Verbind je met ons

Bankieren

Hoge inflatie zorgt voor hachelijke situatie voor grote centrale banken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Terwijl de Europese obligatiemarkt daalt, zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde (foto) op 28 juni dat de centrale bank vrijdag een programma voor het opkopen van obligaties zal starten om mogelijke schuldencrises te beteugelen. De ECB overweegt "flexibiliteit" te behouden in haar herinvesteringstoewijzing aan haar enorme obligatie-aankoopportefeuille van EUR 1.7 biljoen, terwijl ze een nieuw programma lanceert om de markten te stabiliseren. Het werkt ook aan een nieuw instrument voor het kopen van obligaties om de zogenaamde "fragmentatie" aan te pakken. Lagarde zei dat het instrument de rente "voor zover nodig" zou laten stijgen als aanvulling op de stabilisatie van de inflatie op de doelstelling van 2%. De positie van de ECB als de "koper van het laatste redmiddel" heeft de uitverkoop van Europese obligaties tot op zekere hoogte versoepeld, en de rendementen op staatsobligaties van sommige landen met een hoge hefboomwerking zijn gedaald, schrijft Wei Hongxu.

In het kader van het besluit van de ECB om in juli de rente te verhogen om de inflatie tegen te gaan, is het voorgestelde programma voor het opkopen van obligaties, hoewel het een mogelijke crisis op de obligatiemarkten verlicht, in feite in tegenspraak met de op handen zijnde monetaire verkrapping. Onderzoekers van ANBOUND wezen erop dat het monetaire beleid van de ECB, net als het beleid van de Federal Reserve en de Bank of Japan (BOJ), ook voor toekomstige uitdagingen staat. Nu de hoge mondiale inflatie de monetaire-beleidsruimte beperkt, komt het dilemma tussen inflatie en werkgelegenheid steeds vaker voor. Dit is geen goed nieuws voor de wereldeconomie en de kapitaalmarkten, aangezien de tegenstelling tussen economische groei en inflatie grote centrale banken lang zal kwellen.

Lagarde zei dat de ECB "flexibel" zou blijven wat betreft de herinvestering van de PEPP-portefeuille die op 1 juli moet plaatsvinden. "We zullen ervoor zorgen dat de ordelijke overdracht van onze beleidskoers in het hele eurogebied behouden blijft", zei ze. "We zullen elk obstakel aanpakken dat een bedreiging kan vormen voor ons prijsstabiliteitsmandaat".

Het aandringen van de ECB om de rol van "koper van het laatste redmiddel" te spelen, heeft in feite lessen getrokken uit de Europese staatsschuldencrisis veroorzaakt door de financiële crisis van 2008. Door de trage besluitvorming van de ECB in die tijd en haar onwil om versoepeling te bevorderen, leden de economieën en financiële systemen van landen met een hoge schuldenlast, zoals Griekenland, Italië en Spanje, enorme verliezen door de schuldencrisis. De ECB lanceerde vervolgens in 2014 uiteindelijk kwantitatieve versoepeling om het hoofd te bieden aan de dubbele dreiging van deflatie en de toenmalige staatsschuldencrisis, die de economische en financiële systemen van de betrokken landen stabiliseerde. In totaal koopt de ECB momenteel voor meer dan 49 biljoen euro aan obligaties, wat overeenkomt met meer dan een derde van het bbp van de eurozone. In de afgelopen twee jaar heeft de ECB meer obligaties gekocht dan alle extra obligaties die zijn uitgegeven door de 19 nationale regeringen van de eurozone, waardoor ze een enorme hefboomwerking heeft op de leenkosten van de regio.

Nu de Europese markt op het punt staat afscheid te nemen van de negatieve rente, zal de stijging van de leenkosten, nadat de ECB de rente begint te verhogen, onvermijdelijk nieuwe risicofactoren voor haar obligatiemarkt met zich meebrengen. De gevolgen van stijgende rentetarieven zullen niet alleen leiden tot een daling van de economische groei van verschillende landen, maar waarschijnlijk ook tot een nieuwe ronde van wanbetalingen. Dat is de prijs die de centrale bank moet betalen voor haar maatregelen tegen inflatie. Maar net als bij de Fed zijn marktbeleggers even sceptisch dat het verkrappingsbeleid van de ECB effectief zal zijn bij het aanpakken van de inflatie. Op dit moment heeft het inflatieniveau in de eurozone meer dan 8% bereikt, wat meer dan vier keer de doelstelling van 2% van de ECB is. De meest recente CPI-gegevens in de eurozone in juni zullen naar verwachting een recordhoogte van 8.5% bereiken. Hoge inflatie is niet alleen de verstoring van de energiebalans als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, maar ook de beperkingen van de aanpassing van de toeleveringsketen.

Door deze factoren zal het inflatieniveau op korte termijn moeilijk te beheersen zijn en snel terugvallen. Hoofdeconoom Philip Lane van de ECB zei dat de centrale bank de komende maanden waakzaam moet blijven, aangezien de inflatie zou kunnen blijven stijgen en de economie van de regio zou kunnen vertragen als gevolg van de consumptie. Ondertussen verklaarde Morgan Stanley dat de economie van de eurozone naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar in een milde recessie zal belanden, aangezien de maatstaven voor het consumenten- en ondernemersvertrouwen dalen als gevolg van de verminderde energievoorziening in Rusland, terwijl de inflatie hoog blijft. De economie van de eurozone zal naar verwachting twee kwartalen krimpen voordat ze in het tweede kwartaal van volgend jaar weer zal groeien, aangedreven door stijgende investeringen. Ondanks de risico's van een economische vertraging, zal de ECB naar verwachting nog steeds de rente op elke vergadering voor de rest van het jaar verhogen, met als hoogtepunt een verhoging tot 0.75% in december, gezien de aanhoudend hoge inflatie. Als de economische vooruitzichten echter aanzienlijk verslechteren, kan de ECB na september stoppen met het verhogen van de rentetarieven. Dit toont in feite aan dat de centrale bank niet over veel effectieve middelen beschikt in het licht van de hoge inflatie. Het kan alleen de stap-voor-stap-benadering volgen en zich aanpassen tussen inflatie en recessie.

Een dergelijke situatie doet zich ook voor in de Verenigde Staten en Japan. De Fed wordt ook geconfronteerd met de tegenstrijdige keuze van inflatie en recessie, terwijl de BOJ rekening moet houden met een reeks effecten van het wijzigen van haar versoepelingsbeleid. De situatie in Japan is enigszins vergelijkbaar met die van de ECB, omdat het voor de centrale bank moeilijk is om haar munt te verkrappen door haar balans te verkleinen. Nadat de Japanse yen bleef depreciëren, overschreed het inflatieniveau de doelstelling van 2% voor een rij, waardoor de BOJ in een moeilijke positie verkeerde. Als het versoepelingsbeleid van Abenomics wordt beëindigd om de inflatie aan te pakken, zal dit leiden tot een stijging van het rendement op Japanse staatsobligaties, naast het instorten van de Japanse beurszeepbel. Nu Japan als geheel wordt geconfronteerd met een ongekend niveau van hefboomwerking, is het niet optimistisch dat Japanse bedrijven zich de renteverhoging kunnen veroorloven. Tegelijkertijd heeft de BOJ een groot aantal staatsobligaties en risicovolle activa verzameld. Als de balans eenmaal is verkleind en verkocht, zal dit de uitverkoop op de kapitaalmarkt versterken, waardoor een kapitaalmarktcrisis ontstaat die zowel aandelen als schulden treft. Deze crisis, vooral de schuldencrisis, zal een fatale schok en impact op de economie veroorzaken.

advertentie

Dit vooruitzicht is ook de reden waarom de ECB nog steeds moeite heeft om te stoppen met het kopen van obligaties, ook al is ze vastbesloten om de rente te verhogen. Relatief gezien, vanwege de speciale rol van de Amerikaanse dollar in de internationale valuta, loopt de Fed geen grotere risico's wanneer ze de rente verhoogt terwijl ze haar balans inkrimpt, en bevindt ze zich eerder in een relatief actieve positie. De Fed loopt echter ook het risico van een recessie als gevolg van versnelde beleidsverkrapping. Dit is vergelijkbaar met de situatie van de ECB en de BOJ. Het balanceren van inflatie en economische stagnatie zou de grootste uitdaging zijn voor grote economieën, en het is ook een dilemma waarmee de belangrijkste centrale banken in de wereld worden geconfronteerd.

Eindanalyse conclusie

Gezien het hoge niveau van de wereldwijde inflatie, hebben grote centrale banken in de wereld de neiging om verkrappend beleid te voeren. De tegenstelling tussen inflatie en economische groei, evenals het daaruit voortvloeiende schuldenprobleem, wordt echter steeds prominenter. Door deze tegenstellingen worden centrale banken over het algemeen geconfronteerd met het dilemma dat terwijl de ruimte voor monetair beleid wordt verkleind, de beleidsmoeilijkheden zijn toegenomen. Dit betekent ook dat deze centrale banken zich in de gênante situatie bevinden van falend monetair beleid en dat de wereldeconomie lange tijd het hoofd moet bieden aan de dreiging van stagflatie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending