Verbind je met ons

Brexit

Groot-Brittannië niet langer in top 10 voor handel met Duitsland als Brexit bijt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Europese Unie, Britse en Duitse vlaggen wapperen voor een kanselarij voorafgaand aan een bezoek van de Britse premier Theresa May in Berlijn, Duitsland, 9 april 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke/Files

Groot-Brittannië ligt op koers om dit jaar voor het eerst sinds 10 zijn status als een van de tien belangrijkste handelspartners van Duitsland te verliezen, aangezien Brexit-gerelateerde handelsbelemmeringen bedrijven in de grootste economie van Europa ertoe aanzetten elders zaken te zoeken. schrijven Michael Nienaber als René Wagner.

Groot-Brittannië verliet eind 2020 de interne markt van de Europese Unie, na meer dan vier jaar geruzie over de voorwaarden van de echtscheiding, waarin het zakelijke Duitsland al begonnen was de banden met het Verenigd Koninkrijk te verminderen.

In de eerste zes maanden van dit jaar daalde de Duitse invoer van Britse goederen met bijna 11% op jaarbasis tot 16.1 miljard euro ($ 19.0 miljard), zo blijkt uit gegevens van het Federaal Bureau voor de Statistiek die door Reuters zijn beoordeeld.

advertentie

Terwijl de Duitse goederenexport naar Groot-Brittannië met 2.6% steeg tot 32.1 miljard euro, kon dat een daling van de bilaterale handel niet voorkomen, met 2.3% tot 48.2 miljard euro. EU-11.

Uit een onderzoek van december 2020 van de Duitse handelsvereniging BGA bleek dat een op de vijf bedrijven toeleveringsketens reorganiseerde om Britse leveranciers te ruilen voor andere in de EU.

Die trend werd steeds duidelijker, hoewel Britse bedrijven er nog slechter aan toe waren, zei Michael Schmidt, president van de Britse Kamer van Koophandel in Duitsland, waardoor een ommekeer voor het einde van dit jaar onwaarschijnlijk is.

advertentie

"Steeds meer kleine en middelgrote bedrijven stoppen met handelen (in Groot-Brittannië) vanwege deze (Brexit-gerelateerde) hindernissen", vertelde Schmidt aan Reuters.

De scherpe daling in het eerste halfjaar werd ook veroorzaakt door pull-forward-effecten voordat de nieuwe hindernissen, zoals douanecontroles, in januari ingingen.

"Veel bedrijven anticipeerden op de problemen... dus besloten ze de import naar voren te halen door de voorraden te vergroten," zei hij.

Hoewel dit effect de bilaterale handel in het vierde kwartaal opdreef, verminderde het begin dit jaar de vraag, terwijl ook problemen met de nieuwe douanecontroles de handel vanaf januari bemoeilijkten.

De slechte prestaties van het VK waren niet alleen te wijten aan een slechte januari die het gemiddelde in de eerste zes maanden van 2021 naar beneden sleepte.

In zowel mei als juni bleef de bilaterale goederenhandel tussen Duitsland en het VK onder het niveau van eind 2019 – in tegenstelling tot alle andere grote Duitse handelspartners.

"Het verlies van het belang van het VK in de buitenlandse handel is het logische gevolg van de Brexit. Dit zijn waarschijnlijk blijvende effecten", vertelde Gabriel Felbermayr, voorzitter van het in Kiel gevestigde Instituut voor de Wereldeconomie (IfW), aan Reuters.

Uit een gegevensanalyse bleek dat de Duitse invoer van Britse landbouwproducten in de eerste zes maanden met meer dan 80% daalde, terwijl de invoer van farmaceutische producten bijna gehalveerd was.

"Veel kleine bedrijven kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om up-to-date te blijven en te voldoen aan alle ingevoerde douaneregels, zoals gezondheidscertificaten voor kaas en andere verse producten", zegt Schmidt.

Maar de nieuwe handelsrealiteiten hadden Britse bedrijven nog meer schade berokkend dan Duitse, die meer gewend waren om te gaan met verschillende douaneregimes over de hele wereld, aangezien velen al tientallen jaren naar verschillende niet-Europese landen exporteerden.

"In Groot-Brittannië is het beeld anders", zei Schmidt, eraan toevoegend dat veel kleine bedrijven daar voornamelijk naar de EU hadden geëxporteerd en dus helemaal opnieuw moesten beginnen toen ze werden geconfronteerd met nieuwe douanecontroles.

"Voor veel kleine Britse bedrijven betekende de Brexit het verlies van toegang tot hun belangrijkste exportmarkt... Het is alsof je jezelf in de voet schiet. En dit verklaart waarom de Duitse import uit Groot-Brittannië nu in een vrije val verkeert."

Hij sprak de hoop uit dat een deel van de daling tijdelijk zou kunnen zijn. "Bedrijven zijn normaal gesproken altijd in een goede positie om zich snel aan te passen, maar dit heeft tijd nodig."

($ 1 = € 0.8455)

Brexit

Brexit-impact 'wordt erger' doordat supermarktwinkel meer gaat kosten en sommige EU-producten uit de schappen verdwijnen

gepubliceerd

on

De volledige impact van Brexit op zowel bedrijven als consumenten zal pas volgend jaar worden gevoeld, aangezien de tekorten zullen toenemen in sectoren variërend van voedsel tot bouwmaterialen, heeft een vooraanstaande douanedeskundige beweerd, schrijft David Peterselie.

Simon Sutcliffe, een partner bij belasting- en adviesbureau Blick Rothenberg, is van mening dat vertragingen door de regering bij de uitvoering van de douanewetten na de Brexit de impact van het vertrek van het VK uit de Europese Unie hebben "verzacht" en dat "het nog erger zal worden" wanneer ze eindelijk ingevoerd vanaf januari 2022.

Ondanks het vertrek uit de EU op 1 januari 2020 heeft de regering veel van de douanewetten die vorig jaar in werking zouden treden.

advertentie

De eis van pre-notificatie van aankomst in het VK van import van agrofood wordt ingevoerd op 1 januari 2022 in plaats van de reeds uitgestelde datum van 1 oktober van dit jaar.

De nieuwe eisen voor Export Gezondheidscertificaten worden nu nog later ingevoerd, namelijk op 1 juli volgend jaar.

Controles om dieren en planten te beschermen tegen ziekten, plagen of verontreinigingen worden ook uitgesteld tot 1 juli 2022, evenals de vereiste voor veiligheids- en beveiligingsverklaringen bij invoer.

advertentie

Wanneer deze wetten, die ook het douaneaangiftesysteem omvatten, van kracht worden, gelooft de heer Sutcliffe dat de voedsel- en grondstoffentekorten die al tot op zekere hoogte al bestaan ​​- vooral in Noord-Ierland - op het vasteland zullen verergeren met sommige producten verdwijnen in de nabije toekomst uit de supermarktschappen.

Sutcliffe, die als een van de eersten het tekort aan vrachtwagenchauffeurs voorspelde,nd grensproblemen in Noord-Ierland, zei: "Zodra deze extra verlengingen eindigen, zullen we in een hele wereld van pijn zitten totdat importeurs er grip op krijgen, net zoals de exporteurs van het VK naar de EU dat al hebben gedaan.

“De kosten van de betrokken bureaucratie zullen ertoe leiden dat veel retailers sommige producten uit de EU eenvoudigweg niet meer op voorraad zullen hebben.

Als je weet dat je fruitbezorging 10 dagen vastzit in een Britse haven, wachtend om te worden gecontroleerd, dan ga je niet de moeite nemen om het te importeren, want het gaat af voordat het de winkel bereikt.

"We kijken naar allerlei soorten producten die uit supermarkten verdwijnen, van salami tot kazen, omdat ze gewoon te duur zullen zijn om te verzenden. Hoewel een paar delicatessenwinkels deze producten op voorraad hebben, zullen ze duurder worden en moeilijker te verkrijgen zijn. vind."

Hij voegde eraan toe dat de supermarktwinkel ook te maken zal krijgen met sterke prijsstijgingen, aangezien de importkosten van zelfs basisproducten zoals vers vlees, melk, eieren en groenten retailers meer zullen kosten.

"De retailers zullen niet veel andere keuze hebben dan in ieder geval een deel van de hogere kosten door te berekenen aan de consument", aldus Sutcliffe. “Consumenten zullen met andere woorden minder keuze hebben en meer moeten betalen voor hun wekelijkse boodschappen.”

Een woordvoerder van nr. 10 zei: “We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, en daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Verder lezen

Brexit

Europese ministers zeggen vertrouwen in VK op een laag pitje

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič, die de ministers op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen, zei dat het vertrouwen moet worden hersteld en dat hij hoopt voor het einde van het jaar oplossingen te vinden met het VK. 

De Europese ministers die bijeenkwamen voor de Raad Algemene Zaken (21 september) werden op de hoogte gehouden van de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en het VK, met name wat betreft de uitvoering van het protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland.

Šefčovič bracht de ministers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, waaronder zijn recente bezoek aan Ierland en Noord-Ierland, en de ministers herhaalden hun steun voor de aanpak van de Europese Commissie: “De EU zal met het VK blijven samenwerken om oplossingen te vinden in het kader van het protocol. We zullen ons uiterste best doen om de burgers en bedrijven in Noord-Ierland weer voorspelbaar en stabiel te maken en ervoor te zorgen dat ze de kansen die het protocol biedt, inclusief toegang tot de interne markt, optimaal kunnen benutten.”

advertentie

De vice-president zei dat veel ministers in het debat tijdens de Raadsvergadering hadden gesproken met bezorgdheid over de vraag of het VK een betrouwbare partner was. De Franse minister van Europa, Clement Beaune, zei op weg naar de vergadering dat de Brexit en het recente geschil met Frankrijk over de AUKUS-onderzeeërovereenkomst niet door elkaar mogen worden gehaald. Hij zei echter dat er een vertrouwenskwestie was en zei dat het VK een nauwe bondgenoot was, maar dat de Brexit-overeenkomst niet volledig werd gerespecteerd en dat vertrouwen nodig was om verder te kunnen. 

Šefčovič streeft ernaar alle openstaande problemen met het VK voor het einde van het jaar op te lossen. Over het dreigement van het VK om gebruik te maken van artikel 16 van het protocol, dat het VK in staat stelt specifieke vrijwaringsmaatregelen te nemen als het protocol leidt tot ernstige economische, sociale of milieuproblemen die kunnen aanhouden of tot verlegging van de handel, zei Šefčovič dat de EU zou moeten reageren en dat de ministers de Commissie hadden gevraagd zich op elke eventualiteit voor te bereiden. Toch hoopt Šefčovič dat dit kan worden voorkomen.

Noord-Ierland heeft al te maken met handelsverlegging, zowel bij de import als bij de export. Dit is grotendeels te wijten aan de zeer dunne handelsovereenkomst die het VK heeft gekozen om na te streven met de EU, ondanks dat het minder schadelijke opties wordt aangeboden. Eventuele vrijwaringsmaatregelen moeten qua omvang en duur worden beperkt. Er is ook een ingewikkelde procedure voor het bespreken van vrijwaringsmaatregelen zoals beschreven in bijlage zeven van het protocol, wat inhoudt dat de Gemengde Commissie hiervan op de hoogte wordt gesteld en een maand moet worden gewacht om eventuele waarborgen toe te passen, tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden (waarvan het VK ongetwijfeld zal beweren dat die er zijn) . De maatregelen worden vervolgens driemaandelijks geëvalueerd, mocht het onverhoopt toch gegrond blijken te zijn.

advertentie

Verder lezen

Brexit

Groot-Brittannië stelt implementatie van handelscontroles na Brexit uit

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zei dinsdag (14 september) dat het de implementatie van sommige post-Brexit-importcontroles uitstelde, de tweede keer dat ze zijn teruggedrongen, daarbij verwijzend naar de druk op bedrijven door de pandemie en de wereldwijde druk op de toeleveringsketen.

Groot-Brittannië verliet eind vorig jaar de interne markt van de Europese Unie, maar in tegenstelling tot Brussel, dat onmiddellijk grenscontroles invoerde, heeft het de invoering van invoercontroles op goederen zoals voedsel gespreid om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

Nadat de invoering van controles vanaf 1 april al met zes maanden was uitgesteld, heeft de regering de noodzaak van volledige douaneaangiften en controles nu teruggeschoven naar 1 januari 2022. Veiligheidsverklaringen zijn vanaf 1 juli volgend jaar vereist.

advertentie

"We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zei Brexit-minister David Frost.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Bronnen in de sector logistiek en douane hebben ook gezegd dat de infrastructuur van de overheid niet klaar was om volledige controles op te leggen.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending