Verbind je met ons

Onderwijs

Onderwijs: 'Geef je mening' over de toekomst van leermobiliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 8 februari lanceerde de Commissie de openbare raadpleging over de toekomst van leermobiliteit met het oog op haar beleidsvoorstel later dit jaar. Deze raadpleging is bedoeld om burgers en alle belanghebbende partijen te informeren over het aanstaande voorstel en om bewijsmateriaal en hun standpunten te verzamelen. De EU en haar lidstaten zetten zich in voor het bevorderen van grensoverschrijdende leermobiliteit in de Europese onderwijsruimte voor alle leerlingen, docenten en medewerkers.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd zei: “Leermobiliteit versterkt het gevoel van saamhorigheid en inspireert ons om de diversiteit van de Europese Unie te waarderen; het stelt ons in staat nieuwe mensen te ontmoeten, vrienden te maken en, het belangrijkste, om te leren en vooruitgang te boeken. Wij zijn van mening dat het voor leerlingen gemakkelijker moet worden gemaakt om op de hoogte te zijn van kansen en om gemakkelijk te kunnen wisselen tussen onderwijssystemen in verschillende landen. Deze openbare raadpleging is een gelegenheid om naar alle betrokken belanghebbenden te luisteren en de Europese onderwijsruimte te realiseren.”

Grensoverschrijdende leermobiliteit is een zeer waardevolle ervaring gebleken voor mensen bij het verwerven van kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn voor persoonlijke, educatieve en professionele ontwikkeling, alsook voor maatschappelijke betrokkenheid en sociale inclusie. Toch heeft nog steeds slechts 15% van de jongeren een studie, opleiding of stage gevolgd in een ander EU-land. Daarom, zoals aangekondigd in haar Werkprogramma 2023, heeft de Commissie besloten een voorstel in te dienen om het huidige EU-kader voor leermobiliteit, om studenten in staat te stellen gemakkelijker van onderwijssysteem te wisselen en leermobiliteit te promoten als een kans voor iedereen. De belangrijkste belemmeringen voor deelname aan leermobiliteit en manieren om deze aan te pakken, zullen worden besproken via openbare raadpleging met burgers en belanghebbenden, zoals lerenden, onderwijzers, personeel in alle onderwijs- en opleidingssectoren, jeugdwerkers, leerlingen en sportpersoneel. Vooral organisaties die deelnemers aan mobiliteitsactiviteiten uitzenden en ontvangen, waaronder werkgevers, zijn welkom om hun feedback te delen. Input van besluitvormers, belangenorganisaties en onderzoekers is ook zeer waardevol. 

De call for evidence en de vragenlijst voor openbare raadpleging die in alle EU-talen beschikbaar zijn, blijven 12 weken open. Ze zijn toegankelijk via Heb je Say-portaal.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending