Verbind je met ons

werk

Slechts 5% van de totale aanvragen voor langdurige geschoolde werkvisa die in het eerste kwartaal werden ingediend, was afkomstig van EU-burgers, blijkt uit gegevens

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De cijfers die door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijgegeven, geven een indicatie van de invloed van het nieuwe post-Brexit-immigratiesysteem van Groot-Brittannië op het aantal EU-burgers dat naar het VK komt om te werken. Tussen 1 januari en 31 maart van dit jaar dienden EU-burgers 1,075 aanvragen in voor langdurige geschoolde werkvisa, inclusief het gezondheids- en zorgvisum, wat slechts 5% was van de in totaal 20,738 aanvragen voor deze visa.

Het Migration Observatory van de Universiteit van Oxford zei: “Het is nog te vroeg om te zeggen welke impact het post-Brexit-immigratiesysteem zal hebben op het aantal en de kenmerken van mensen die in het VK komen wonen of werken. Tot nu toe zijn de aanvragen van EU-burgers onder het nieuwe systeem erg laag geweest en vertegenwoordigen ze slechts een paar procent van de totale vraag naar Britse visa. Het kan echter enige tijd duren voordat potentiële sollicitanten of hun werkgevers bekend zijn met het nieuwe systeem en de vereisten ervan.”

De gegevens laten ook zien dat het aantal migrerende gezondheidswerkers dat in het VK komt werken, is gestegen tot recordniveaus. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 11,171 certificaten van sponsoring gebruikt voor gezondheids- en welzijnswerkers. Elk certificaat staat gelijk aan een migrerende werknemer. Begin 2018 waren dat er 3,370. Bijna 40 procent van alle visumaanvragen voor geschoold werk waren voor mensen in de gezondheids- en sociale sector. Er zijn nu meer migrantengezondheidsvisumhouders in het VK dan ooit sinds het begin van de registratie in 2010. Hoewel het aantal sponsorvergunningen voor gezondheidszorgvisa vorig jaar daalde tot 280 tijdens de eerste afsluiting van vorig jaar, is het sindsdien blijven stijgen, een patroon dat werd niet beïnvloed door de derde lockdown deze winter.

advertentie

Omgekeerd hebben de sectoren IT, onderwijs, financiën, verzekeringen, professionele, wetenschappelijke en technische sectoren dit jaar tot dusver het aantal migranten in dienst genomen, ondanks een stijging in de tweede helft van 2020. Het aantal migrerende IT-medewerkers is nog steeds aanzienlijk lager dan het pre-covid-niveau. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 8,066 geschoolde werkvisa afgegeven in de IT-sector, momenteel zijn dat er 3,720. Het aantal migrantenprofessionals en wetenschappelijke en technische werknemers is ook iets gedaald tot onder het pre-Covid-niveau.

Visa-expert Yash Dubal, directeur van AY & J Solicitors zei: “Uit de gegevens blijkt dat de pandemie nog steeds van invloed is op het verkeer van mensen die naar het VK komen om te werken, maar geeft wel een indicatie dat de vraag naar geschoolde werkvisa voor werknemers buiten de EU zal afnemen. blijven groeien zodra reizen is genormaliseerd. Er is nu vooral belangstelling voor Britse IT-banen van werknemers in India en we verwachten dat dit patroon zich zal voortzetten.”

Ondertussen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een toezegging gepubliceerd om het legitieme verkeer van mensen en goederen mogelijk te maken om de economische welvaart te ondersteunen en tegelijkertijd illegale migratie aan te pakken. Als onderdeel van haar Outcome Delivery Plan voor dit jaar belooft de afdeling ook om 'de EU-uitstapmogelijkheden te grijpen, door 's werelds meest effectieve grens te creëren om de Britse welvaart te vergroten en de veiligheid te verbeteren', terwijl ze erkent dat de inkomsten die het ontvangt uit visumleges kunnen afnemen als gevolg van verminderde vraag.

advertentie

Het document herhaalt het plan van de regering om "de slimsten en besten naar het VK" te trekken.

Dubal zei: “Hoewel de cijfers met betrekking tot visa voor IT-medewerkers en die in de wetenschappelijke en technische sectoren deze verbintenis niet bevestigen, is het nog te vroeg voor het nieuwe immigratiesysteem en heeft de pandemie een diepgaand effect gehad op het internationale reizen. Uit onze ervaring met het helpen faciliteren van werkvisa voor migranten is er een opgehoopte vraag die in de komende 18 maanden zal worden gerealiseerd.”

Economie

Werkloosheid terugdringen: EU-beleid uitgelegd

gepubliceerd

on

Nadat de werkloosheid in de EU sinds 2013 gestaag was toegenomen, leidde de COVID-19-pandemie in 2020 tot een stijging. Ontdek hoe de EU werkt om de werkloosheid terug te dringen en armoede te bestrijden.

Hoewel de arbeidsmarktomstandigheden en de rechten van werknemers in de EU de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verbeterd, zijn de strijd tegen de werkloosheid en de gevolgen van de COVID-crisis blijven uitdagingen voor de Europese Unie, terwijl ze werken aan hoogwaardige banen en een sociaal inclusief Europa.

Lees meer over hoe de EU banen en werknemers beschermt die zijn getroffen door de coronaviruspandemie.

Op een aantal gebieden zijn inspanningen geleverd, waaronder het helpen van jongeren op de arbeidsmarkt, het bestrijden van langdurige werkloosheid, het verbeteren van vaardigheden en het vergemakkelijken van de mobiliteit van werknemers in de EU.

EU-werkloosheidscijfer

In april 2021, de werkloosheidscijfer in de eurozone was 8%, een daling van 8.1% in maart 2021 en een stijging van 7.3% in april 2020.

advertentie

EU versus lidstaten competenties

EU-landen zijn nog steeds in de eerste plaats verantwoordelijk voor werkgelegenheids- en sociaal beleid. De EU vult de acties van de lidstaten echter aan en coördineert deze en bevordert de uitwisseling van beste praktijken.

Think artikel negen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, moet de EU rekening houden met de doelstelling van een hoog werkgelegenheidsniveau bij het bepalen en uitvoeren van al haar beleid en activiteiten.

advertentie

Europese werkgelegenheidsstrategie 

In 1997 hebben de EU-landen een reeks gemeenschappelijke doelstellingen en streefcijfers voor het werkgelegenheidsbeleid vastgesteld om de werkloosheid te bestrijden en meer en betere banen in de EU te creëren. Dit beleid staat ook wel bekend als de Europese werkgelegenheidsstrategie (EWS).

De Europese Commissie volgt en implementeert de strategie via de Europees semester, een jaarlijkse cyclus van coördinatie van het economisch en werkgelegenheidsbeleid op EU-niveau.

De sociale en werkgelegenheidssituatie in Europa wordt geëvalueerd in de context van het EU - semester en op basis van de Werkgelegenheidsrichtsnoerengemeenschappelijke prioriteiten en streefcijfers voor het nationale werkgelegenheidsbeleid. Om de EU-landen vooruit te helpen, doet de Commissie landenspecifieke aanbevelingen, op basis van hun vorderingen in de richting van elk doel.

Hoe het wordt gefinancierd

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is het belangrijkste instrument van Europa om te zorgen voor eerlijkere banen voor iedereen die in de EU leeft: werknemers, jongeren en iedereen die werk zoekt.

Het Europees Parlement heeft voorgesteld om de financiering te verhogen in de EU-begroting voor 2021-2027. De nieuwe versie van het fonds, bekend als de Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+), met een budget van 88 miljard euro, richt zich op onderwijs, opleiding en levenslang leren, evenals gelijke toegang tot hoogwaardige werkgelegenheid, sociale inclusie en armoedebestrijding.

Het programma Werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI) is bedoeld om het werkgelegenheids- en sociaal beleid te moderniseren, de toegang tot financiering voor sociale ondernemingen of kwetsbare mensen die een micro-onderneming willen opzetten te verbeteren en de arbeidsmobiliteit via de EURES-netwerk. Het European Jobs Network faciliteert mobiliteit door informatie te verstrekken aan werkgevers en werkzoekenden en heeft ook een database met vacatures en applicaties in heel Europa.

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF) ondersteunt werknemers die hun baan verliezen als gevolg van globalisering, omdat bedrijven hun productie naar niet-EU-landen kunnen afsluiten of verplaatsen, of de economische en financiële crisis, bij het vinden van nieuw werk of bij het opzetten van hun eigen bedrijf.

Het Fonds voor de Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) ondersteunt initiatieven van de lidstaten om voedsel, basismateriaalhulp en sociale inclusie-activiteiten te verstrekken aan de meest behoeftigen.

De bijgewerkte versie van het Europees Sociaal Fonds Plus voegt een aantal bestaande fondsen en programma's (het ESF, het EaSI, het FEAD, het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief) samen, bundelt hun middelen en biedt meer geïntegreerde en gerichte steun aan burgers.

Bestrijding van jeugdwerkloosheid

Onder de EU-maatregelen ter bestrijdingt jeugdwerkloosheid is de Jeugdgarantie, een toezegging van de lidstaten om ervoor te zorgen dat alle jongeren onder de leeftijd van 30-jaren binnen vier maanden nadat ze werkloos zijn geworden of het formele onderwijs hebben verlaten, een kwalitatief aanbod van werk, voortgezet onderwijs, een stage of een stage ontvangen. De uitvoering van de jongerengarantie wordt ondersteund door EU-investeringen via het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief.

Het Europese solidariteit Corps staat jongeren toe vrijwilligerswerk te doen en te werken aan solidariteitsgerelateerde projecten in heel Europa. De Uw eerste Eures-banenplatform helpt jonge mensen van 18 naar 35, en is geïnteresseerd in het opdoen van professionele ervaring in het buitenland, het vinden van een stage, traineeship of stage.

Juiste vaardigheden, juiste baan

Door vaardigheden te verwerven en te verbeteren, kwalificaties beter vergelijkbaar te maken en informatie te verstrekken over de vraag naar vaardigheden en banen, ondersteunt de EU mensen bij het vinden van banen van goede kwaliteit en het maken van betere carrièrekeuzes.

Het Nieuwe vaardigheden agenda voor Europa, gelanceerd in 2016, bestaat uit 10-maatregelen om de juiste training en ondersteuning beschikbaar te maken voor mensen en om een ​​aantal bestaande tools te herzien, zoals het Europese CV-formaat Europass).

Uitdaging van langdurige werkloosheid

Langdurige werkloosheid, wanneer mensen langer dan 12 maanden werkloos zijn, is een van de oorzaken van aanhoudende armoede. Het blijft zeer in sommige EU-landen en is nog steeds goed voor bijna 50% van de totale werkloosheid.

Om de langdurig werklozen op de arbeidsmarkt beter te integreren, hebben de EU-landen gekozen aanbevelingen: ze stimuleren de registratie van langdurig werklozen bij een arbeidsvoorzieningsdienst, een individuele diepgaande beoordeling om hun behoeften vast te stellen, evenals een op maat gemaakt plan om hen weer aan het werk te brengen (een arbeidsintegratieovereenkomst). Het zou beschikbaar zijn voor iedereen die 18 maanden of langer werkloos is.

Langdurige afwezigheid op het werk leidt vaak tot werkloosheid en tot werknemers die de arbeidsmarkt definitief verlaten. Om werknemers op de werkplek die lijden aan verwondingen of chronische gezondheidsproblemen te behouden en opnieuw te integreren, heeft het Europees Parlement in 2018 een reeks maatregelen voor lidstaten om aan te werken, zoals het flexibeler maken van werkplekken door middel van programma's voor het ontwikkelen van vaardigheden, zorgen voor flexibele werkomstandigheden en het bieden van ondersteuning aan werknemers (inclusief coaching, toegang tot een psycholoog of therapeut).

Bevordering van de mobiliteit van werknemers

Door mensen gemakkelijker in een ander land te laten werken, kan de werkloosheid worden aangepakt. De EU heeft een reeks gemeenschappelijke regels opgesteld om mensen te beschermen sociale rechten gerelateerd aan werkloosheid, ziekte, moederschap / vaderschap, gezinsbijslagen enz. bij verhuizing binnen Europa. Regels voor de terbeschikkingstelling van werknemers het beginsel van gelijk loon voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek vaststellen.

Lees meer over wat de EU doet aan de impact van globalisering op de werkgelegenheid.

Lees meer over het sociaal beleid van de EU

MEER WETEN? 

Verder lezen

Economie

Arbeidstekort in Hongarije leidt ertoe dat regering werknemers in het buitenland zoekt

gepubliceerd

on

De doorgaans onwillige regering in Boedapest is op zoek naar buitenlanders om te helpen bij het tekort aan arbeidskrachten, schrijft Cristian Gherasim, correspondent in Boekarest.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken zei dat bedrijven geschoolde arbeidskrachten uit niet-EU-landen mogen aanwerven. Peter Szijjarto, de minister van Buitenlandse Zaken, steunde de stap door te zeggen dat dit zal helpen bij de Hongaarse groeidoelstelling van 5.5% voor dit jaar.

Een sector die bijvoorbeeld wordt getroffen door een tekort aan arbeidskrachten, is de horeca in Hongarije, die onlangs grote bezorgdheid heeft geuit over het gebrek aan koks en schoonmaakpersoneel. Tamás Flesch, hoofd van de Hongaarse Hotel- en Restaurantvereniging, zei tijdens een interview dat hoteleigenaren in Boedapest zich tot het uiterste inspannen om het broodnodige personeelsbestand veilig te stellen, met als voorbeeld de hotelmanager die kamers zelf moet schoonmaken.

advertentie

Veel andere landen in Midden- en Oost-Europa kampen met personeelstekorten te midden van een sneller dan verwacht economisch herstel na de pandemische beperkingen.

De regering in Boedapest is tot nu toe terughoudend geweest om haar deuren te openen voor buitenlanders, te midden van het anti-immigrantenbeleid van premier Viktor Orban, dat regelmatig tot botsingen met de Europese Unie heeft geleid.

Een andere sector waar het Hongaarse arbeidstekort voelbaar is, is de landbouw. Hongaarse boeren hebben moeite om genoeg arbeiders te vinden om hun groenten en fruit te oogsten, alleen al in het afgelopen jaar werd voor meer dan 190 miljoen euro aan goederen vernietigd.

advertentie

Experts zijn van mening dat het verhogen van de lonen de beste manier is om mensen aan te trekken om op boerderijen te werken. Ze geloven dat de industrie minstens tien jaar nodig heeft om te herstellen van het banenverlies en om zich te heroriënteren op een nieuwe manier van zakendoen.

En waarschijnlijk de meest verrassende sector die wordt getroffen door het personeelstekort in Hongarije is de online detailhandel. De arbeidscrisis beperkt e-commerce, waarbij veel online winkels gedwongen worden om online advertenties op te schorten omdat ze de grotere vraag niet aankunnen. Kristof Gal, oprichter van Klikkmarketing, een online marketingbedrijf gevestigd in Boedapest, schat dat tussen de 30 en 40% van de online winkels door dit probleem kan worden getroffen.

Szijjarto zei dat nieuwe wetgeving, ook voor uitzendkrachten, bedoeld is om "een snelle herstart van de economie te helpen, om de snelste herstart in Europa te zijn".

Omdat de Hongaarse economie het in het eerste kwartaal van dit jaar beter doet dan verwacht, ondanks de coronamaatregelen, heeft de regering in Boedapest andere maatregelen aangekondigd, waaronder het verlichten van de bureaucratische lasten voor kleine en middelgrote ondernemingen en goedkope leningen om Hongaarse bedrijven te helpen uitbreiden naar het buitenland of investeren in groene projecten.

De regering in Boedapest is herhaaldelijk door de EU bekritiseerd vanwege haar houding ten aanzien van migranten, aanvallen op de persvrijheid en tegen de LGBT-gemeenschap. De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben eerder een "rechtsstaat"-actie gestart tegen Hongarije met betrekking tot burgerlijke vrijheden. Europarlementariërs vragen de Europese Commissie om door te gaan met juridische stappen en Hongarije zelfs de toegang tot het herstelplan voor de pandemie van 750 miljard euro te weigeren, als de regering van Orban niet van koers verandert.

Verder lezen

Economie

HvJ EU bevestigt opnieuw beperkingen voor het uitsluiten van moslimvrouwen op de werkplek

gepubliceerd

on

Vandaag (15 juli) heeft de hoogste rechtbank van de Europese Unie - het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) - duidelijk gemaakt dat werkgevers het dragen van 'religieuze symbolen', zoals islamitische hoofddoeken, kunnen beperken, maar alleen in beperkte omstandigheden

Het HvJ-EU oordeelde dat dergelijk beleid op een algemene en ongedifferentieerde manier moet worden toegepast en dat het moet aantonen dat het nodig is om te voorzien in een "echte behoefte van de werkgever". Bij de verzoening van de aan de orde zijnde rechten en belangen "kunnen de nationale rechters rekening houden met de specifieke context van hun lidstaat" en in het bijzonder met "gunstigere nationale bepalingen inzake de bescherming van de vrijheid van godsdienst".

Ondanks dat rekening wordt gehouden met de context van andere, meer progressieve lidstaten, zal het besluit van het HvJ-EU vandaag waarschijnlijk verreikende implicaties hebben en kan het veel moslimvrouwen – en die van andere religieuze minderheden – blijven uitsluiten van verschillende banen in Europa .

advertentie

In een reactie op de uitspraak van vandaag zei Maryam H'madoun van het Open Society Justice Initiative (OSJI): “Wetten, beleid en praktijken die religieuze kleding verbieden, zijn gerichte manifestaties van islamofobie die moslimvrouwen van het openbare leven willen uitsluiten of onzichtbaar maken. Discriminatie die zich voordoet als 'neutraliteit' is de sluier die eigenlijk moet worden opgelicht. Een regel die verwacht dat iedereen hetzelfde uiterlijk heeft, is niet neutraal. Het discrimineert opzettelijk mensen omdat ze zichtbaar religieus zijn. Rechtbanken in heel Europa en het VN-Mensenrechtencomité hebben benadrukt dat het dragen van een hoofddoek geen enkele vorm van schade veroorzaakt die zou leiden tot een "echte behoefte" van een werkgever om dergelijke praktijken toe te passen. Integendeel, dergelijk beleid en dergelijke praktijken stigmatiseren vrouwen die behoren tot of geacht worden te behoren tot de raciale, etnische en religieuze minderheden in Europa, waardoor het risico op meer geweld en haatmisdrijven toeneemt, en het risico bestaat dat vreemdelingenhaat en rassendiscriminatie toenemen en verankerd raken, en etnische ongelijkheden. Werkgevers die dit beleid en deze praktijken uitvoeren, moeten voorzichtig te werk gaan, omdat ze het risico lopen aansprakelijk te worden gesteld voor discriminatie volgens zowel de Europese als de nationale wetgeving als ze niet kunnen aantonen dat een religieus kledingverbod echt nodig is."

De uitspraak zal nu terugkeren naar Duitse rechtbanken voor definitieve beslissingen over de twee zaken op basis van de richtlijnen van donderdag over EU-wetgeving van de in Luxemburg gevestigde rechters.

In het eerste geval had een moslimmedewerkster van een interconfessioneel kinderdagverblijf meerdere waarschuwingen gekregen omdat ze met een hoofddoek naar haar werk was gekomen. De Hamburgse arbeidsrechtbank behandelde vervolgens een zaak over de vraag of die gegevens uit haar personeelsdossier moeten worden verwijderd. De rechtbank wendde zich tot het Hof van Justitie.

advertentie

In het tweede geval nam het Federale Arbeidshof in 2019 een vergelijkbare benadering in de zaak van een moslimvrouw uit de regio Neurenberg die een klacht had ingediend tegen een hoofddoekverbod bij de drogisterijketen Mueller.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending