Verbind je met ons

Eurostat

Ruim 12.5 miljoen pendelaars binnen het land in 2022

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2022 waren onder de 197 miljoen werkende mensen tussen 15 en 64 jaar in de EUpendelden ruim 12.5 miljoen mensen (6.4% van alle werkenden) om te werken van de ene regio naar de andere in het land waar ze wonen. Dit betekende een stijging van 4.4% ten opzichte van 2021 (12.0 miljoen mensen).

Het hoogste aandeel van het regionale woon-werkverkeer in de totale werkgelegenheid werd geregistreerd in de Belgische provincie Waals-Brabant (45%), gevolgd door een andere Belgische provincie, Vlaams-Brabant (42%), Pest in Hongarije (41%), de provincie Namen in België (38%) en de Oostenrijkse regio's Burgenland (36%) en Niederösterreich (29%). 

Als we naar absolute cijfers kijken, noteerden verschillende Duitse regio's, waaronder Brandenburg (297), Arnsberg (000) en Lüneburg (248), samen met Pest in Hongarije (000) en Niederösterreich (223) in Oostenrijk, de meeste werkgelegenheid. mensen die naar een andere regio binnen hun land pendelen om te werken.

Ook pendelen mensen voor hun werk naar andere landen. In 2022 pendelden 2.09 miljoen werkenden in de leeftijdsgroep van 15 tot 64 jaar (1.1% van alle werkenden) vanuit hun woonregio naar een ander land, iets meer dan in 2021 (1.94 miljoen).

Op regionaal niveau leidde de provincie Luxemburg in België met het hoogste aandeel pendelaars naar een ander land, goed voor 32%. Gevolgd door Trier in Duitsland met 18% en Lotharingen in Frankrijk met 14%. Ook Franche-Comté in Frankrijk en Vorarlberg in Oostenrijk, elk met 10%, noteerden relatief hoge percentages.

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Onder pendelaars worden voor de toepassing van dit artikel verstaan ​​de mensen die – minstens één keer per week – vanuit de regio waar zij hun gewone verblijfplaats hebben, naar een andere regio reizen om op hun werkplek te zijn.
  • Gegevens over het regionale woon-werkverkeer worden verzameld op basis van de EU Labour Force Survey (EU-LFS).
  • Gegevens zijn gebaseerd op de versie uit 2021 van de Nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS). Van de 242 EU-regio's op NUTS-niveau 2 zijn gegevens over het aantal pendelaars binnen een land beschikbaar voor 210 regio's, terwijl gegevens over de pendelaars naar een ander land beschikbaar zijn voor 127 regio's. Voor de volledige lijst van regio's met beschikbare gegevens en vlaggen voor gegevensbetrouwbaarheid kunt u de respectieve datasets in de Eurostat-database raadplegen.

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending