Verbind je met ons

Onderwijs

Vassiliou pleit voor meer aandacht voor mediawijsheid

DELEN:

gepubliceerd

on

100000000000045000000221B4ACF9CCVolgens commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd, Androulla Vassiliou, moet er meer worden gedaan om de 'mediageletterdheid' onder kinderen aan te moedigen. Dit zal haar belangrijkste boodschap zijn als ze op 21 oktober 'Cinekid', 's werelds grootste mediafestival voor kinderen, in Amsterdam bezoekt. Mediageletterdheid, oftewel het vermogen om verschillende soorten media en communicatie te begrijpen en te evalueren, waaronder interactieve media, kranten, films en afbeeldingen, is een fundamentele competentie in de huidige kenniseconomie. Commissaris Vassiliou wordt op het Cinekid-festival vergezeld door Nederlanders Onderwijs, cultuur en wetenschap Minister Jet Bussemaker.

Het festival zal voor de commissaris ook een gelegenheid zijn om het bewustzijn te vergroten over het nieuwe financieringsprogramma 'Creatief Europa' van de EU, dat in januari van start gaat. Het zevenjarige programma zal de ontwikkeling en distributie van Europese films en andere audiovisuele werken ondersteunen, evenals transnationale projecten gericht op het stimuleren van banen en groei in de culturele en creatieve sectoren. Deze sectoren zijn momenteel goed voor 4.5% van het bbp van de EU en bieden werk aan meer dan acht miljoen mensen.

“Met de juiste steun hebben onze culturele en creatieve sectoren het potentieel om nog succesvoller te zijn. Een van onze prioriteiten zal zijn het helpen financieren van de ontwikkeling en distributie van films die op kinderen zijn gericht. We zullen ook uitstekende media- en filmgeletterdheidsprojecten ondersteunen. Interactieve audiovisuele media die deel uitmaken van het dagelijkse leven van kinderen, zoals educatieve videogames, zullen worden opgenomen in ons ondersteuningsbeleid”, aldus commissaris Vassiliou.

Financiering uit Creatief Europa zal gericht zijn op initiatieven met een duidelijke Europese meerwaarde en zal nationale financiering niet dupliceren of vervangen. Het zal bijvoorbeeld culturele professionals en kmo's helpen nieuwe markten te bereiken, culturele diversiteit te bevorderen en uitdagingen als gevolg van globalisering en marktfragmentatie het hoofd te bieden.

Creatief Europa krijgt naar verwachting een totaal budget van € 1.46 miljard1 van 2014 tot 2020. Dit zou een stijging van 9% betekenen ten opzichte van de huidige financieringsniveaus. Het Europees Parlement en de lidstaten zullen naar verwachting volgende maand de begroting definitief maken.

Het programma staat open voor 37 Europese landen (28 lidstaten en Albanië, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Liechtenstein, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro, Noorwegen, Servië en Turkije). Aanvragen voor financiering worden uitgenodigd door organisaties die transnationaal werken en worden beoordeeld aan de hand van specifieke criteria in gepubliceerde oproepen tot het indienen van voorstellen hier. Er zijn geen vooraf vastgestelde financieringsquota voor landen: financieringsbiedingen worden beoordeeld door onafhankelijke experts om ervoor te zorgen dat alleen de besten worden geselecteerd voor financiering.

Om meer te weten te komen, klik hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending