Verbind je met ons

Educatie

President von der Leyen ontvangt de keizerin Theophano-prijs voor het Erasmus-programma

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 7 oktober heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (foto) nam de keizerin Theophano-prijs in ontvangst, toegekend aan het Erasmus-programma, tijdens een ceremonie in het Rotunda-monument in Thessaloniki, Griekenland, die ze bijwoonde via een videoconferentie. De prijs beloont personen of organisaties die een uitstekende bijdrage leveren aan de verdieping van de Europese samenwerking en het verbeteren van het begrip van de diverse historische onderlinge afhankelijkheden in Europa.

Na ontvangst van de prijs zei de president dat ze vereerd was om de prijs te ontvangen "voor de tien miljoen Europeanen die sinds het begin aan het Erasmus-programma hebben deelgenomen" en deze opdroeg "aan de studenten, de docenten, de dromers die dit hebben gemaakt. Europees wonder komt uit ”.

In haar dankwoord trok president Von der Leyen ook parallellen tussen het Europese herstelplan en Erasmus +: “Net zoals Erasmus toen was, is NextGenerationEU nu. Het is een programma van ongekende omvang en reikwijdte. En het kan het volgende grote verenigende project voor onze Unie worden. We investeren niet alleen samen in een collectief herstel, maar ook in onze gemeenschappelijke toekomst. Solidariteit, vertrouwen en eenheid moeten keer op keer worden opgebouwd en herbouwd. Ik weet niet of NextGenerationEU Europa zo diepgaand kan veranderen als het Erasmus-programma. Maar ik weet dat Europa er opnieuw voor heeft gekozen om zijn toekomst samen te beheersen en vorm te geven. "

advertentie

Lees de volledige toespraak van de president online in English or Frans, en bekijk het terug CDL Super Session.. Dankzij het Erasmus + -programma zullen tussen 4 en 2014 meer dan 2020 miljoen mensen de kans hebben gehad om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen en ervaring op te doen in het buitenland. Lees meer over Erasmus CDL Super Session.

Educatie

De toekomst van Erasmus +: meer kansen

gepubliceerd

on

Ontdek het nieuwe Erasmus + -programma, van een groter budget tot meer kansen voor kansarmen.

Het Parlement keurde het Erasmus + -programma voor 2021-2027 op 18 mei. Erasmus+ is een vlaggenschip van de EU dat succesvol is gebleken in het creëren van kansen voor jongeren en het vergroten van hun kansen op het vinden van een baan.

De leden van het Europees Parlement onderhandelden over een extra € 1.7 miljard voor het programma, waardoor het budget voor de periode 2014-2020 bijna verdubbelde. Dit zou de komende zeven jaar ongeveer 10 miljoen mensen in staat moeten stellen om deel te nemen aan activiteiten in het buitenland, waaronder studenten, professoren, docenten en opleiders in alle sectoren.

advertentie

Het centra van beroepsexcellentie, die werden voorgesteld door EP-leden, maken nu deel uit van het nieuwe Erasmus +. Deze internationale centra bieden beroepsopleiding van hoge kwaliteit, zodat mensen nuttige vaardigheden kunnen ontwikkelen in sleutelsectoren.

Een prioriteit van het Parlement, is het programma nu toegankelijker en inclusiever. Dit betekent dat meer kansarme mensen kunnen deelnemen en profiteren van taaltrainingen, administratieve ondersteuning, mobiliteit of e-learningmogelijkheden.

In overeenstemming met de EU-prioriteiten zal Erasmus+ zich richten op de digitale en groene transities en een gezonde levensstijl en levenslang leren voor volwassenen bevorderen.

Wat is Erasmus +?

Erasmus + is een EU-programma dat mogelijkheden voor onderwijs, opleiding, jongeren en sport in Europa ondersteunt. Het begon als een uitwisselingsprogramma voor studenten in 1987, maar biedt sinds 2014 ook kansen voor docenten, stagiaires en vrijwilligers van alle leeftijden.

Meer dan negen miljoen mensen hebben de afgelopen tijd aan het Erasmus + -programma deelgenomen 30 jaar als bijna 940,000 mensen alleen al in 2019 van het programma geprofiteerd. Het programma omvat momenteel 33 landen (alle 27 EU-landen en Turkije, Noord-Macedonië, Servië, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en staat open voor partnerlanden over de hele wereld.

Volgens de Europese Commissiekrijgt een derde van de Erasmus + -stagiairs een baan aangeboden door het bedrijf waarin ze zijn opgeleid. Bovendien is het werkloosheidspercentage van jongeren die in het buitenland hebben gestudeerd of opgeleid 23% lager dan dat van hun niet-mobiele leeftijdsgenoten vijf jaar na hun afstuderen.

Hoe een aanvraag indienen

Erasmus + biedt mogelijkheden voor medewerkers net zoals organisaties uit alle hoeken van de wereld.

De aanmeldingsprocedure en de voorbereiding kunnen verschillen, afhankelijk van het onderdeel van het programma waarvoor je je aanmeldt. Ontdek er meer informatie over CDL Super Session..

Erasmus + 2021-2027 

Erasmus 

Verder lezen

coronavirus

De langdurige pandemische schoolsluitingen in Duitsland troffen migrantenleerlingen het hardst

gepubliceerd

on

By

Een kinderboek in een vreemde taal is afgebeeld in de handen van maatschappelijk werker Noor Zayed van het Stadtteilmuetter-integratieproject voor migranten, geleid door de protestantse liefdadigheidsinstelling Diakonie in de Berlijnse wijk Neukoelln, Duitsland 4 mei 2021. Foto gemaakt op 4 mei 2021. REUTERS / Annegret Hilse
Maatschappelijk werker Noor Zayed van het Stadtteilmuetter-integratieproject voor migranten van de protestantse liefdadigheidsinstelling Diakonie spreekt met Um Wajih, een Syrische moeder van twee kinderen, in de Berlijnse wijk Neukoelln, Duitsland, 4 mei 2021. Foto gemaakt op 4 mei 2021. REUTERS / Annegret Hilse

Toen een lerares de Syrische moeder Um Wajih vertelde dat het Duits van haar 9-jarige zoon was verslechterd tijdens de zes weken durende sluiting van zijn Berlijnse school, was ze bedroefd maar niet verrast, schrijft Joseph Nasr.

"Wajih had het Duits snel opgepikt en we waren erg trots op hem", zei de 25-jarige moeder van twee.

"Ik wist dat hij zonder oefening zou vergeten wat hij had geleerd, maar ik kon hem niet helpen."

advertentie

Haar zoon staat nu weer een jaar in een 'welkomstklas' voor migrantenkinderen totdat zijn Duits goed genoeg is om zich bij autochtone leeftijdsgenoten aan te sluiten op een school in de arme wijk Neukoelln in Berlijn.

De sluitingen van scholen - die in Duitsland sinds maart vorig jaar ongeveer 30 weken bedragen, vergeleken met slechts 11 in Frankrijk - hebben de onderwijskloof tussen migranten- en autochtone leerlingen in Duitsland verder vergroot, een van de hoogste in de geïndustrialiseerde wereld.

Zelfs vóór de pandemie bedroeg het uitvalpercentage onder migranten 18.2%, bijna driemaal het landelijk gemiddelde.

Het dichten van die kloof is cruciaal, anders dreigt het de inspanningen van Duitsland om meer dan twee miljoen mensen te integreren die de afgelopen zeven jaar asiel hebben aangevraagd, voornamelijk uit Syrië, Irak en Afghanistan, te laten ontsporen, zeggen experts.

Duitse taalvaardigheid en het onderhouden ervan - zijn cruciaal.

"De grootste impact van de pandemie op de integratie is het plotselinge gebrek aan contact met Duitsers", zegt Thomas Liebig van de OESO, een in Parijs gevestigde groepering van geïndustrialiseerde landen. "De meeste migrantenkinderen spreken thuis geen Duits, dus contact met autochtonen is cruciaal."

Meer dan 50% van de leerlingen die in Duitsland zijn geboren uit migrantenouders, spreekt thuis geen Duits, het hoogste percentage in de 37 leden tellende OESO en vergeleken met 35% in Frankrijk. Het cijfer loopt op tot 85% onder leerlingen die niet in Duitsland zijn geboren.

Migrerende ouders die misschien niet beschikken over academische en Duitse taalvaardigheid, hebben soms moeite om kinderen te helpen met thuisonderwijs en om het verloren leerproces in te halen. Ze hebben ook te maken gehad met vaker sluitingen van scholen, aangezien ze vaak in armere gebieden wonen met hogere COVID-19-infectiepercentages.

De regering van bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de 16 Duitse staten, die het lokale onderwijsbeleid voeren, kozen ervoor om scholen te sluiten tijdens elk van de drie coronavirusgolven en tegelijkertijd fabrieken open te houden om de economie te beschermen.

"De pandemie verergerde de problemen van migranten", zei Muna Naddaf, die een adviesproject leidt voor migrantenmoeders dat wordt geleid door de liefdadigheidsafdeling Diakonie in Neukoelln van de Evangelische Kerk.

"Ze kregen ineens te maken met meer bureaucratie zoals het afnemen van coronavirus-tests op hun kind of het regelen van een vaccinatieafspraak. Er is veel verwarring. We hebben mensen gehad die ons vroegen of het waar is dat het drinken van verse gemberthee beschermt tegen het virus en als vaccinatie onvruchtbaarheid veroorzaakt. "

Naddaf bracht Um Wajih in contact met Noor Zayed, een Arabisch-Duitse moeder en mentor, die haar adviseerde hoe ze haar zoon en dochter actief en gestimuleerd kon houden tijdens lockdowns.

Langdurige tekortkomingen in het Duitse onderwijssysteem, zoals een zwakke digitale infrastructuur die online lesgeven belemmerde en korte schooldagen waardoor ouders de speling moesten oppakken, verergerden de problemen voor migranten.

'VERLOREN GENERATIE'

Volgens de Teachers Union had slechts 45% van de 40,000 scholen in Duitsland snel internet voor de pandemie, en de scholen zijn open tot 1.30 uur, vergeleken met minstens 3.30 uur in Frankrijk.

Scholen in armere buurten hadden waarschijnlijk geen digitale infrastructuur en ouders konden geen laptops of buitenschoolse opvang betalen.

Tussen 2000 en 2013 was Duitsland erin geslaagd om voortijdig schoolverlaten door migranten te halveren tot ongeveer 10% door de taalondersteuning in kinderdagverblijven en scholen te stimuleren. Maar het aantal schoolverlaters is de afgelopen jaren gestegen naarmate meer leerlingen uit landen met lagere onderwijsnormen zoals Syrië, Afghanistan, Irak en Soedan zich bij Duitse klaslokalen voegden.

De Teachers Union zegt dat 20% van de 10.9 miljoen leerlingen in Duitsland extra bijles nodig heeft om dit schooljaar met succes af te ronden en dat het totale aantal drop-outs naar verwachting zal verdubbelen tot meer dan 100,000.

"De onderwijskloof tussen migranten en autochtonen zal groter worden", zegt prof. Axel Pluennecke van het Keulse Instituut voor Economisch Onderzoek. "We zullen na de pandemie enorme investeringen in het onderwijs nodig hebben, inclusief gerichte studiebegeleiding, om een ​​verloren generatie leerlingen te voorkomen."

Verder lezen

coronavirus

Onderwijs: de Commissie richt een deskundigengroep op om in tijden van COVID-19 meer in onderwijs te investeren

gepubliceerd

on

Het deskundigengroep kwaliteit bij investeringen in onderwijs en opleiding Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, is in februari 2021 voor het eerst bijeengekomen. De 15 experts, geselecteerd uit bijna 200 aanvragers, zullen beleidsmaatregelen identificeren die de onderwijs- en opleidingsresultaten effectief kunnen stimuleren, evenals inclusiviteit en efficiëntie van de uitgaven. Gabriel zei: “De COVID-19-pandemie heeft ons laten zien hoe kritisch leraren, scholen en universiteiten zijn voor onze samenleving. Vandaag hebben we de kans om de onderwijs- en opleidingssector van de EU opnieuw te bekijken en terug te plaatsen in het hart van onze economieën en samenlevingen. Daarom hebben we duidelijkheid en solide bewijs nodig over hoe we het beste in onderwijs kunnen investeren. Ik ben ervan overtuigd dat deze deskundigengroep de Commissie en de lidstaten zal helpen om sterkere, veerkrachtiger en rechtvaardiger onderwijs- en opleidingsstelsels op te bouwen dan voorheen. "

De groep richt zich op de kwaliteit van docenten en trainers, onderwijsinfrastructuur en digitaal onderwijs. Hun op feiten gebaseerde evaluatie zal de Commissie en de lidstaten helpen om innovatieve, slimme oplossingen te vinden voor de huidige onderwijsuitdagingen. Dit werk is essentieel om een ​​duurzaam herstel te bereiken en de overgang naar een groen en digitaal Europa te voltooien. De expertgroep was opgenomen in de Mededeling over de verwezenlijking van de Europese onderwijsruimte tegen 2025 focus op nationale en regionale investeringen houden en de doeltreffendheid ervan verbeteren. Eind 2021 komt er een tussenrapportage en eind 2022 een eindrapportage. Meer informatie is beschikbaar online.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending