Verbind je met ons

Onderwijs

Global Education Summit: Team Europe belooft toonaangevende bijdrage van € 1.7 miljard aan het Global Partnership for Education

DELEN:

gepubliceerd

on

Op de Wereldwijde onderwijstop in Londen hebben de Europese Unie en haar lidstaten, als Team Europe, 1.7 miljard euro toegezegd aan het Global Partnership for Education (GPE) om de onderwijssystemen voor meer dan een miljard meisjes en jongens in maximaal 90 landen en gebieden te helpen transformeren. Dit is de grootste bijdrage aan het GPE. De EU had al aangekondigd dat haar  € 700 miljoen toezegging voor 2021-2027 in juni.

The EU was represented at the summit by Ursula von der Leyen, president of the European Commission, and International Partnerships Commissioner Jutta Urpilainen. Their interventions highlighted the impact of the COVID-19 crisis on children’s education worldwide, and the determination of the EU and its member states to act.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: “Onderwijs is de meest elementaire infrastructuur voor menselijke ontwikkeling. Lezen, schrijven, rekenen, logica, digitale vaardigheden, ons leven begrijpen. Het maakt niet uit op welk continent je woont. Onderwijs zou een werkelijk universeel recht moeten zijn. Daarom investeert de Europese Unie meer in internationale samenwerking voor onderwijs dan de rest van de wereld bij elkaar. En we voeren onze inspanningen op in deze buitengewone tijden.”

Commissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen zei: “We hebben toegezegd niet toe te staan ​​dat COVID-19 tientallen jaren van vooruitgang bij het verbeteren van de toegang tot onderwijs ongedaan maakt en onze daden volgen woorden. Met tot nu toe 1.7 miljard euro toegezegd, is Team Europe er trots op een toonaangevende donor te zijn van het Global Partnership for Education en gratis, inclusief, rechtvaardig en kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen te ondersteunen. Onderwijs is een versneller van vooruitgang in de richting van alle Sustainable Development Goals en zal een centrale rol spelen in het herstel. Samen met al onze partners kunnen we ervoor zorgen dat elk kind de kans krijgt om te leren en te slagen.”

Team Europa voor wereldwijd onderwijs

De EU-steun voor onderwijs is gericht op het waarborgen van kwaliteit, gelijkheid en gelijkheid, en op het afstemmen van vaardigheden en banen. Dit betekent in het bijzonder:

  • Investeren in goed opgeleide en gemotiveerde leerkrachten die kinderen kunnen uitrusten met de juiste mix van vaardigheden die nodig zijn in de 21e eeuw. Tegen 69 moeten er minstens 2030 miljoen nieuwe leraren worden aangeworven voor het basis- en secundair onderwijs, waarvan meer dan 17 miljoen in Afrika.
  • Investing in equality, and in particular promoting girls’ education and leveraging the potential of digital innovations. Educating and empowering girls is a key aspect of the EU Gender Action Plan III, which aims to curb the rise of inequalities in the context of the pandemic, and accelerate progress on gender equality and women’s empowerment.
  • Investeren in vaardigheden voor de toekomst, om toekomstige professionals, bedrijfsleiders en besluitvormers voor te bereiden op de groene en de digitale transformatie.

De Team Europe-aanpak van de EU en haar lidstaten creëert schaal, coördinatie en focus die helpen om de gezamenlijke impact te maximaliseren bij het bieden van onderwijskansen voor elk kind.

advertentie

Achtergrond

De Global Education Summit: financiering van GPE 2021-2025

De Global Education Summit is een aanvullingsconferentie voor het GPE, het enige wereldwijde partnerschap voor onderwijs dat vertegenwoordigers van alle belanghebbenden op het gebied van onderwijs samenbrengt, inclusief partnerlanden, donoren, internationale organisaties, maatschappelijke organisaties, stichtingen en de particuliere sector.

Het GPE, georganiseerd door de Wereldbank, biedt financiële steun aan lage-inkomens- en lage-middeninkomenslanden, vooral die met een groot aantal niet-schoolgaande kinderen en aanzienlijke genderverschillen. Het meeste geld gaat naar Sub-Sahara Afrika.

In 2014-20 waren de EU en haar lidstaten goed voor meer dan de helft van alle bijdragen aan het GPE.

Meer informatie

Onderwijs: EU verhoogt haar inzet voor Global Partnership for Education met een toezegging van € 700 miljoen voor 2021-2027

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending