Verbind je met ons

Europese Commissie

Eengemaakte markt: nieuwe regels om veilige en conforme producten op de EU-markt te garanderen

DELEN:

gepubliceerd

on

Vanaf vandaag heeft de EU Markttoezicht en nalevingsverordening volledig van toepassing wordt. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat producten die in de EU in de handel worden gebracht, voldoen aan de relevante EU-wetgeving en voldoen aan de eisen op het gebied van volksgezondheid en veiligheid. De wetgeving is essentieel voor het waarborgen van een goed functionerende eengemaakte markt en helpt bij het opzetten van een betere structuur voor de controle van op de EU-markt uitgewisselde producten door de samenwerking tussen nationale autoriteiten en douanebeambten te verbeteren.  

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, zei: "Met de groeiende online aankopen en de complexiteit van onze toeleveringsketens, is het van essentieel belang dat we ervoor zorgen dat alle producten op onze interne markt veilig zijn en voldoen aan de EU-wetgeving. Deze verordening zal consumenten en bedrijven helpen beschermen tegen onveilige producten en de samenwerking tussen nationale autoriteiten en douanebeambten verbeteren om te voorkomen dat deze de interne markt binnenkomen.”

De verordening, die in juni 2019 door de Commissie is voorgesteld, zal nu van toepassing zijn op een breed scala van producten die onder 73 EU-wetgeving vallen, van speelgoed, elektronica tot auto's. Om de naleving van deze regels door bedrijven te stimuleren, zal de verordening ertoe bijdragen dat bedrijven gratis informatie over productregels krijgen via de Uw Europa-portaal als productcontactpunten. De nieuwe regels zullen ook de bevoegdheden van de markttoezichtautoriteiten beter specificeren, waardoor ze de bevoegdheid krijgen om inspecties ter plaatse uit te voeren en in het geheim producten te kopen. De gemoderniseerd kader voor markttoezicht zal ook helpen de toenemende uitdagingen van e-handel en nieuwe toeleveringsketens aan te pakken, door ervoor te zorgen dat bepaalde categorieën producten alleen op de EU-markt kunnen worden gebracht als een marktdeelnemer in de EU aanwezig is als gesprekspartner voor de autoriteiten. Om bedrijven te helpen zich aan deze vereisten aan te passen, heeft de Commissie al speciale Hulplijnen in maart 2021. Daarnaast zal de verordening ook helpen om de samenwerking tussen handhavings- en met name douaneautoriteiten te versterken, om te zorgen voor effectievere controles van producten die de EU-markt binnenkomen aan de grenzen ervan. De basis voor een betere samenwerking tussen markttoezichtautoriteiten, de Commissie en belanghebbenden werd gelegd door de oprichting van de Europees netwerk voor productnaleving eerder in januari dit jaar. Meer over markttoezicht, CDL Super Session..

advertentie

Europese Commissie

InvestEU: Commissie benoemt investeringscomité

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op dinsdag 27 juli 12 externe deskundigen benoemd tot leden van de Investeringscomité van het InvestEU-fonds voor een periode van vier jaar. De twaalf leden van het investeringscomité – vier permanente en acht niet-permanente leden – werden door de Commissie geselecteerd en benoemd op aanbeveling van het InvestEU-bestuur. Zij vertegenwoordigen een brede kennis en expertise op de relevante gebieden en sectoren die onder het InvestEU-programma vallen. Het investeringscomité zal genderevenwichtig zijn en leden uit de hele EU omvatten om diepgaande inzichten in de geografische markten in de EU te garanderen.

De benoeming van het onafhankelijke investeringscomité is een nieuwe mijlpaal voor de uitvoering van het InvestEU-programma, dat de EU cruciale langetermijnfinanciering zal verschaffen, de noodzakelijke belangrijke particuliere investeringen zal binnenhalen ter ondersteuning van een duurzaam herstel en zal bijdragen tot de opbouw van een groener, meer digitale en veerkrachtigere Europese economie. Het investeringscomité beslist over de toekenning van de EU-garantie voor investerings- en financieringsverrichtingen die worden voorgesteld door de uitvoerende partners in het kader van het InvestEU-programma. De volledig onafhankelijke commissie neemt haar besluiten op basis van het door de uitvoerende partners verstrekte garantieaanvraagformulier en het scorebord om naleving van de InvestEU-verordening en de Beleggingsrichtlijnen. Het investeringscomité zal opereren in vier samenstellingen, overeenkomend met de vier beleidsvensters van het InvestEU-programma: duurzame infrastructuur; onderzoek, innovatie en digitalisering; kleine en middelgrote bedrijven; en sociale investeringen en vaardigheden.

advertentie
Verder lezen

Cyber ​​Security

Cyberbeveiliging: alle EU-lidstaten verbinden zich ertoe een kwantumcommunicatie-infrastructuur te bouwen

gepubliceerd

on

Met de laatste handtekening door Ierland van de politieke verklaring om de Europese capaciteiten op het gebied van kwantumtechnologieën, cyberbeveiliging en industrieel concurrentievermogen te vergroten, hebben alle lidstaten nu toegezegd samen te werken, samen met de Europese Commissie en het Europees Ruimteagentschap, om de EuroQCI, een veilige kwantumcommunicatie-infrastructuur die de hele EU zal omspannen. Dergelijke goed presterende, veilige communicatienetwerken zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om aan de Europese cyberbeveiligingsbehoeften te voldoen. Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President Margrethe Vestager zei: “Ik ben erg blij om te zien dat alle EU-lidstaten samenkomen om de EuroQCI-verklaring te ondertekenen - Europees initiatief voor kwantumcommunicatie-infrastructuur - een zeer solide basis voor Europa's plannen om een ​​belangrijke speler in kwantumcommunicatie. Als zodanig moedig ik ze allemaal aan om ambitieus te zijn in hun activiteiten, aangezien sterke nationale netwerken de basis zullen vormen van de EuroQCI.”

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, voegde hieraan toe: “Zoals we onlangs hebben gezien, is cyberbeveiliging meer dan ooit een cruciaal onderdeel van onze digitale soevereiniteit. Ik ben erg blij om te zien dat alle lidstaten nu deel uitmaken van het EuroQCI-initiatief, een belangrijk onderdeel van ons aanstaande initiatief voor veilige connectiviteit, dat alle Europeanen toegang zal geven tot beschermde, betrouwbare communicatiediensten.”

De EuroQCI zal deel uitmaken van een bredere actie van de Commissie om een ​​op satellieten gebaseerd veilig connectiviteitssysteem te lanceren dat hogesnelheidsbreedband overal in Europa beschikbaar zal maken. Dit plan biedt betrouwbare, kosteneffectieve connectiviteitsdiensten met verbeterde digitale beveiliging. Als zodanig zal de EuroQCI bestaande communicatie-infrastructuren aanvullen met een extra beveiligingslaag op basis van de principes van de kwantummechanica, bijvoorbeeld door diensten te leveren op basis van kwantumsleuteldistributie, een zeer veilige vorm van codering. U kunt meer informatie vinden CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

Europese Commissie

Visserij: EU en Cookeilanden komen overeen hun partnerschap op het gebied van duurzame visserij voort te zetten

gepubliceerd

on

De Europese Unie en de Cookeilanden zijn overeengekomen hun succesvolle visserijpartnerschap voort te zetten als onderdeel van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij, voor een duur van drie jaar. Dankzij de overeenkomst mogen EU-vissersvaartuigen die in de westelijke en centrale Stille Oceaan actief zijn, blijven vissen in de visgronden van de Cookeilanden. Milieu, oceanen en visserij CommissarisVirginijus Sinkevičius zei: "Met de verlenging van dit visserijprotocol zullen de vaartuigen van de Europese Unie kunnen blijven vissen op een van de gezondste tropische tonijnbestanden. We zijn er bijzonder trots op bij te dragen, door middel van onze sectorale steun, aan de ontwikkeling van de visserijsector van de Cookeilanden - een kleine ontwikkelingsstaat voor eilanden die vaak wordt geprezen om zijn effectieve en verantwoorde visserijbeheerbeleid. Zo werken de EU-partnerschapsovereenkomsten voor duurzame visserij in de praktijk.”

In het kader van het nieuwe protocol zullen de EU en de reders de komende drie jaar in totaal tot ongeveer € 4 miljoen (NZD 6.8 miljoen) bijdragen, waarvan € 1 miljoen (NZD 1.7 miljoen) ter ondersteuning van de Cookeilanden. initiatieven binnen het sectorale visserij- en maritiem beleid. Over het geheel genomen hebben de inkomsten uit deze overeenkomst, naast verbeteringen in de visserijsector, de regering van de Cookeilanden eerder in staat gesteld haar socialezekerheidsstelsel te verbeteren. Meer informatie staat in de nieuwsbericht.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending