De aanbevelingen uit het komende rapport, 'European Wind Energy Training Needs, Opportunities and Recommendations', werden vandaag gepresenteerd tijdens het jaarlijkse evenement van EWEA in 2013. Ze bevatten:
• Benadruk wetenschap, technologie, techniek en wiskunde ('STEM')
vaardigheden in beroepsopleiding
• Verhoog de input van de industrie voor academische cursussen
• Meer afgestudeerden van generalistische opleidingen windenergie
• De harmonisatie van beroepsonderwijs en -opleiding in de hele EU
• Meer nadruk op training in bediening en onderhoud

advertentie

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending