Verbind je met ons

transport

'Grote revolutie' op komst voor de Europese transportsector - conferentie verteld

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Transportsystemen in Europa staan ​​aan de vooravond van een 'grote revolutie', werd maandag (14 november) op een internationale conferentie verteld.

Ook de sector zal de komende jaren “aanzienlijk anders” zijn dan de meesten gewend zijn.

Dat was de kernboodschap van Signe Ratso, van de Europese Commissie, die maandag sprak bij de opening van een grote conferentie over vervoersmobiliteit.

Ratso, waarnemend directeur-generaal van het directoraat onderzoek en innovatie van de Commissie, zei dat het evenement, dat naar verwachting de komende vier dagen meer dan 2,000 deelnemers zal trekken en met als thema "mobiliteit wereldwijd opnieuw in beeld brengen", op het juiste moment kwam.

"De aanhoudende energiecrisis en het conflict in Oekraïne tonen de grote urgentie aan om een ​​koolstofarm transportsysteem te bereiken en een einde te maken aan onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen", zei ze op de conferentielocatie.

De Transport Research Arena (TRA)-conferentie zou Europa's grootste Europese onderzoeks- en technologieconferentie op het gebied van transport en mobiliteit zijn.

De 9e editie vindt plaats in Lissabon, Portugal, met het idee om alle belanghebbenden de kans te geven om de nieuwste ontwikkelingen en innovaties in de wereld van transport en mobiliteit te bespreken.

advertentie

Het heeft experts van over de hele wereld samengebracht om de nieuwste innovaties en de toekomst van mobiliteit en transport te bespreken.

De ambtenaar van de Commissie zei via een videoverbinding dat het koolstofarm maken van het vervoer de manier waarop mensen leven zal veranderen en dat vervoerssystemen "belangrijkste aanjagers" van de EU-economie zijn.

De sector, merkte ze op, is verantwoordelijk voor 6.3 procent van het BBP van de EU en ondersteunt 30 miljoen banen, maar wordt geconfronteerd met "grote ontwrichtende veranderingen".

Ratso merkte op dat het doel van de EU is om de uitstoot van broeikasgassen tegen 90 met 2050 procent te verminderen ten opzichte van 1990. De EU, zei ze, is "serieus" over de kwestie en heeft onlangs "concrete wetten" aangenomen om haar energie- en klimaatdoelstellingen te bereiken.

Het waarnemend DG zei dat de conferentie van Lissabon "de ideale plek was voor onderzoekers en beleidsmakers om nieuwe ideeën te delen en erop te focussen."

Ze zei: "TRA zal een platform bieden om innovatieve transportprojecten onder de aandacht te brengen."

Enkele van Europa's slimste jonge vernieuwers willen hun talenten - en producten - op de conferentie laten zien. Dit komt op het juiste moment, aangezien 2022 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Jeugd.

Het evenement hoorde dat in Europa momenteel naar schatting 70 procent van alle ritten met de auto worden afgelegd, maar alle vervoerswijzen, inclusief waterstof, zullen in de schijnwerpers komen te staan ​​tijdens het evenement dat tot en met donderdag duurt.

Bedrijven, onderzoekscentra, ministeries en de EU doen mee.

Het evenement is opgesplitst in verschillende sessies, variërend van 'slimme mobiliteit' tot 'groene mobiliteit en decarbonisatie'. De openingssessie van maandag omvat ook een prijsuitreiking voor vernieuwers wiens creaties bijdragen aan het verbeteren van de mobiliteit van het vervoer.

Het is de eerste TRA die in persoon wordt gehouden sinds het uitbreken van de coronacrisis. De laatste was in 2018.

Pedro Nuno Santos, de Portugese minister van Infrastructuur en Huisvesting, hield ook een keynote speech bij de opening van de conferentie, die volgens hem in een "speciaal jaar" valt.

De huidige trends in de transportsector, zo vertelde hij het volgepakte publiek, vormen een "aanzienlijke" uitdaging voor het doel van de EU om de uitstoot te verminderen, wat onder meer inhoudt "klimaatneutraal" te zijn tegen 2050.

Hij zei dat het "niet altijd gemakkelijk" was om het eens te worden over hoe dergelijke doelen kunnen worden bereikt, maar dat "collectieve mobiliteit" de "belangrijkste oplossing" is.

“Het debat,” vervolgde hij, “gaat niet alleen over decarbonisatie, maar ook over het gemakkelijker en beter maken van het leven van mensen.

"De enige manier om vooruit te komen is om onze steden leefbaar te maken, anders krijgen we gewoon hetzelfde soort congestie (als vandaag)."

Santos zei dat auto's op dit moment steden in Europa "overweldigen" en voegde eraan toe: "Dit moet veranderen."

Naar schatting zeven op de tien mensen in Europa wonen in steden en stedelijke gebieden en hij zei: "Mensen in steden hebben meer ruimte nodig om te ontspannen en te werken."

"Er bestaat niet zoiets als nul-emissies van auto's en er wordt geschat dat een elektrische auto er tot negen jaar over doet om de emissies die tijdens de productie worden geproduceerd, te compenseren."

De minister voegde toe: "Het gaat niet alleen om het vervangen van oud en vuil door nieuw en schoner, maar om een ​​beter gebruik van hulpbronnen."

“Het is duidelijk dat auto's niet zullen verdwijnen en dat ze zullen moeten overschakelen op alternatieve energiebronnen. De vraag is hoe je deze transformatie zo milieuvriendelijk mogelijk kunt maken.”

Hij benadrukte de inspanningen in zijn eigen land om de vooruitgang op dit gebied te versnellen, zoals de renovatie van oude treinen.

Santos zei: "We hebben een zeer ambitieus investeringsprogramma voor het komende decennium."

Dit komt echter door "gebrek aan investeringen in het afgelopen decennium".

Het doel is volgens hem de elektrificatie van het gehele spoorwegnet in Portugal in het komende decennium en het verminderen van knelpunten.

De minister voegde eraan toe: “Het is echter essentieel dat alle vervoerswijzen verbonden en gebruiksvriendelijk zijn voor mensen, inclusief bijvoorbeeld deelfietsen. Om mensen te overtuigen om de auto thuis te laten, moeten mensen weten dat ze haalbare alternatieven hebben.

“Ons doel is om een ​​revolutie teweeg te brengen in de manier waarop mensen reizen en Portugal zet zich volledig in voor het koolstofvrij maken van transport.

“We hebben zeer ambitieuze doelen gesteld die enorme investeringen vergen. Dit zal worden geleid door de private sector, maar in samenwerking met de publieke sector.”

De functionaris waarschuwde: “Er is niet één oplossing die de sleutel vormt tot al deze problemen. Waar het om gaat is dat transportsystemen bereikbaarheid bieden en ons kunnen helpen de klimaatverandering tegen te gaan.”

Santos kijkt uit naar de conferentie zelf en zei: “De komende vier dagen is een kans voor ons om nieuwe ideeën te delen, maar vergeet niet dat het uiteindelijke doel is om mensen en goederen op de meest efficiënte manier van punt A naar punt B te krijgen. ”

Een andere hoofdspreker tijdens de openingssessie was professor Joana Mendonca, voorzitter van het Portugese nationale innovatiebureau.

Ze zei: “Deze conferentie is erg spannend, niet in de laatste plaats omdat we 18 maanden geleden niet dachten dat dit mogelijk zou zijn vanwege de pandemie, dus ik dank de Europese Commissie voor haar steun.

“Het evenement laat zien wat samenwerking tussen verschillende instellingen kan doen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending