Verbind je met ons

Bankieren

Hoge inflatie zorgt voor hachelijke situatie voor grote centrale banken

DELEN:

gepubliceerd

on

As the European bond market falls, European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde (pictured) said on 28 June that the central bank will start a bond-buying program on Friday to curb possible debt crises. The ECB is considering maintaining “flexibility” in its reinvestment allocation to its massive EUR 1.7 trillion bond-buying portfolio while launching a new program to stabilize the markets. It is also working on a new bond-buying tool to address so-called “fragmentation”. Lagarde said the tool would allow rates to rise “as far as necessary” to complement stabilizing inflation at the 2% target. The ECB’s position as the “buyer of last resort” has eased the sell-off of European bonds to a certain extent, and the yields of sovereign bonds of some highly leveraged countries have fallen, schrijft Wei Hongxu.

Under the ECB’s decision to raise interest rates in July to counter inflation, its proposed bond-buying program, while easing a possible bond market crisis, is effectively contradicting its imminent monetary tightening. Researchers at ANBOUND pointed out that similar to those implemented by the Federal Reserve and the Bank of Japan (BOJ), the ECB’s monetary policy also faces challenges ahead. With high global inflation narrowing down the monetary policy space, the dilemma between inflation and employment is becoming increasingly more common. This is not good news for the global economy and capital markets, as the contradiction between economic growth and inflation will plague major central banks for a long time.

Lagarde said the ECB would remain “flexible” on reinvestment of the PEPP portfolio due on July 1. “We will ensure that the orderly transmission of our policy stance throughout the euro area is preserved,” she said. “We will address every obstacle that may pose a threat to our price-stability mandate”.

The ECB’s insistence on playing the role of the “buyer of last resort” has actually drawn lessons from the European sovereign debt crisis triggered by the 2008 financial crisis. Due to the slow decision-making of the ECB at that time and its reluctance to promote easing, the economies and financial systems of highly leveraged countries such as Greece, Italy, and Spain suffered huge losses from the debt crisis. ECB then finally launched quantitative easing in 2014 to deal with the dual threats of deflation and the sovereign debt crisis at that time, which stabilized the economic and financial systems of the relevant countries. In total, the ECB currently buys more than EUR 49 trillion of bonds, equivalent to more than one-third of the eurozone’s GDP. In the past two years, the ECB has bought more bonds than all the additional bonds issued by the 19 eurozone national governments, giving it huge leverage over the region’s borrowing costs.

As the European market is about to bid farewell to negative interest rates, after the ECB starts hiking interest rates, the increase in borrowing costs will inevitably bring new risk factors to its bond market. The consequences of rising interest rates will not only cause the economic growth of various countries facing decline, it is also likely to lead to a new round of debt defaults. Such is the price that the central bank has to pay for its measures against inflation. However, as with the Fed, market investors are equally skeptical that the ECB’s tightening policy will be effective in tackling inflation. At present, the inflation level in the eurozone has reached more than 8%, which is more than four times the 2% target of the ECB. The latest CPI data in the eurozone in June is expected to reach a record high of 8.5%. High inflation is not only the energy distortion brought about by the conflict between Russia and Ukraine, but also the constraints of supply chain adjustment.

These factors mean that the inflation level will be difficult to contain in the short term and will fall back quickly. ECB Chief Economist Philip Lane said the central bank must remain vigilant in the coming months as inflation could keep climbing and the region’s economy could slow due to consumption. Meanwhile, Morgan Stanley stated that the eurozone’s economy is expected to slip into a mild recession in the fourth quarter of this year as measures of consumer and business confidence slump due to reduced energy supplies in Russia, while inflation remains high. The eurozone’s economy is expected to contract for two quarters before returning to growth in the second quarter of next year, driven by rising investment. Despite the risks of an economic slowdown, the ECB is still expected to raise rates at every meeting for the remainder of the year, culminating in a hike to 0.75% in December, given the persistently high inflation. However, if the economic outlook deteriorates significantly, the ECB may stop raising interest rates after September. This actually shows that the central bank does not have many effective means in the face of high inflation. It can only adopt the take-one-step-at-a-time approach and adjust between inflation and recession.

Een dergelijke situatie doet zich ook voor in de Verenigde Staten en Japan. De Fed wordt ook geconfronteerd met de tegenstrijdige keuze van inflatie en recessie, terwijl de BOJ rekening moet houden met een reeks effecten van het wijzigen van haar versoepelingsbeleid. De situatie in Japan is enigszins vergelijkbaar met die van de ECB, omdat het voor de centrale bank moeilijk is om haar munt te verkrappen door haar balans te verkleinen. Nadat de Japanse yen bleef depreciëren, overschreed het inflatieniveau de doelstelling van 2% voor een rij, waardoor de BOJ in een moeilijke positie verkeerde. Als het versoepelingsbeleid van Abenomics wordt beëindigd om de inflatie aan te pakken, zal dit leiden tot een stijging van het rendement op Japanse staatsobligaties, naast het instorten van de Japanse beurszeepbel. Nu Japan als geheel wordt geconfronteerd met een ongekend niveau van hefboomwerking, is het niet optimistisch dat Japanse bedrijven zich de renteverhoging kunnen veroorloven. Tegelijkertijd heeft de BOJ een groot aantal staatsobligaties en risicovolle activa verzameld. Als de balans eenmaal is verkleind en verkocht, zal dit de uitverkoop op de kapitaalmarkt versterken, waardoor een kapitaalmarktcrisis ontstaat die zowel aandelen als schulden treft. Deze crisis, vooral de schuldencrisis, zal een fatale schok en impact op de economie veroorzaken.

advertentie

Dit vooruitzicht is ook de reden waarom de ECB nog steeds moeite heeft om te stoppen met het kopen van obligaties, ook al is ze vastbesloten om de rente te verhogen. Relatief gezien, vanwege de speciale rol van de Amerikaanse dollar in de internationale valuta, loopt de Fed geen grotere risico's wanneer ze de rente verhoogt terwijl ze haar balans inkrimpt, en bevindt ze zich eerder in een relatief actieve positie. De Fed loopt echter ook het risico van een recessie als gevolg van versnelde beleidsverkrapping. Dit is vergelijkbaar met de situatie van de ECB en de BOJ. Het balanceren van inflatie en economische stagnatie zou de grootste uitdaging zijn voor grote economieën, en het is ook een dilemma waarmee de belangrijkste centrale banken in de wereld worden geconfronteerd.

Eindanalyse conclusie

Gezien het hoge niveau van de wereldwijde inflatie, hebben grote centrale banken in de wereld de neiging om verkrappend beleid te voeren. De tegenstelling tussen inflatie en economische groei, evenals het daaruit voortvloeiende schuldenprobleem, wordt echter steeds prominenter. Door deze tegenstellingen worden centrale banken over het algemeen geconfronteerd met het dilemma dat terwijl de ruimte voor monetair beleid wordt verkleind, de beleidsmoeilijkheden zijn toegenomen. Dit betekent ook dat deze centrale banken zich in de gênante situatie bevinden van falend monetair beleid en dat de wereldeconomie lange tijd het hoofd moet bieden aan de dreiging van stagflatie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending