Verbind je met ons

Europese Centrale Bank (ECB)

'De dame is niet voor taps toelopende' - Lagarde

gepubliceerd

on

Om de overleden Britse premier en monetarist Margaret Thatcher te parafraseren, in een zin die ze waarschijnlijk niet zou hebben uitgesproken, kondigde de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, vandaag aan dat 'de dame niet voor taper is'.

Op basis van een gezamenlijke beoordeling van de financieringsvoorwaarden en de inflatievooruitzichten heeft de raad van bestuur van de centrale bank besloten dat de netto-aankopen van activa in het kader van het pandemische noodaankoopprogramma (PEPP) kunnen worden voortgezet, maar in een gematigder tempo.  

De raad stemde er ook mee in de rentetarieven te handhaven zoals ze zijn, en zei dat ze verwachten dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige of lagere niveaus zullen blijven totdat de inflatie twee procent bereikt, maar rekening houdend met een overgangsperiode waarin de inflatie matig kan stijgen boven zijn doel.

advertentie

Inflatievooruitzichten

Lagarde erkende dat mensen in veel landen van de eurozone prijsstijgingen ervaren, maar ze zei dat wanneer de bank "onder de huid van de inflatie kijkt", hun vooruitzichten hen doen geloven dat het tegen het einde van de geprojecteerde horizon 1.5% zal zijn.

Lagarde benadrukte de impact van de energieprijzen, maar wees ook op de prijsstijgingen als gevolg van knelpunten in de toeleveringsketen die verband houden met het weer opengaan van de economie. De bank verwacht dat dit grotendeels tijdelijk van aard zal zijn, maar erkent dat dit kan leiden tot opwaartse prijsdruk als dit langer aanhoudt dan verwacht. 

advertentie

Wat de lonen betreft, zei Lagarde dat de ECB nog geen tekenen van een significante prijsstijging heeft gezien, maar dat ze hier aandacht voor zal hebben als de onderhandelingen in het najaar plaatsvinden. Ze verwacht in ieder geval een gematigde en geleidelijke loongroei.

Europese Centrale Bank (ECB)

ECB moet beleid aanscherpen indien nodig om inflatie tegen te gaan, zegt Weidmann

gepubliceerd

on

By

Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gefotografeerd tijdens zonsondergang, terwijl de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) zich voortzet in Frankfurt, Duitsland, 28 april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gefotografeerd tijdens zonsondergang, terwijl de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) zich voortzet in Frankfurt, Duitsland, 28 april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

De Europese Centrale Bank moet het monetair beleid aanscherpen als ze de inflatiedruk moet tegengaan en kan zich niet laten afschrikken door de financieringskosten van de landen in de eurozone, ECB-beleidsmaker Jens Weidmann (foto) vertelde de Welt am Sonntag krant, schrijft Paul Carrel, Reuters.

De landen van de eurozone hebben hun leningen opgevoerd om de pandemie van het coronavirus het hoofd te bieden, waardoor ze mogelijk worden blootgesteld aan hogere kosten voor schuldendienst als de centrale bank het beleid verscherpt om opwaartse druk op de prijzen tegen te gaan.

advertentie

"De ECB is er niet om te zorgen voor de solvabiliteitsbescherming van de staten", zei Weidmann, wiens rol als president van de Duitse Bundesbank hem een ​​zetel geeft in de beleidsbepalende Raad van Bestuur van de ECB.

Mochten de inflatievooruitzichten duurzaam stijgen, dan zou de ECB moeten handelen in overeenstemming met haar prijsstabiliteitsdoelstelling, zei Weidmann. "We moeten keer op keer duidelijk maken dat we het monetaire beleid zullen aanscherpen als de prijsvooruitzichten daarom vragen.

"We kunnen dan geen rekening houden met de financieringskosten van de staten", voegde hij eraan toe.

advertentie

Na haar beleidsvergadering van 22 juli beloofde de ECB de rente nog langer op een recordlaagte te houden om de trage inflatie te stimuleren, en waarschuwde ze dat de zich snel verspreidende Delta-variant van het coronavirus een risico vormde voor het herstel van de eurozone. Lees meer.

"Ik sluit hogere inflatiecijfers niet uit", citeerde de krant Weidmann. "Ik zal er in ieder geval op aandringen het risico van een te hoge inflatie nauwlettend in de gaten te houden en niet alleen het risico van een te lage inflatie."

De economie van de eurozone groeide sneller dan verwacht in het tweede kwartaal en trok zich terug uit een door pandemie veroorzaakte recessie, terwijl de versoepeling van de coronavirusbeperkingen er ook voor zorgde dat de inflatie in juli voorbij de ECB-doelstelling van 2% schoot en 2.2% bereikte. Lees meer.

Wanneer de ECB besluit dat het tijd is om het beleid aan te scherpen, verwachtte Weidmann dat de centrale bank eerst haar PEPP-noodopkoopprogramma voor obligaties zou beëindigen alvorens haar APP-aankoopplan terug te schroeven.

"De volgorde zou dan zijn: eerst beëindigen we het PEPP, dan wordt de APP teruggeschroefd en dan kunnen we de rente verhogen", zei hij.

Verder lezen

Digitale economie

Digitale euro: Commissie verwelkomt de lancering van het digitale euro-project door de ECB

gepubliceerd

on

De Commissie is ingenomen met het besluit van de Raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) om het digitale europroject te lanceren en de onderzoeksfase ervan te starten. In deze fase wordt gekeken naar verschillende ontwerpopties, gebruikersvereisten en hoe financiële intermediairs diensten kunnen verlenen die voortbouwen op een digitale euro. De digitale euro, een digitale vorm van centralebankgeld, zou consumenten en bedrijven meer keuze bieden in situaties waarin fysiek contant geld niet kan worden gebruikt. Het zou een goed geïntegreerde betalingssector ondersteunen om in te spelen op nieuwe betalingsbehoeften in Europa.

Rekening houdend met de digitalisering, snelle veranderingen in het betalingslandschap en de opkomst van crypto-activa, zou de digitale euro een aanvulling zijn op contant geld, dat algemeen beschikbaar en bruikbaar moet blijven. Het zou een aantal beleidsdoelstellingen ondersteunen die zijn uiteengezet in de bredere digitale financiën en strategieën voor retailbetalingen, waaronder de digitalisering van de Europese economie, de internationale rol van de euro vergroten en de open strategische autonomie van de EU ondersteunen. Op basis van de in januari gestarte technische samenwerking met de ECB, zal de Commissie gedurende de onderzoeksfase nauw blijven samenwerken met de ECB en de EU-instellingen bij het analyseren en testen van de verschillende ontwerpopties met het oog op beleidsdoelstellingen.

advertentie

Verder lezen

Europese Centrale Bank (ECB)

ECB verandert beleidsrichtlijnen tijdens volgende vergadering, zegt Lagarde

gepubliceerd

on

By

De Europese Centrale Bank zal tijdens haar volgende vergadering haar richtlijnen voor de volgende beleidsstappen wijzigen om haar nieuwe strategie weer te geven en om te laten zien dat het serieus is om de inflatie nieuw leven in te blazen, zei ECB-president Christine Lagarde in een interview dat op maandag (12 juli) werd uitgezonden. schrijft Francesco Canepa, Reuters.

De nieuwe strategie van de ECB, die vorige week werd aangekondigd, stelt haar in staat een inflatie te tolereren die hoger is dan de doelstelling van 2% wanneer de rente bijna een dieptepunt bereikt, zoals nu.

Dit is bedoeld om beleggers gerust te stellen dat het beleid niet voortijdig zal worden aangescherpt en om hun verwachtingen over de toekomstige prijsgroei, die het grootste deel van het afgelopen decennium onder de doelstelling van de ECB is gebleven, op te krikken.

advertentie

"Gezien de volharding die we moeten tonen om onze belofte na te komen, zal de toekomst zeker worden herzien", vertelde Lagarde aan Bloomberg TV.

De huidige richtlijnen van de ECB zeggen dat ze obligaties zal kopen zolang als nodig is en de rentetarieven op hun huidige, record-lage niveaus zal houden totdat de inflatievooruitzichten "robuust convergeren" naar haar doel.

Lagarde ging niet in op hoe die boodschap zou kunnen veranderen, maar zei simpelweg dat het doel van de ECB zal zijn om krediet gemakkelijk te houden.

advertentie

"Mijn gevoel is dat we vastberaden zullen blijven door gunstige financieringsvoorwaarden in onze economie te handhaven", zei ze.

Ze voegde eraan toe dat dit niet het juiste moment was om te praten over het terugbellen van stimuleringsmaatregelen en dat het Pandemic Emergency Purchase Programme van de ECB, dat tot wel 1.85 biljoen euro waard is, na maart 2022, de vroegst mogelijke einddatum, zou kunnen "overgaan in een nieuw formaat". .

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending