Verbind je met ons

Educatie

'Mega-Bologna'- EU plant om universitaire samenwerking te transformeren

DELEN:

gepubliceerd

on

Twee nieuwe initiatieven van de Europese Commissie hebben tot doel de samenwerking tussen Europese instellingen voor hoger onderwijs te verbeteren. Vanmiddag maakten commissaris-vicevoorzitter Margaritis Schinas en Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, de initiatieven uit Straatsburg bekend, waarmee het Europees Jaar van de Jeugd van start ging.

Het eerste initiatief is een strategie om Europese universiteiten te ondersteunen bij hun inspanningen om vooruit te komen en met elkaar samen te werken. De Commissie hoopt dit doel te bereiken door middel van verschillende doelstellingen die universiteiten de kans geven om het centrum van het Europese leven te worden. 

Het tweede voorstel is gericht op het bouwen van meer bruggen tussen Europese universiteiten. Het voorstel zal de ontwikkeling van gezamenlijke graden, het bundelen van middelen en transnationale programma's tussen universiteiten in Europa mogelijk maken. De staten van de Europese Unie worden aangemoedigd om wetgeving te creëren die deze activiteiten mogelijk maakt, wat de volgende stap lijkt te zijn in de richting van de totstandbrenging van de Europese ruimte voor hoger onderwijs. De Europese Hoger Onderwijsruimte werd in 1999 gecreëerd door de Verklaring van Bologna. 

"Naar mijn idee was Bologna natuurlijk de eerste stap van een proces dat nu veel grip krijgt", zei Schinas. “Het is veel ambitieuzer, meer gestructureerd. Maar wat we nu doen is niet alleen Bologna het vervolg. Het is 'Mega Bologna Plus'.”

Deze acties komen er op het moment dat het Erasmus+-programma een oproep doet voor meer Europese universiteiten om deel te nemen aan het programma, waardoor studenten vrijer kunnen bewegen tussen verschillende universiteitscampussen in verschillende Europese staten. Het programma sponsort al 41 transnationale allianties van universiteiten, waaronder meer dan 280 instellingen voor hoger onderwijs. Deze oproep zal de Commissie dichter bij haar doel van 60 Europese universiteiten in 2024 brengen. 

De volgende stappen voor deze initiatieven liggen bij de EU-landen en de Europese universiteiten om wetgeving te creëren en programma's uit te voeren die het gemakkelijker maken voor Europese studenten om tussen landen te reizen en een meer samenhangende Europese identiteit te bevorderen.

advertentie

Deel dit artikel:

advertentie

Trending