Verbind je met ons

Educatie

Advies: Het potentieel en het perspectief van niet-formeel onderwijs voor de toekomst van de jonge generatie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

afbeeldingen

Door Justina Vitkauskaite Bernard MEP (Litouwen)

Onderwijs is erg belangrijk voor de welvaart van onze samenleving en voor groei, innovatie en vooruitgang in Europa. De snelle veranderingen en de transformatie van de wereld van vandaag vormen een grote uitdaging voor het onderwijssysteem dat zich voortdurend moet aanpassen aan sociaaleconomische veranderingen in de samenleving. Het huidige onderwijssysteem moet passen bij de eisen van de 21ste eeuw, die resulteren in voortdurende levensleerprocessen, mobiliteit en uitdagingen voor de mondiale kenniseconomie.

advertentie

Er zijn verschillende factoren die deze transformatieve processen beïnvloeden en economische factoren krijgen een leidende rol in deze transformaties van de onderwijsprocessen. De laatste zijn natuurlijk degenen die alle lagen van de samenleving ertoe aanzetten zich aan te passen aan deze transformaties. Economische factoren beïnvloeden de jonge generatie in het algemeen en gerelateerde kwetsbare bevolkingsgroepen in het bijzonder, zoals jongeren Niet in onderwijs, werk of training (NEET's), voortijdige schoolverlaters, jonge migranten en breder geformuleerde jongeren met minder kansen.

Momenteel lijdt de Europese Unie nog steeds onder de economische crisis en de recessie. De gevolgen van de financiële en economische crisis hebben een dramatische impact gehad op de situatie van jongeren die een baan zoeken. De werkloosheid onder jongeren bereikt een hoogtepunt dat al bijna 20 jaar niet wordt gezien en het risico op armoede en sociale uitsluiting onder deze bevolkingsgroep neemt voortdurend toe. Het principe van "Onderwijs voor het leven" en de toepassing van een aantal overeenkomstige innovatieve benaderingen om het onderwijs up-to-date te brengen, kan Europa de instrumenten bieden om deze trend te overwinnen. De toegevoegde waarde die niet-formeel onderwijs kan bieden aan onze zich ontwikkelende en groeiende samenleving kan een sterk instrument worden om jeugdwerkloosheid aan te pakken. Deze toegevoegde waarde kan de vorm aannemen om alle groepen van onze bevolking nieuwe vaardigheden, competenties, tastbare ervaring en waardevolle kennis te bieden. Dus wat is het potentieel en wat zijn de perspectieven van niet-formeel onderwijs voor de toekomst van de jeugd?

Niet-formeel onderwijs erkent het belang van levenslang leren en training buiten het erkende en gevestigde onderwijssysteem. Voor mensen die zich buiten het formele onderwijssysteem bevinden, is deze vorm van educatie duidelijk belangrijker dan de educatie die plaatsvindt in formele settings. In het onderhavige geval kan het genoemde eerste type onderwijs beter functioneren, kan het flexibeler zijn en kan het meer gericht zijn op zijn doelgroep. Het kan ook worden beschouwd als een versterkend en ondersteunend element van levenslange leerprocessen.

advertentie

Niet-formeel onderwijs kan verschillende vormen aannemen en kan inhaalprogramma's voor voortijdig schoolverlaten, seminars, fora, ontwikkelingsinitiatieven zoals gezondheidseducatie en geletterdheidspromotie en burgereducatie omvatten die zich voorbereiden op actief burgerschap. Als een vrijwillig, participatief en op de leerling gericht proces kan niet-formeel onderwijs plaatsvinden in een uiteenlopende reeks omgevingen en situaties die kunnen worden bemand door professionele leerfacilitatoren en door vrijwilligers. Het kan gebaseerd zijn op het betrekken van individuele en collectieve procesgerichte benaderingen op basis van ervaring en actie en toegepast in verschillende contexten. En wat meer tastbaar is, is dat niet-formeel onderwijs een scala aan bredere levensvaardigheden en competenties kan bieden en verbeteren die nu op de arbeidsmarkt nodig zijn en worden gewaardeerd.

Deze reeks vaardigheden en competenties omvatten betere communicatie, teamwerk, besluitvorming, culturele en taalvaardigheden, gevoel voor initiatief, vertrouwen en ondernemersvaardigheden. Ze kunnen worden ontwikkeld en verworven door betrokkenheid bij niet-formele educatieve activiteiten. Voor jongeren die deelnemen aan niet-formele activiteiten in het buitenland kan deze reeks vaardigheden ook een meer uitgesproken ontwikkeling van interculturele en taalvaardigheden omvatten. Al deze kwalificaties worden vooral gewaardeerd door werkgevers wanneer jongeren geen formele werkervaring hebben. In dat geval kan een deelname aan niet-formele activiteiten bijdragen tot de succesvolle overgang van jongeren van onderwijs naar de arbeidsmarkt. Het kan de inzetbaarheid van jongeren positief beïnvloeden en hen een betere toegang tot de arbeidsmarkt verzekeren. Bovendien kan de deelname aan verschillende niet-formele activiteiten leiden tot de ontwikkeling van een waardevol sociaal kapitaal, een toename van mobiliteit en het creëren of openen van nieuwe beroepspaden. Deze laatste zijn vooral belangrijk voor de meer kwetsbare groepen mensen, zoals voortijdige schoolverlaters, jongeren met minder kansen, jonge migranten en jongeren die geen onderwijs, werk of opleiding volgen.

De methoden die in niet-formeel onderwijs worden gebruikt, helpen jongeren ook om nieuwe vaardigheden en competenties te verwerven. Ze plaatsen het individu in het middelpunt van het leerproces en bevorderen de persoonlijke en sociale ontwikkeling van het individu. Dergelijke methoden dragen bij aan een betere betrokkenheid en motivatie van individuen tijdens het leerproces. Bovendien oefenen jongeren "al doende leren" door middel van vrijwilligerswerk en andere participatieve activiteiten. Leren op basis van situaties uit het echte leven die een individu actief bij het leerproces betrekken, wordt efficiënter en vaardiger.

Door de interactie via interpersoonlijk contact verwerven individuele leerlingen waardevolle interpersoonlijke en managementvaardigheden zoals teamwork, leiderschap, projectmanagement, praktische probleemoplossing en ICT-vaardigheden. Deze vaardigheden zijn waardevol voor zowel persoonlijke ontwikkeling als voor de arbeidsmarkt. Ze kunnen niet alleen bijdragen aan de inzetbaarheid, maar kunnen jongeren ook in staat stellen hun eigen start-ups en bedrijven op te zetten. Deze capaciteiten kunnen - gezien in een internationale context - een sterke basis creëren voor intercultureel leren en multi-etnische dialoog die een aanvulling vormen op de "harde kennis" -vaardigheden die via formeel onderwijs worden verworven. En wanneer deze vaardigheden worden gedeeld met mensen uit verschillende landen, worden ze nog tastbaarder. Jongeren ontwikkelen een gemeenschapsgevoel buiten de nationale grenzen van hun thuisland. Ze verbeteren en verwerven taalvaardigheden en ontwikkelen een gevoel van solidariteit, respect en tolerantie dat jongeren aanmoedigt om na te denken over hun culturele identiteit en gemeenschappelijke waarden zoals mensenrechten, gelijkheid en vrijheden. Het kan buitengewoon gunstig zijn voor individuele leerlingen en jongeren die niet alleen de nodige vaardigheden en competenties voor de arbeidsmarkt verwerven, maar ook beter geïnformeerd en ruimdenkend worden.

Dus, rekening houdend met alle genoemde punten, kan ik stellen dat deze vorm van onderwijs de neiging heeft zich aan te passen aan de behoeften van de arbeidsmarkt en dat het in staat is om te voldoen aan sociale veranderingen en levensbehoeften van jongeren. Daarom moet niet-formeel onderwijs meer worden ondersteund via verschillende kanalen en via verschillende juridische en financiële instrumenten.

Een zo'n belangrijk instrument voor niet-formeel leren en onderwijs is het Youth in Action programma. Dit programma heeft tot doel de inzetbaarheid van jongeren met minder kansen te verbeteren, dwz jongeren die geen onderwijs, werk of opleiding volgen. En het draagt ​​bij aan hun actieve burgerschap en sociale inclusie, ongeacht hun educatieve, sociale en culturele achtergrond. Via verschillende projecten die door Youth in Action worden gefinancierd, zijn elk jaar meer dan 150,000 jongeren en jeugdwerkers betrokken bij een groot aantal niet-formele onderwijsactiviteiten in en buiten de Europese Unie.

Naar mijn mening moeten, om het niet-formele onderwijs in Europa te verbeteren, de best practices van niet-formele onderwijsactiviteiten via jeugdwerk wijdverspreid zijn. Het Europees Parlement is een voorbeeld voor een goede praktijk van jeugdwerk. Door het werk van de Jeugdintergroep organiseert het Europees Parlement een breed scala aan discussies, seminars en evenementen waarbij jonge democratische leiders, jonge onderzoekers en jonge werknemers betrokken zijn. Deze georganiseerde activiteiten helpen jongeren hun burgerkennis te verbeteren en hun actieve burgerschapspositie uit te werken, wat heel belangrijk is voorafgaand aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2014.

Concluderend wil ik zeggen dat een niet-formeel onderwijs een aanzienlijk effect kan hebben op het bereiken van een redelijke, duurzame en inclusieve ontwikkeling voor de Europa 2020-strategie. Het kan een enorme rol spelen bij het aanpakken van het probleem van tekorten aan vaardigheden en bij het ondersteunen van het economische herstel van Europa. Deze vorm van onderwijs kan nuttig zijn bij de modernisering van het onderwijs en kan jongeren waardevolle vaardigheden, vaardigheden en kennis bieden. Bovendien kunnen deze vaardigheden die worden verworven door de praktijk van jeugdwerk tijdens deelname aan niet-formele onderwijsactiviteiten, sociale inclusie bevorderen en bijdragen tot de persoonlijke ontwikkeling van jongeren in het algemeen.

Voor de lidstaten van de Europese Unie is deze vorm van onderwijs een sleutelelement om zich aan te passen aan de sociaal-economische omstandigheden van de huidige ontwikkelingsmaatschappij en -wereld. Dit is de vorm van onderwijs naar keuze voor een betere en meer welvarende toekomst voor de jonge generatie.

Educatie

Universitaire ranglijst 2021 laat zien dat Europese universiteiten een sterke mate van samenwerking hebben

gepubliceerd

on

U-Multirank, geïnitieerd door de Commissie en medegefinancierd door Erasmus+, heeft zijn 8 . gepubliceerdth universiteitsranglijst, met bijna 2,000 universiteiten uit 96 landen over de hele wereld. Het laat onder meer zien dat Europese universiteiten intensiever samenwerken in vergelijking met andere regio's, met name op de prestatiegebieden onderwijs & leren, onderzoek, kennisuitwisseling en internationalisering (personeels- & studentenmobiliteit, gezamenlijke diploma's & publicaties, enz.). Over het algemeen presteren universiteiten die samenwerken met andere instellingen, bedrijven en industrieën, overheden, regionale instanties of grensoverschrijdend, over het algemeen beter dan universiteiten die minder op samenwerking zijn gericht. Voor de ranking zijn zeven aspecten meegenomen: strategische partnerships, internationale joint degrees, stages, internationale co-publicaties, co-publicaties met industriële partners, regionale co-publicaties en co-octrooien met het bedrijfsleven.

Elk jaar, U-Multirank vergelijkt de prestaties van instellingen voor hoger onderwijs op gebieden die het belangrijkst zijn voor studenten, en biedt 's werelds grootste aanpasbare online rankings. Universiteiten kunnen U-Multirank-gegevens gebruiken om hun sterke en zwakke punten te beoordelen en manieren te vinden om hun strategische plannen te maken of te versterken, inclusief aspecten van samenwerking. De Europees universitair initiatief is een van de vlaggenschipacties onder leiding van de Commissie in de richting van de Europese onderwijsruimte. Het doel is om transnationale allianties te creëren waar studenten, personeel en onderzoekers kunnen genieten van naadloze mobiliteit - zowel fysiek als virtueel, om te studeren, op te leiden, les te geven, onderzoek te doen, te werken of diensten te delen in een van de samenwerkende partnerinstellingen. Tot dusver zijn er 41 van dergelijke allianties die meer dan 280 instellingen voor hoger onderwijs in heel Europa samenbrengen. In totaal is er voor deze 287 Europese universiteiten een budget van maximaal € 41 miljoen uit Erasmus+ en Horizon Europe beschikbaar. Meer informatie is beschikbaar online..

advertentie

Verder lezen

Educatie

Verklaring van Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič op de Internationale Dag ter Bescherming van Onderwijs tegen Aanvallen

gepubliceerd

on

Ter gelegenheid van de Internationale Dag om het onderwijs tegen aanvallen te beschermen (9 september), bevestigt de EU haar engagement om het recht van elk kind om in een veilige omgeving op te groeien, toegang te hebben tot kwaliteitsonderwijs en een beter en beter onderwijs op te bouwen, te bevorderen en te beschermen. vreedzame toekomst, zegt Janez Lenarčič (foto).

Aanvallen op scholen, studenten en docenten hebben een verwoestende impact op de toegang tot onderwijs, onderwijssystemen en op maatschappelijke ontwikkeling. Helaas neemt hun incidentie in een alarmerend tempo toe. Dat blijkt maar al te duidelijk uit de recente ontwikkelingen in Afghanistan en de crises in onder meer Ethiopië, Tsjaad, de Sahelregio in Afrika, Syrië, Jemen of Myanmar. De Global Coalition to Protect Education from Attack heeft in 2,400 meer dan 2020 aanvallen op onderwijsfaciliteiten, studenten en docenten geïdentificeerd, een stijging van 33 procent sinds 2019.

Aanvallen op het onderwijs vormen ook schendingen van het internationaal humanitair recht, de reeks regels die de gevolgen van gewapende conflicten moeten beperken. Dergelijke schendingen nemen toe, terwijl de daders zelden ter verantwoording worden geroepen. In die optiek stellen we de naleving van het internationaal humanitair recht consequent centraal in het externe optreden van de EU. Als een van de grootste humanitaire donoren zal de EU daarom blijven pleiten voor wereldwijde eerbiediging van het internationaal humanitair recht, zowel door staten als niet-statelijke gewapende groeperingen tijdens een gewapend conflict.

advertentie

Naast de vernietiging van faciliteiten, leiden aanvallen op het onderwijs tot langdurige opschorting van leren en lesgeven, verhogen ze het risico op schooluitval, leiden ze tot dwangarbeid en rekrutering door gewapende groepen en strijdkrachten. Schoolsluitingen versterken de blootstelling aan alle vormen van geweld, inclusief seksueel en gendergerelateerd geweld of huwelijken op jonge leeftijd en gedwongen huwelijken, waarvan de niveaus tijdens de COVID-19-pandemie drastisch zijn toegenomen.

De COVID-19-pandemie heeft de kwetsbaarheid van het onderwijs wereldwijd blootgelegd en verergerd. Nu, meer dan ooit, moeten we de verstoring van het onderwijs tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat kinderen veilig en beschermd kunnen leren.

Veiligheid van het onderwijs, inclusief verdere betrokkenheid bij de Safe Schools-verklaring, is een integraal onderdeel van onze inspanningen om het recht op onderwijs voor elk meisje en elke jongen te beschermen en te bevorderen.

advertentie

Het reageren op en voorkomen van aanvallen op scholen, het ondersteunen van beschermende aspecten van het onderwijs en het beschermen van leerlingen en docenten vereist een gecoördineerde en intersectorale aanpak.

Via door de EU gefinancierde projecten op het gebied van onderwijs in noodsituaties helpen we de risico's van gewapende conflicten te verminderen en te beperken.

De EU blijft het voortouw nemen bij het ondersteunen van onderwijs in noodsituaties en besteedt 10% van haar budget voor humanitaire hulp aan toegang, kwaliteit en bescherming van onderwijs.

Meer informatie

Factsheet - Onderwijs in noodsituaties

Verder lezen

Educatie

Verslag van de Europese Commissie over volwasseneneducatie en -opleiding in Europa

gepubliceerd

on

De Europese Commissie Eurydice-netwerk heeft een rapport gepubliceerd over 'Volwassenenonderwijs en -opleiding in Europa: bouwen aan inclusieve trajecten naar vaardigheden en kwalificaties'. Het rapport onderzoekt de huidige benaderingen om een ​​leven lang leren te bevorderen, met bijzondere aandacht voor beleid en maatregelen ter ondersteuning van de toegang van volwassenen met lage vaardigheden en kwalificaties tot leermogelijkheden. Het kijkt naar 42 onderwijs- en opleidingssystemen in 37 Europese landen.

Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Mariya Gabriel zei: “Deze pandemie heeft aangetoond dat veel volwassenen niet over voldoende basisvaardigheden beschikken. Het heeft met name de grote digitale kloof onder de volwassen bevolking aan het licht gebracht. Het is essentieel om systematische leermogelijkheden te creëren, zodat mensen hun basisvaardigheden in elke levensfase kunnen verbeteren. We moeten ook de versnippering van de sector volwasseneneducatie aanpakken, zodat volwassenen eenvoudig kunnen overstappen tussen verschillende soorten en vormen van onderwijs.”

Nicolas Schmit, commissaris voor banen en sociale rechten, zei: “Om ons aan te passen aan de snel veranderende arbeidswereld, moeten we onze aandacht en middelen richten op levenslang leren. Tegen 2030 willen we dat jaarlijks minstens 60% van de volwassenen in de EU deelneemt aan opleidingen. De EU-leiders verwelkomden deze ambitie en hun nationale plannen voor herstel en weerbaarheid omvatten grote investeringen in bij- en omscholing van volwassenen. Samen met de sociale partners en alle belanghebbenden moeten we de toegang tot leermogelijkheden waarborgen, met name voor mensen die het meest baat zouden hebben bij bij- en omscholing. Dit aspect staat centraal in het Upskilling Pathways-initiatief dat bijzondere aandacht besteedt aan de meest kwetsbaren.”

advertentie

Naast het onderzoeken hoe initiatieven voor volwasseneneducatie en -opleiding op nationaal niveau worden gecoördineerd, presenteert dit rapport ook een uniek overzicht van door de overheid gefinancierde en medegefinancierde programma's voor volwassenenonderwijs en -opleiding, en de bestaande begeleidings- en ondersteuningsmaatregelen voor de minst gekwalificeerden. De Eurydice-netwerk bestaat uit nationale eenheden in Europese landen en wordt gecoördineerd door de Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending