Verbind je met ons

Economie

Gaat Europa voor een geldloze samenleving?

DELEN:

gepubliceerd

on

De voorstanders van contant betalen zeggen dat dit verschillende voordelen met zich meebrengt. Uit een recent rapport van de Wereldbank blijkt dat betalingen zonder contant geld groener zijn, omdat het stoppen van het gebruik van fysiek contant geld milieukosten bespaart en de behoefte aan transport vermindert, bijvoorbeeld om rekeningen te betalen, betalingen te ontvangen of contant geld op te nemen.

Bijkomende voordelen voor het klimaat komen ook voort uit het feit dat digitale betalingen investeringen in groene initiatieven mogelijk maken. Projecten van het type zonne- of windenergie zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de beschikbaarheid van digitale betalingen, en de digitalisering maakt het mogelijk om op een meer betaalbare manier alles aan te bieden, van relevante verzekeringen tot financiering en investeringsmiddelen.

En als het om Oost-Europa gaat, ervaren landen als Polen, Roemenië en Hongarije een snelle transformatie, aangedreven door innovatieve startups, gunstige regelgevingskaders en de toenemende vraag van consumenten naar digitale financiële oplossingen.

Maar digitale betalingen zijn niet alleen een manier voor Europa om groener te worden, zo geloven de voorstanders, om een ​​efficiëntere en kostenbewustere economie te krijgen, maar ook een manier om te innoveren. In een door de VS versus China gedomineerde wereld zal technologie landen en allianties maken of breken, en de Europese Unie bevindt zich niet in een vleiende positie als het gaat om de aansluiting bij de technische grootmachten. Dat is de reden waarom de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, digitalisering en contantloos betalen tot topprioriteit heeft verklaard – net als de klimaatbescherming.

Er zijn ook tegenstanders die beweren dat de implementatie van een dergelijk systeem te haastig zou kunnen gebeuren.

Het debat bereikte het Europees Parlement. Rareş Bogdan, een Roemeens parlementslid van de Europese Volkspartij, vroeg om terughoudendheid bij de implementatie van de maatregel op nationaal niveau en zei dat “deze kwestie degenen die contant geld gaan innen en gebruiken voor hun rechtstreekse betalingen ernstige hoofdpijn bezorgt. Er is verdere overweging en een goede analyse nodig.”

advertentie

Aan de andere kant van het politieke gangpad zei Renew Europe-lid Ivars Ijabs, schaduwrapporteur over de verordening inzake instantbetalingen: “In een tijdperk van digitale transformatie zijn instantoverboekingen een baken van efficiëntie en gemak, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een naadloze en onderling verbonden Europese financiële landschap. Hun snelle uitvoering en toegankelijkheid over de grenzen heen stellen individuen en bedrijven in staat om transacties met ongeëvenaarde snelheid en flexibiliteit uit te voeren, waardoor een meer geïntegreerde en dynamische EU-economie wordt bevorderd.”

Voorstanders van de maatregel beschouwen de overstap naar girale betalingen en digitale valuta als een bijdrage aan de versterking van de interne markt van de EU, waardoor het voor Europeanen en bedrijven gemakkelijker, sneller en goedkoper wordt om in de hele Unie handel te drijven. Ze zeggen dat we een reeks wetten nodig hebben die contante betalingen beperken als onderdeel van een bredere reeks EU-instrumenten die zijn ontworpen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending