Verbind je met ons

Landbouw

Landbouw: Commissie keurt de eerste geografische aanduiding uit IJsland, 'Íslenskt lambakjöt', en een nieuwe uit Türkiye, 'Antakya Künefesi', goed 

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 13 maart keurde de Commissie de allereerste beschermde oorsprongsbenaming (BOB) van IJsland goed, de 'Íslenskt lambakjöt'. 

'Íslenskt lambakjöt' is de naam die wordt gegeven aan het vlees van raszuivere IJslandse lammeren, die zijn geboren, grootgebracht en geslacht op het eiland IJsland. De schapenhouderij heeft een lange en rijke culturele traditie in IJsland. De kenmerken van „Íslenskt lambakjöt” bestaan ​​in de eerste plaats uit een hoge mate van malsheid en wildsmaak, doordat lammeren vrij rondlopen in afgebakende wilde weilanden en groeien in de wilde, natuurlijke omgeving van IJsland, waar ze zich voeden met gras en andere planten. De lange traditie van schapenhouderij die van generatie op generatie op het eiland wordt doorgegeven, heeft geleid tot hoge normen voor kuddebeheer en begrazingsmethoden. Een van de beste voorbeelden van de traditionele IJslandse keuken is lamsvleessoep. 

Ook de Commissie keurde vandaag goed 'Antakya Künefesi' van Türkiye als beschermde geografische aanduiding (BGA). 'Antakya Künefesi' is een van de weinige desserts die kaas bevatten in Turkije. Het wordt geproduceerd in de provincie Hatay en zijn districten en künefelik kadayıf (lichtgebakken draadachtig deeg voor künefe), verse Antakya künefelik-kaas (kaas voor künefe), boter en siroop worden gebruikt. De grootte van het dessert hangt af van het aantal te consumeren porties. De recept- en productievaardigheden zijn overgedragen van de ene generatie op de volgende op basis van een meester-leerlingrelatie. 

Deze nieuwe benamingen zullen worden toegevoegd aan de lijst van 1,614 reeds beschermde landbouwproducten. Meer informatie in de databank eAmbrosia en in de kwaliteitsregelingen pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending