Verbind je met ons

Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

OESO moet einde maken aan gevaarlijke draaideur met private sector

DELEN:

gepubliceerd

on

Aftredend hoofd van het OESO-centrum voor belastingbeleid en -administratie (CTPA), Pascal Saint-Amans, zal op 1 november toetreden tot het lobbybedrijf van de particuliere sector Brunswick Group. over belangrijke wereldwijde belastinginitiatieven, schrijft Matti Kohonen, uitvoerend directeur van Financial Transparency Coalition.

De Brunswick Group zelf presenteert het probleem op zichzelf woorden

“Pascal stond in het middelpunt van de grootste veranderingen in het internationale belastingkader in een generatie. Op basis van zijn uitgebreide ervaring bij de OESO en in de politiek, is hij uitermate goed geplaatst om organisaties te adviseren over hoe ze belangrijke belanghebbenden kunnen betrekken bij belasting- en andere kritieke beleidskwesties.”

Brunswick benadrukt vervolgens dat ze van hem verwachten dat hij optreedt als lobbyist en dat hij gebruik maakt van informatie en ervaring die hij in een openbaar ambt heeft opgedaan. Dit alles terwijl Saint-Amans tot 31 oktober bij de OESO blijft en deelneemt aan belangrijke onderhandelingen, zoals de invoering van een minimale vennootschapsbelasting en het OESO Inclusive Forum (IF)-proces waarbij hij nauw betrokken is geweest.

Dit hele scenario is openlijk in tegenspraak met de OESO's eigen 2010 Aanbevelingsprincipes voor transparantie en integriteit bij lobbyen geïmplementeerd door een aantal lidstaten, waarin wordt opgeroepen tot het opleggen van beperkingen aan ambtenaren die hun ambt verlaten “om belangenverstrengeling te voorkomen bij het zoeken naar een nieuwe functie, om misbruik van 'vertrouwelijke informatie' te voorkomen en om te voorkomen dat na de openbare dienst van kant wordt gewisseld' in specifieke processen waarbij de voormalige ambtenaren substantieel betrokken waren.” De principes bevelen ook "een afkoelingsperiode" aan die voormalige ambtenaren tijdelijk verhindert te lobbyen bij hun vroegere organisaties.

Andere internationale organisaties zijn verder gevorderd op het gebied van het voorkomen van belangenconflicten. Richtlijnen ontwikkeld in de EU-Commissie, vereisen bijvoorbeeld een afkoelingsperiode voor senior medewerkers voor een periode van 12 maanden, waardoor ze niet mogen lobbyen of lobbyen bij deze Europese instelling. 

Pascal Saint-Amans moet er minimaal mee instemmen om niet te lobbyen bij de OESO of een van de lidstaten zolang hij in zijn huidige functie blijft. Maar dat is hem niet gelukt.

advertentie

Als hij deel uitmaakt van de inspanningen om vorm te geven door middel van effectieve lobbygesprekken en resultaten in een campagnestijl, kan dit leiden tot een verandering van de politieke dynamiek van het Inclusive Framework. Dit is een bredere zorg die al in het proces naar voren is gekomen, aangezien de intergouvernementele groep G-24, het African Tax Administrators Forum (ATAF) en het intergouvernementele South Centre hun bezorgdheid hebben geuit dat ze veel minder worden gehoord dan groepen met een hoog inkomen, zoals de Europese Unie (EU) en de G7.

De Brunswick Group adviseert immers bedrijven bij het lobbyen bij regeringen die lid zijn van de OESO, en mogelijk daarmee bij het wijzigen van standpunten die sommige regeringen in de toekomst kunnen innemen ten aanzien van het Inclusive Framework. De Brunswick Group stelt: in vrij duidelijke taal dat “overheidsregels en controle rechtstreeks van invloed kunnen zijn op de bedrijfsresultaten. Lobbyen blijft essentieel, maar alleen is niet meer voldoende. Effectieve belangenbehartiging, consistente betrokkenheid en het vermogen om gesprekken en resultaten vorm te geven, vereisen een aanpak in campagnestijl."

Deze kwestie roept ook bredere ernstige zorgen op bij de OESO, aangezien het secretariaat al lang publiekelijk beweert dat het het maatschappelijk middenveld dezelfde toegang wil geven als lobbyisten uit de particuliere sector. Vorig jaar werd dit echter op spectaculaire wijze bevestigd toen de belangrijkste zakelijke lobbygroep schreef in het openbaar aan de OESO, waarin de tot nu toe onbekende werkgroepen en speciale kanalen die voor hen waren opgericht in detail werden beschreven - en beweerden dat ze nog steeds onvoldoende invloed hadden.

Er is dringend een onafhankelijke ethische toetsing nodig van de relatie tussen de OESO, de CTPA in het bijzonder, en de particuliere sector. De taakomschrijving voor een dergelijke beoordeling moet deze specifieke benoeming omvatten, en het klaarblijkelijke ontbreken van garanties voor afkoelingsperioden en hoe om te gaan met belangenconflicten - nu en in de toekomst. De evaluatie moet ook de mate van toegang van de particuliere sector tot het proces van de OESO voor het vaststellen van internationale belastingregels evalueren, en dit vergelijken met nationale beste praktijken voor transparantie en integriteit bij lobbyen. Ten slotte moet de herziening beleid overwegen en aanbevelen om ervoor te zorgen dat de OESO een einde kan maken aan het "draaideurfenomeen".

Deze duistere praktijken mogen niet blijven bestaan, in het belang van iedereen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending