Verbind je met ons

Eurostat

De handel in zeldzame aardmetalen neemt in 2022 toe

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In 2022 de EU getuige geweest van een aanzienlijke stijging van het aantal importeren van zeldzame aardelementen (REE+). In totaal werd er 18 duizend ton geïmporteerd, een stijging van 9% ten opzichte van 2021, en 7 duizend ton geëxporteerd, een daling van 8% vergeleken met het voorgaande jaar. De waarde van de import steeg tot € 146 miljoen, een stijging van 37% ten opzichte van 2021, terwijl de export € 142 miljoen bereikte, wat neerkomt op een stijging van 2% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Zeldzame aardmetalen zijn een groep van 17 speciale metalen met een hoog leveringsrisico en aanzienlijk economisch belang, die in verschillende hightechtoepassingen worden gebruikt.

Staafdiagram: import en export van zeldzame aardelementen, scandium en yttrium, 1000 ton; repen en €/kg; lijnen, EU, 2022

Bron dataset:  Extractie van Eurostat

De gemiddelde importprijs bedroeg € 7.9 per kilogram, een stijging van 26% ten opzichte van 2021, terwijl de prijs van de export € 20.7 per kilogram zeldzame aardelementen bedroeg, een stijging van 11%. 

China: De grootste partner voor de import van zeldzame aardelementen

China was de grootste partner voor de import van zeldzame aardelementen, goed voor 40% van het totale gewicht van de import, oftewel 7.4 duizend ton. Het werd gevolgd door Maleisië, dat 31% van de import voor zijn rekening nam, oftewel 5.6 duizend ton, en Rusland, met 25% van de import, oftewel 4.5 duizend ton. De Verenigde Staten en Japan hadden elk een aandeel van 2% in de invoer van zeldzame aardmetalen in de EU.

Infographic: Invoer van zeldzame aardmetalen in de EU, % van het totale gewicht, 2022

Bron dataset: Extractie van Eurostat

advertentie

Dit artikel markeert het begin van de Grondstoffenweek, een jaarlijks evenement georganiseerd door de Europese Commissie dat de belangrijkste belanghebbenden in het veld samenbrengt en een overzicht biedt van de lopende EU-activiteiten in deze sector.

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

 • REE+ is een set van zeventien chemische elementen in het periodiek systeem, met name de vijftien lanthaniden plus scandium en yttrium. Ze worden gebruikt in alledaagse technologieën zoals mobiele telefoons en computers, maar ook in geavanceerde medische technologieën zoals MRI's, laserscalpels en zelfs sommige kankermedicijnen. In defensietoepassingen worden ze gebruikt in satellietcommunicatie, geleidingssystemen en vliegtuigconstructies. Ze zijn van cruciaal belang voor een aantal groene technologieën, vooral voor de technologieën die de doelstellingen voor een netto nul-koolstofuitstoot ondersteunen, zoals windturbines en elektrische voertuigen. Zeldzame aardelementen gedefinieerd door de Gecombineerde nomenclatuur (CN) classificatie zijn de volgende:
  • 28053010 Mengsels of onderlinge legeringen van zeldzame aardmetalen, scandium en yttrium
  • 28053020 Cerium, lanthaan, praseodymium, neodymium en samarium, met een zuiverheid van >=95 gewichtspercenten (excl. mengsels en interlegeringen)
  • 28053030 europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium, lutetium en yttrium, met een zuiverheid van >=95 gewichtspercenten (m.u.v. mengsels en interlegeringen)
  • 28053040 Scandium, met een zuiverheid van >=95 gewichtspercenten (excl. mengsels en interlegeringen)
  • 28053080 Zeldzame aardmetalen, scandium en yttrium, met een zuiverheid van <95 gewichtspercenten (excl. mengsels en interlegeringen)
  • 28461000 Ceriumverbindingen
  • 28469010 Verbindingen van lanthaan, praseodymium, neodymium of samarium, anorganisch of organisch
  • 28469020 Verbindingen van europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium, lutetium of yttrium, anorganisch of organisch
  • 28469030 Scandiumverbindingen, anorganisch of organisch
  • 28469090 Verbindingen van mengsels van zeldzame aardmetalen, yttrium en scandium, anorganisch of organisch

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending