Nieuw rapport - Meer werk nodig om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Europa toegang hebben tot #QualityEarlyEducation and care

| Juli 8, 2019

De Europese Commissie Eurydice-netwerk heeft zijn laatste rapport gepubliceerd op Belangrijke gegevens over voorschoolse educatie en kinderopvang in Europa. Het rapport concludeert dat veel Europese landen geen universele toegang bieden tot kwalitatief hoogwaardige voorschoolse educatie en opvang.

Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport commissaris Tibor Navracsics (afgebeeld): "We moeten duidelijk meer doen om ervoor te zorgen dat elk kind in de EU toegang heeft tot kwalitatief hoogwaardige voorschoolse educatie en opvang. Dit is van vitaal belang om iedereen de beste start in het leven te geven en om eerlijke, samenhangende en veerkrachtige samenlevingen op te bouwen. Dit rapport laat zien wat landen doen om toegang en kwaliteit te waarborgen en stelt ons in staat onze inspanningen te concentreren op specifieke verbeterpunten. Sommige landen doen het goed, anderen blijven achter. Terwijl we doorgaan met het opbouwen van een echte Europese onderwijsruimte, vormt dit rapport een goede basis voor verdere werkzaamheden om universele toegang in de hele EU te waarborgen. "Zes kwaliteitsdimensies worden geanalyseerd in het rapport: bestuur, toegang, personeel, educatieve richtlijnen, evenals als monitoring en evaluatie van systemen voor voorschools onderwijs en opvang in de vroege kinderjaren.

Deze aspecten zijn ook de focus van de onlangs aangenomen Aanbeveling van de Raad inzake hoogwaardige onderwijs- en verzorgingssystemen voor jonge kinderen. Deze aanbeveling, die een van de bouwstenen is van de Europese onderwijsruimte die de Commissie met 2025 wil uitbouwen, is bedoeld om een ​​gemeenschappelijk begrip te ontwikkelen van wat een goede dienstverlening inhoudt en om de lidstaten te helpen bij het verbeteren van de toegang tot en de kwaliteit van hun systemen. Zoals uit het vandaag gepubliceerde rapport blijkt, kunnen veel Europese landen nog geen onderwijs en zorg van goede kwaliteit bieden op alle leeftijden van de vroege kinderjaren, waarbij vaak een onderscheid wordt gemaakt tussen kinderopvang en kleuteronderwijs.

Het rapport is beschikbaar online.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Onderwijs, EU, Europese Commissie, Publicaties

Reacties zijn gesloten.