Verbind je met ons

EU

# Prešov-regio wil fondsen winnen voor plattelandsontwikkeling

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU is aangespoord om zich te concentreren op de armere regio's van Europa bij het bepalen van de volgende langetermijnbegroting van het blok, schrijft Colin Stevens.

Het beroep werd gedaan door de president van de meest bevolkte regio in Slowakije tijdens een bezoek aan Brussel.

Milan Majerský, president van de autonome regio Prešov, zei: "We vragen de EU alleen om zich meer te concentreren op kleine steden en dorpen, ook in mijn regio, die het gevoel hebben dat ze achterblijven."

Majerský leidde een delegatie van ambtenaren uit zijn regio die, ondanks dat het een populaire toeristische bestemming is, tot de economisch meest achtergestelde in Slowakije behoort.

De groep bestond uit burgemeesters uit steden en dorpen in de Prešov-regio met een bevolking van ongeveer 825,000, waardoor het de grootste in het land is, maar wordt geblesseerd door zwakke infrastructuur en lage buitenlandse directe investeringen.

Het driedaagse bezoek aan Slowakije viel samen met de Europese Week van regio's en steden die deze week plaatsvindt, en ook met het debat over de volgende langetermijnbegroting van de EU, bekend als het MMF.

Majerský zei in een interview met deze website dat, ondanks het feit dat de regio het wereldberoemde Tatra-gebergte heeft en jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt, de regio Prešov economisch lijdt, vooral in vergelijking met andere Slowaakse regio's.

advertentie

Hij noemde ook specifieke kwesties die als een economische last worden ervaren, waaronder het grote aantal Roma-mensen in de regio Prešov.

Van de geschatte 400,000 Roma in Slowakije bevindt ongeveer de helft zich in de regio Prešov. Maar velen zijn werkloos en dragen volgens Majerský weinig bij aan het economische welzijn van het gebied.

"Dit is niet iets voor Roma, 'hield hij vol,' maar alleen een feit. '

Hij benadrukte ook een speciaal programma in het dorp Raslavice in zijn regio, waarvan 120 Roma-mensen hadden geprofiteerd. Dit omvat het planten van groenten en is, zegt hij, een voorbeeld van wat er lokaal wordt gedaan om een ​​'grote uitdaging' aan te pakken.

Majerský wees ook op het EU-initiatief "Inhaalregio's", dat bedoeld is om armere regio's zoals Prešov op gang te brengen. Het bezoek in Brussel was op het juiste moment, merkte hij op, want de tweede fase van het programma, ook ondersteund door de Wereldbank, gaat beginnen.

"Het doel hiervan is om plaatsen als de onze te helpen van een ontwikkelingsregio naar een ontwikkelde regio te verhuizen. ”

De ambtenaar haalde twee gebieden aan as voorbeelden van waar meer investeringen dringend nodig zijn.

De eerste is de Starina-dam die de regio van drinkwater voorziet, maar ironisch genoeg is dat momenteel niet mogelijk voor de omwonenden. Deze zijn momenteel aangewezen op vaak vervuild water uit hun eigen putten.

Een ander voorbeeld waarover hij sprak, is een beukenbos uit de Karpaten in zijn regio, ook een UNESCO-werelderfgoed. Het bos, grenzend aan Polen en Oekraïne, is "rijp voor toerisme" maar mist momenteel met name voldoende infrastructuur de riolering, zei Majerský.

Dit zijn volgens hem slechts twee voorbeelden van hoe meer investeringen in de regio zouden helpen "op verschillende niveaus", waaronder het creëren van banen en het stimuleren van toerisme.

Het was ironisch, zei hij, dat alleen het Tatragebergte 1.2m-overnachtingen per jaar aantrekt, maar sommige dorpen in de Prešov-regio hadden minder dan 15-inwoners.

"In combinatie met een snel vergrijzende bevolking is er ook een reëel braindrain-probleem in de hele regio waarbij jongeren het gebied verlaten naar andere delen van Slowakije of naar West-Europa. Dit moet dringend worden aangepakt. '

Er was een bijzonder tekort aan artsen, civiel-ingenieurs en ambachtslieden, vertelde hij EU Today.

Hij voegde eraan toe: “In de afgelopen 20-jaren hebben infrastructuurverbeteringen plaatsgevonden, maar meestal in grotere steden. Dit is nu nodig in de kleinere steden en dorpen in plaatsen zoals de Prešov-regio en dat is de kernboodschap die we tijdens dit bezoek zullen overbrengen. ”

Enkele van de verbeteringen die dringend nodig zijn in de Prešov-regio, een van de acht zelfbesturende regio's in het land, omvatten wegen, fietspaden en rioleringssystemen, zei hij.

Hij zei: “We zijn hier om onze prioriteiten voor economische investeringen en het scheppen van banen in onze regio te benadrukken. De regio Prešov heeft een prachtige omgeving met het Tatragebergte. We willen heel graag de hoogste milieunormen handhaven en hebben noch kerncentrales, noch kolengestookte elektriciteitscentrales binnen onze grenzen. "

"De volgende uitgavenronde van de EU wordt besproken en we hopen gebruik te maken van de kansen die dit biedt, "concludeerde hij.

De delegatie, waaronder zes regionale parlementsleden, heeft afgevaardigden, EU-ambtenaren en vertegenwoordigers van het Comité ontmoet. Of Regio's.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending