Verbind je met ons

Eurostat

2.88 miljoen niet-dodelijke arbeidsongevallen in de EU in 2021

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2021 bijna 2.88 miljoen niet-fataal arbeidsongevallen in de EU leidde ertoe dat werknemers vier dagen of langer afwezig waren van het werk, een stijging met 6% vergeleken met 2020 (+150 941 ongevallen). Deze stijging houdt waarschijnlijk verband met het economische herstel dat volgde op de algemene vertraging van 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie. In 3 waren er 347 2021 arbeidsongevallen fataal (0.1% van het totaal aantal ongevallen), wat een daling betekent van 11 gevallen vergeleken met 2020.

Informatie over arbeidsongevallen wordt vaak geanalyseerd op basis van de ernst ervan, dat wil zeggen het aantal volledige kalenderdagen dat het slachtoffer arbeidsongeschikt is als gevolg van een arbeidsongeval.  

In 2021 waren ongevallen die tot zeven tot dertien dagen verzuim leidden, net als in 2020, het meest voorkomende type ongeval, met een totaal van 7 (13% van het totaal). 

Ongevallen die resulteerden in 1 à 3 maanden verzuim waren in 2021 het op een na meest voorkomende type (543 076; 19% van het totale aantal ongevallen). De minder ernstige soorten ongevallen (4-6 dagen verzuim) waren de derde meest voorkomende (487 049; 17% van het totaal). 

In 2021 waren dodelijke ongevallen qua ernst het minst voorkomende type. Met uitzondering van ongevallen waarvan de ernst ‘niet gespecificeerd’ is, waren ongevallen die resulteerden in blijvende arbeidsongeschiktheid het tweede minder frequente type ongeval, 136 290 (5% van het totaal) in 2021.
 

staafdiagram: aantal arbeidsongevallen naar ernstgraad op basis van verzuim (2020 en 2021)

Bron dataset: hsw_n2_04 

In 2021 registreerden bijna alle sectoren van de economie meer ongevallen dan in 2020. Met name de sector ‘kunst, entertainment en recreatie’ noteerde een aanzienlijke stijging van het aantal ongevallen (+21%), op de voet gevolgd door de ‘administratieve en ondersteunende diensten’. 'sector (+19%) en de sector 'transport en opslag' (+15%). 

advertentie

Deze informatie is afkomstig van gegevens over arbeidsongevallen gepubliceerd door Eurostat. Dit artikel presenteert een handvol bevindingen uit de meer gedetailleerde Statistics Explained artikel.

Meer informatie

Methodologische opmerking

  • An ongeval op het werk wordt gedefinieerd als een gebeurtenis tijdens het werk die leidt tot lichamelijk of geestelijk letsel. Dodelijke arbeidsongevallen zijn ongevallen die binnen een jaar na het ongeval tot de dood van het slachtoffer leiden. Niet-dodelijke arbeidsongevallen worden gedefinieerd als ongevallen waarbij ten minste vier volledige kalenderdagen afwezig zijn op het werk (ze worden ook wel 'ernstige arbeidsongevallen' genoemd). Het aantal ongevallen in een bepaald jaar houdt waarschijnlijk tot op zekere hoogte verband met het algemene niveau van economische activiteit van een land en het totale aantal mensen dat in zijn economie werkzaam is. 

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending