Verbind je met ons

Zakelijk

CIGI papier citeert fragmentatie, censuur en politieke toezicht op internet onder de risico's in de global governance debat

DELEN:

gepubliceerd

on

cc09b5c1-1b5d-4b06-bb45-ce262b0a4e5cDoor Laura DeNardis

Bestuursvraagstukken over de evolutie van internettechnologie, middelen, protocollen en standaarden zullen een steeds belangrijkere rol spelen in mondiale debatten, volgens een nieuw rapport van het Centre for International Governance Innovation (CIGI).

In Internet Points of Control als wereldwijd bestuur, CIGI Senior Fellow Laura DeNardis onderzoekt belangrijke kwesties op het gebied van internetbeheer die de komende jaren een diepgaande impact zullen hebben op de mondiale discussies over het publieke beleid. Ze zegt dat overheidsbetrokkenheid bij het reguleren of faciliteren van internetinterconnectie via een betalingsmodel bijvoorbeeld een afwijking zou zijn van de huidige bestuursaanpak en “het internet zou kunnen fragmenteren op basis van politieke manipulatie.” DeNardis zegt dat deze verandering “een reeks onbedoelde of bedoelde gevolgen zou kunnen hebben – zoals het creëren van nieuwe concentratiepunten voor censuur door de overheid, toezicht en politiek gemotiveerde blokkades op de interconnectie, of het creëren van negatieve economische prikkels voor grote inhoudbedrijven”.

DeNardis wijst ook op de gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het feit dat het Domain Name System (DNS) een grotere rol speelt bij de inhoudscontrole. DeNardis merkt op dat deze aanpak al wordt gebruikt voor censuur in repressieve contexten en in de Verenigde Staten voor de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten en zegt dat “deze praktijk controversieel zou zijn omdat het de universaliteit van het internet zou fragmenteren, afhankelijk van het land, en mogelijk veiligheids- en stabiliteitsproblemen zou creëren voor de DNS.”

Het rapport, dat de cruciale internetbronnen schetst die een rol spelen binnen de grotere architectuur die een universeel systeem waarborgt, benadrukt dat de technische standaarden, hoe esoterisch ze ook zijn, een reële economische en politieke impact kunnen hebben, en “tot op zekere hoogte publieke beleid op terreinen die traditioneel door overheden worden uitgevoerd.” DeNardis zegt: “Ze vormen de infrastructurele fundamenten voor de wereldhandel en de digitale publieke sfeer, maar hun ontwerp en grondwet creëren openbaar beleid op gebieden die zo politiek geladen zijn als privacy, toegankelijkheid en andere individuele burgerlijke vrijheden.” Ze voegt eraan toe: “de beleidsimplicaties van internetstandaarden roepen de voor de hand liggende bestuursvraag op: hoe deze standaarden procedureel tot stand worden gebracht en door wie.”

Internet Points of Control als wereldwijd bestuur is paper nr. 2 in de serie Internet Governance Papers, onderdeel van CIGI's mondiale veiligheidsproject "Organized Chaos: Reimagining the Internet." Om toegang te krijgen tot een gratis exemplaar van dit rapport, klik hier.

Over de auteur
CIGI Senior Fellow Laura DeNardis is een internetgovernance-wetenschapper en professor aan de School of Communication aan de American University in Washington, DC. Haar boeken omvatten The Global War for Internet Governance (verschijnt in 2014), Opening Standards: The Global Politics of Interoperability (2011), Protocolpolitiek: de mondialisering van internetbeheer (2009) en informatietechnologie in theorie (2007, met Pelin Aksoy). Van 2008 tot 2011 was ze uitvoerend directeur van het Information Society Project aan de Yale Law School, en medeoprichter en co-serieredacteur van de boekenreeks MIT Press Information Society. Momenteel is ze verkozen tot vicevoorzitter van het Global Internet Governance Academic Network. DeNardis heeft een AB in technische wetenschappen van Dartmouth College, een M.Eng. van Cornell University, een Ph.D. in wetenschaps- en technologiestudies van Virginia Tech, en kreeg een postdoctorale beurs van de Yale Law School.

advertentie

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending