Verbind je met ons

Europese Centrale Bank (ECB)

De Europese Centrale Bank moet ervoor zorgen dat een digitale euro alle burgers ten goede komt, zegt het EESC

DELEN:

gepubliceerd

on

In dit initiatiefadvies dat tijdens de plenaire vergadering van oktober is goedgekeurd, ondersteunt het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) de Europese Centrale Bank (ECB) bij haar beoordeling van de risico's en voordelen van de invoering van een digitale euro. Het EESC is van mening dat de invoering van een digitale euro iedereen in de eurozone ten goede zal komen door betalingstransacties sneller en efficiënter te maken, maar financiële en digitale inclusiviteit zal van cruciaal belang zijn voor de mogelijke uitrol ervan. Het EESC zal de werkzaamheden van de ECB blijven volgen bij het nadenken over het ontwerp van een mogelijke digitale euro.

Adviesrapporteur Juraj Sipko zei dat alle positieve aspecten en kansen van de digitale euro moeten worden overwogen, samen met alle potentiële risico's, vooral met betrekking tot de stabiliteit van de financiële sector. “Aangezien financiële stabiliteit een van de belangrijkste punten is bij het streven naar de invoering van een digitale euro, roepen we de ECB op om alle noodzakelijke maatregelen te nemen op het gebied van toezicht om onwettige transacties tegen te gaan, met name met het oog op het witwassen van geld en terrorismefinanciering. , evenals om cyberaanvallen te bestrijden”, zei hij.

Een digitale euro zou contant geld aanvullen door mensen een nieuwe keuze te bieden over hoe ze voor goederen en diensten moeten betalen, terwijl het dit gemakkelijker maakt en bijdraagt ​​aan toegankelijkheid en inclusie, aldus de ECB.

Betrek het maatschappelijk middenveld om inclusiviteit te waarborgen

Het EESC roept de ECB en de landen van het eurogebied ook op om maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers te betrekken bij de volgende fasen van voorbereiding, onderhandelingen en discussies over de invoering van een digitale euro.

Hun inbreng zal ertoe bijdragen dat alle inhoudelijke en systemische maatregelen worden genomen om het meest geschikte model te selecteren dat financiële en digitale inclusiviteit, financiële stabiliteit en privacy waarborgt.

"Dit is een complex en bijzonder veeleisend project, dat elke inwoner van de lidstaten van de Europese Unie aangaat", zei Sipko.

advertentie

De digitale euro moet ook bijdragen aan een eerlijkere, diversere en veerkrachtigere Europese markt voor retailbetalingen, en tegelijkertijd zorgen voor een hoge mate van privacy en veiligheid. Het Eurosysteem zet zich inderdaad in om hoge privacynormen mogelijk te maken, merkte het EESC op. Er zouden echter hogere niveaus van privacy dan de huidige betalingsoplossingen in de regels van het eurogebied moeten worden geïntegreerd.

De invoering van een digitale euro door de ECB moet ook de rol van overheidsgeld als anker van het betalingsverkeer behouden en bijdragen aan de strategische autonomie en economische efficiëntie van de EU.

Er moet voor gezorgd worden dat zowel online als offline transacties mogelijk zijn met een digitale euro. Verder is het evenzeer van belang dat voor grensoverschrijdende betalingstransacties systemen met elkaar compatibel zullen moeten zijn.

De ECB onderzoekt en beoordeelt momenteel verschillende ontwerpopties voor een digitale euro en zal later een definitief besluit nemen over de invoering van een digitale euro. Tegelijkertijd overwegen en ontwikkelen veel centrale banken over de hele wereld hun eigen digitale valuta.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending