Verbind je met ons

Uitbreiding

Uitbreiding: hoe treden landen toe tot de EU? 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Ontdek hoe de uitbreiding werkt en hoe landen kunnen toetreden tot de Europese Unie, wereld.

Een aantal landen heeft een aanvraag ingediend om lid te worden van de EU. Het is echter een lang proces met veel voorbereiding. Lees verder om erachter te komen hoe het werkt.

Welke landen willen toetreden tot de EU?

Huidige kandidaat-lidstaten zijn Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije en sinds 23 juni ook Oekraïne en Moldavië. Bosnië en Herzegovina, Georgië en Kosovo zijn potentiële kandidaten.

Deze landen profiteren van EU-financiering, gedetailleerd beleidsadvies en associatieovereenkomsten, die verregaande toegang geven tot de interne markt van de EU.

In maart 2022 hebben Oekraïne, Georgië en Moldavië een aanvraag ingediend om lid te worden van de EU. Parlement roept op tot toekenning van EU-kandidaatstatus aan Oekraïne en Moldavië "onverwijld" en aan Georgië zodra het de noodzakelijke hervormingen heeft voltooid.

In een toespraak tot EU-leiders aan het begin van een top over dit onderwerp op 23 juni 2022 zei parlementsvoorzitter Roberta Metsola dat dit de EU zou versterken: "We moeten duidelijk zijn dat dit niet zomaar een symbolische daad is, dit zal de EU versterken en het zal Oekraïne en Moldavië. Het zal zowel onze mensen als die van hen laten zien dat onze waarden belangrijker zijn dan retoriek. Die hoop kan resultaten opleveren. En andere wachtende landen - die in de Westelijke Balkan - moeten ook zien dat hoop tot resultaten leidt. Het is tijd."

Tijdens de top hebben de EU-landen Oekraïne en Moldavië erkend als kandidaat-lidstaten en Georgië en Bosnië-Herzegovina als potentiële kandidaat-lidstaten, wat betekent dat hun is gevraagd om aanvullende hervormingen door te voeren.

Wat zijn de criteria om kandidaat-lidstaat van de EU te zijn?

advertentie

Om een ​​EU-lidmaatschap aan te vragen, moet een land Europeaan zijn en de democratische waarden van de EU respecteren. Het heeft ook stabiele instellingen nodig die de democratie en de rechtsstaat waarborgen; een functionerende markteconomie; en het vermogen om de verplichtingen van het EU-lidmaatschap op zich te nemen en uit te voeren.

Hoe werkt het uitbreidingsproces?

Een land kan een officiële kandidaat worden zodra het voldoet aan de elementaire politieke, economische en hervormingscriteria. Het kan dan formele onderhandelingen starten over 35 hoofdstukken die veel verschillende beleidsterreinen met de EU bestrijken. Zodra de onderhandelingen en hervormingen zijn afgerond, wordt een Toetredingsverdrag afgerond, dat door alle bestaande EU-lidstaten en het land zelf moet worden geratificeerd voordat het land tot de EU kan toetreden.

Wat is de rol van het Parlement?

EP-leden debatteren en stemmen over jaarlijkse voortgangsverslagen voor elk land, wat een gelegenheid is om aandachtspunten te identificeren.

De goedkeuring van het Parlement is ook vereist voordat een land tot de EU kan toetreden.

Hoe is de situatie de afgelopen jaren geëvolueerd?

De Europese Commissie publiceerde haar Uitbreidingsstrategiedocument op 6 februari 2018, waarin 2025 wordt genoemd als indicatieve toetredingsdatum voor Servië en Montenegro. Vertegenwoordigers van de Commissie bespraken de strategie met leden van het Europees Parlement tijdens een debat in de plenaire vergadering op dezelfde dag in Straatsburg.

De leden van het Europees Parlement waren over het algemeen ingenomen met de strategie, maar benadrukten ook de noodzaak van hervormingen in de Westelijke Balkan.

tijdens een Top EU-Westelijke Balkan in Brdo pri Kranju, Slovenië, hebben de EU-leiders op 6 oktober 2021 hun steun aan de landen herhaald en een reeks initiatieven uiteengezet om de regio een boost te geven.

Het Parlement blijft de toetreding van de landen van de Westelijke Balkan tot de EU steunen. In een resolutie aangenomen in juni 2020, roepen Europarlementariërs de EU op om meer te doen om het uitbreidingsproces voor deze landen tot een succes te maken. .

In een resolutie aangenomen in oktober 2019, sprak het Parlement zijn teleurstelling uit over het feit dat Albanië en Noord-Macedonië niet in staat waren om toetredingsonderhandelingen te beginnen, en benadrukte het dat het uitbreidingsproces een beslissende rol heeft gespeeld bij het stabiliseren van de Westelijke Balkan.

Uitbreiding 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending