Verbind je met ons

Onderwijs

Renzi en Vassiliou Erasmus + lanceren in Italië

DELEN:

gepubliceerd

on

Erasmus +Italian Prime Minister Matteo Renzi and Education, Culture, Multilingualism and Youth Commissioner Androulla Vassiliou will launch Erasmus+, the EU’s new funding programme for education, training, youth and sport, in Florence tomorrow (10 April). Onderwijs en Onderzoek Minister Stefania Giannini en Arbeid en sociale zaken Minister Giuliano Poletti zal ook aan het evenement deelnemen. Erasmus+ krijgt de komende zeven jaar een totaal budget van 14.7 miljard euro – 40% meer dan onder eerdere programma's. Naar verwachting zullen tussen nu en 330,000 bijna 2020 Italianen een Erasmus+ beurs ontvangen.

“Investing in education and training is the best choice we can make for Europe’s future and its young people. I am delighted that Prime Minister Renzi is putting his political weight behind Erasmus+ and that his government is committed to implementing education reforms which will increase skills and job creation. The international experience gained through Erasmus+ also boosts employability by improving young people’s proficiency in foreign languages and their adaptability,” said Commissioner Vassiliou.

Wie profiteert van Erasmus + in Europa?

  • 2 miljoen studenten in het hoger onderwijs zullen subsidies ontvangen om in het buitenland te studeren of een opleiding te volgen, terwijl er 450 stages beschikbaar zijn;
  • 650,000 studenten en leerlingen uit het beroepsonderwijs zullen ook in het buitenland kunnen studeren, een opleiding volgen of werken;
  • 800,000 leraren, opleiders, onderwijspersoneel en jeugdwerkers zullen financiering ontvangen om in het buitenland les te geven of een opleiding te volgen;
  • 200,000 Master’s degree students planning a full course in another country will benefit from loan guarantees;
  • more than 25,000 students will receive grants for joint Master’s degrees (studying in at least two higher education institutions abroad);
  • ruim 500,000 jongeren zullen vrijwilligerswerk in het buitenland kunnen doen of deelnemen aan jongerenuitwisselingen;
  • 125,000 schools, vocational education and training institutions, higher and adult education institutions, youth organizations and enterprises will receive funding to set up 25,000 ‘strategic partnerships’ to promote the exchange of experience and links with the world of work;
  • 3,500 education institutions and enterprises will get support to create more than 300 ‘Knowledge Alliances’ and ‘Sector Skills Alliances’ to boost employability, innovation and entrepreneurship, and;
  • 600 transnationale partnerschappen in de sport, met inbegrip van Europese non-profit evenementen, zal ook financiering ontvangen.

Wie profiteert van Erasmus+ in Italië?

Between 2007 and 2013, nearly 220,000 Italian students, young people and education, training and youth staff received funding from the EU’s former Lifelong Learning and Youth in Action programmes. It is estimated that nearly 330,000 will benefit from Erasmus+ over the next seven years.

In 2014 zal Italië 124 miljoen euro ontvangen van Erasmus+, een stijging van 12% vergeleken met de financiering die het vorig jaar ontving uit de programma's Een leven lang leren en Jeugd in actie. Het is de bedoeling dat het bedrag dat Italië ontvangt tot 2020 elk jaar zal stijgen. Italianen kunnen ook verder profiteren van de Jean Monnet-actie voor Europese integratiestudies in het hoger onderwijs en subsidies voor transnationale sportprojecten.

Achtergrond

advertentie

Erasmus+ wordt gelanceerd in een tijd waarin 26 miljoen mensen in heel Europa werkloos zijn, waaronder bijna 6 miljoen jongeren. Het werkloosheidspercentage onder afgestudeerden in Italië bereikte in 19 2012%.

Tegelijkertijd zijn er in heel Europa meer dan 2 miljoen vacatures, en een derde van de werkgevers meldt moeilijkheden bij het werven van personeel met de vaardigheden die zij nodig hebben. Erasmus+ zal deze vaardigheidskloof helpen aanpakken door mensen de mogelijkheid te bieden om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen of ervaring op te doen.

Het geven van studenten en leerlingen de kans om te studeren of te trainen in het buitenland maakt het ook meer kans dat ze willen, of in staat zijn om in het buitenland te werken in de toekomst, waardoor de lange termijn vooruitzichten op een baan.

As well as supporting mobility opportunities for individuals, Erasmus+ will support measures to increase the quality and relevance of Europe’s education, training and youth systems through support for training of education staff and youth workers, as well as stronger partnerships between education and employers.

De € 14.7bn begroting is rekening gehouden met de toekomstige ramingen voor de inflatie. Extra middelen zullen naar verwachting worden toegewezen voor uitwisselingen hoger onderwijs en administratieve ondersteuning met betrekking tot niet-EU-landen; het besluit over de bedragen van de extra middelen beschikbaar is te wijten aan later in 2014 worden bevestigd.

Erasmus + voor het eerst bevat ondersteuning voor de sport. Het zal toewijzen ongeveer € 265m over zeven jaar aan het adres van de grensoverschrijdende bedreigingen zoals wedstrijdvervalsing en doping te helpen. Het zal ook ondersteunt transnationale projecten waarbij organisaties in de amateursport, de bevordering van, bijvoorbeeld, goed bestuur, gendergelijkheid, sociale integratie, dual carrière en fysieke activiteit voor iedereen.

Meer informatie

Erasmus +

Veelgestelde vragen over Erasmus+ (MEMO/13/1008, 19/11/2013)

Europese Commissie: Onderwijs en opleiding

Europese Commissie: Jongeren

Androulla Vassiliou-website

Twitter: Androulla Vassiliou VassiliouEU

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending