Verbind je met ons

Landbouw

Boerenprotesten zijn bewapend om desinformatie over het klimaat te verspreiden, zo blijkt uit het rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

Boerenprotesten in verschillende Europese landen zijn gebruikt om valse beweringen te verspreiden om de politieke actie tegen de klimaatverandering in diskrediet te brengen en om een ​​diepgeworteld wantrouwen jegens de EU aan te wakkeren. een rapport over klimaatdesinformatie in verband met de protesten van Europese factcheckorganisaties. Het rapport categoriseert en analyseert grensoverschrijdende valse verhalen, op basis van factchecks en ontkrachtingen van 24 factcheckende organisaties in heel Europa, aangevuld met andere factcheckende bronnen.

Om deze verhalen te analyseren, worden claims onderverdeeld in gemeenschappelijke thema’s op het gebied van desinformatie. De geïdentificeerde claims hadden vaak specifiek betrekking op het tegengestelde klimaatbeleid van de EU, zoals “verhalen waarin de EU valselijk werd beschuldigd van het promoten van laboratoriumvlees en beweerden dat regeringen opzettelijk de waterinfrastructuur vernietigden.”

Bovendien kwam uit het rapport naar voren dat politici die banden hebben met extreemrechts verantwoordelijk waren voor de meerderheid van de berichten op sociale media tegen klimaatactie en de EU, in een analyse van de populairste berichten over de boerenprotesten, gebaseerd op een analyse van populaire berichten op sociale media in zes talen.

Nu de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2024 naderen en nieuwe protestrondes gepland zijn, bieden de bevindingen van het rapport belangrijke inzichten in de manier waarop desinformatie de aandacht afleidt van de doelstellingen van de demonstranten en zich richt op valse verhalen, waardoor de publieke opinie wordt gevormd. “Deze onnauwkeurigheden deden meer dan alleen de werkelijke eisen van de demonstranten verdoezelen; ze versterkten ook het bestaande scepticisme en wantrouwen jegens de EU en haar klimaatbeleid”, aldus het rapport.

Rapportauteur Charles Terroille van Science Feedback zei: “Nu de verkiezingen in aantocht zijn, zullen nieuwe protesten een nog grotere kans bieden voor desinformatie om de integriteit van de klimaatdialoog in heel Europa te eroderen. Kwaadwillende actoren en extreemrechtse politici hebben dergelijke verhalen al met succes getest; nu moeten we voorbereid zijn op het voortdurende gebruik ervan.”

Met de titel 'Een vruchtbare bodem voor desinformatie: van het verspreiden van verkeerde informatie over klimaatverandering tot het ondermijnen van klimaatactie: hoe de boerenprotesten werden gebruikt om het publiek te beïnvloeden”, is het rapport ontwikkeld door factcheckende organisaties newthrale (Spanje) en Wetenschappelijke feedback (Frankrijk) als onderdeel van de Klimaatfeiten Europa project gecoördineerd door de Europees netwerk voor standaarden voor factchecking, dat tot doel heeft patronen in desinformatie vóór en na de verkiezingen op te sporen en te volgen.

advertentie

Dit rapport is het eerste van vier die zijn gepland om mis- en desinformatie te analyseren die is geïdentificeerd in de Climate Facts-database als onderdeel van het Climate Facts Europe-project, dat tot en met september ongeveer één keer per maand zal worden vrijgegeven in de aanloop naar en de weken na de verkiezingen van 2024. Verkiezingen voor het Europees Parlement.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending