Verbind je met ons

Europese Commissie

Verkochte productie van hightech voor 355 miljard in 2022

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In 2022 was de verkochte productie van high-tech producten in de EU bereikte 355 miljard, wat neerkomt op een groei van 10.2% vergeleken met het voorgaande jaar (322 miljard in 2021). De afgelopen tien jaar is er sprake van een gemiddelde jaarlijkse stijging van 2.6% (275 miljard in 2012).

Lijndiagram: totale verkochte productie van hightechproducten in de EU, 2012-2022, € miljard

Bron dataset: DS-056120, PRODCOM-extractie

Drie categorieën vertegenwoordigden samen bijna driekwart van de totale omzet van hightechproducten. Het grootste aandeel was in de elektronica-telecommunicatie (26.2%), gevolgd door de farmacie (22.2%) en wetenschappelijke instrumenten (20.6%). De lucht- en ruimtevaartsector was goed voor 11.5% en niet-elektrische machines droegen bij met 6.1%. De overige categorieën, waaronder computers en kantoormachines, scheikunde, elektrische machines en bewapening, vertegenwoordigden elk minder dan 5%.

Cirkeldiagram: door de EU verkochte productie van hightechproducten per sector, 2022

Bron dataset: DS-056120,  PRODCOM-extractie

Ondanks dat bewapening het kleinste aandeel heeft in de totale verkoop van hightechproducten, kende de bewapening de afgelopen tien jaar de hoogste groei, met een gemiddelde van 7.0% per jaar. Wetenschappelijke instrumenten en farmacie groeiden met een gemiddeld jaarlijks percentage van 4.4%. Aan de andere kant waren niet-elektrische machines (-0.7%) en computers en kantoormachines (-1.8%) de enige sectoren waar de omzet over een periode van tien jaar daalde. Beide sectoren kenden in 2022 echter een stijging ten opzichte van 2021: niet-elektrische machines (+16.1%) en computers en kantoormachines (+13.6%).

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Verkochte productie heeft betrekking op de productie van vervaardigde goederen in de rapporterende landen, gedefinieerd als de productie die op enig moment is uitgevoerd en tijdens de referentieperiode is verkocht (gefactureerd).

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending