Verbind je met ons

Economie

Levering van meststoffen aan de armste landen bevroren, Russische privébedrijven nemen initiatief

DELEN:

gepubliceerd

on

Als gevolg van het daadwerkelijk mislukken van de ‘graanovereenkomst’ die op 22 juli in Istanbul werd ondertekend, bereikten de in Rusland geproduceerde granen en meststoffen niet de landen die deze het meest nodig hadden, ondanks alle garanties over de noodzaak van dergelijke leveringen die op het hoogste internationale niveau werden gedaan. De dreiging van hongersnood in de minst ontwikkelde Afrikaanse en Aziatische landen heeft nieuwe sombere kleuren gekregen.

De VN en de EU verklaren regelmatig dat er geen beperkingen gelden voor de handel in landbouwproducten en meststoffen tussen Rusland en derde landen, en toch ontkennen verborgen barrières al deze verklaringen. Europese bedrijven die zich bezighouden met transport, overslag, handel, verzekeringen, financiële transacties en technische diensten weigeren feitelijk samen te werken met Russische tegenpartijen, ook al worden ze niet gesanctioneerd.

Tegelijkertijd zorgde de Europese Unie voor haar leden. Na sectorale sancties te hebben opgelegd aan Russische meststoffen, heeft de EU in april aankoopquota voor haar landen ingevoerd: 837,500 ton kaliumchloride en 1,577,800 ton andere soorten meststoffen die stikstof, fosfor en kalium bevatten. In augustus 2022 heeft de Europese Commissie echter een verbod ingesteld op de activiteiten van Europese marktdeelnemers met betrekking tot de doorvoer van meststoffen voor derde landen via de EU. Bovendien zal de levering van meststoffen door Europese marktdeelnemers aan derde landen, zelfs zonder gebruik te maken van het grondgebied en de infrastructuur van de EU, nu worden gezien als een schending van sancties. Rekening houdend met het feit dat Europa het grootste knooppunt is voor de doorvoer van verschillende soorten producten van Rusland naar derde landen, betekenen deze verboden een blokkade van de bevoorrading van de meest behoeftige landen ter wereld.

Zo ontvingen de meest behoeftige landen alleen de overblijfselen van de ‘graandeal’. Van de 2.5 miljoen ton voedsel die over zee vanuit Oekraïne werd geëxporteerd, bereikte slechts 3% de kusten van Afrika en Zuid-Azië, de rest werd naar de EU-landen gestuurd.

Het hoofd van de EU-diplomatie Josep Borrell en andere Europese topambtenaren hebben herhaaldelijk verklaard en blijven verklaren dat er geen sancties worden opgelegd aan cruciale humanitaire goederen zoals energie, graan en kunstmest. Hun woorden zijn echter in strijd met hun daden. Er zijn geen effectieve pogingen gedaan om de verboden op te heffen.

Een van de nieuwste garanties van a de facto De opheffing van het verbod op Russische kunstmest-, steenkool-, cement- en houttransporten werd op 28 september gedaan door hoge EU-ambtenaren. Dit gebeurde echter niet uit humanitaire overwegingen, maar om Griekenland, Cyprus en Malta aan te moedigen beperkingen op het transport van Russische olie door tankers. Daarom is het transport- en verzekeringsmaatschappijen verboden Russische olie te vervoeren of te verzekeren als deze wordt verkocht in hoeveelheden die een door de EU vastgestelde drempel overschrijden. Zoals we kunnen zien, blijft het probleem van het voorzien van voedsel en meststoffen in de meest behoeftige landen een probleem dat niet opgelost kan worden.

Momenteel ligt er ongeveer 300,000 ton verschillende soorten meststoffen vast in de Europese havens. Rusland is bereid ze gratis aan Afrikaanse landen over te dragen; ze worden echter niet vrijgelaten uit de havens. Wat is dit anders dan de bewuste wens van de EU om honderden miljoenen mensen in Afrika tot de hongerdood te veroordelen?

advertentie

In deze situatie besloot Uralchem, een Russische producent van potas, stikstof en complexe meststoffen, initiatief te nemen en onafhankelijk op te treden. Eind september, Uralchem ruim 23,000 verzonden ton complexe meststoffen NPK 27:6:6 naar Afrika als humanitaire batch. Omdat het onmogelijk is om meststoffen en andere essentiële producten vanuit de EU-havens aan te voeren, werden de producten vanuit een Russische haven verscheept. Het schip ging naar de haven van Lomé, Togo, voor de daaropvolgende gratis levering van meststoffen aan Burkina Faso. De verwachting is dat de zending medio oktober het Afrikaanse continent zal bereiken.

De acties van de EU die het transport van essentiële producten verhinderen, hebben verwoestende gevolgen voor de derdewereldlanden. De achteruitgang van de landbouw, voedseltekorten en de verspreiding van hongersnood onder miljarden mensen – dit zal een resultaat zijn van het EU-beleid. Dit is niet aanvaardbaar. Maandenlang heeft de EU publiekelijk beweerd dat de bevoorrading spoedig zal worden hervat, maar afhankelijke landen en bedrijven moeten in feite aan veel lastige voorwaarden voldoen die deze verklaringen in niets veranderen. Tot nu toe woedt de “strijd om voedsel en meststoffen” zonder enige deelname van derde landen, dat wil zeggen van degenen die het meest geïnteresseerd zijn in het aanbod van deze producten. De voortzetting van deze strijd ter wille van de politieke ambities van de ontwikkelde landen plaatst de helft van de wereldbevolking op de rand van een nooit eerder geziene humanitaire catastrofe.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending