Verbind je met ons

Economie

Het globale zuiden lijdt honger

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Rusland viel Oekraïne binnen en nu lijdt het Zuiden honger. Terwijl het geweld voortduurt, stapelen de nationale regeringen sancties op tegen Rusland. Een onbedoeld gevolg van deze sancties is echter de astronomische stijging van de voedselprijzen in de derde wereld - schrijft Bruno Roth

Terwijl EU-beleidsmakers strategieën blijven uitstippelen om Rusland te straffen, terwijl ze Oekraïne ook de broodnodige steun geven, moeten ze rekening houden met dit rimpeleffect en de levens die op het spel staan.

Protesten hebben uitgebroken, van Zuid-Amerika tot Oost-Azië, met mensen die om steun schreeuwen als voedsel onbetaalbaar wordt. Landen hebben zowel boeren- als burgerprotesten meegemaakt als reactie op de stijging van de voedselprijzen door de overheid. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is het inflatiemandje van veel ontwikkelingslanden: 50 procent voedsel, waardoor het huidige voedseltekort een onevenredige impact heeft op ontwikkelingslanden. Opkomende markten hebben het moeilijk het hoofd te bieden en regeringen worden gedwongen drastische maatregelen te nemen om massale hongersnood te voorkomen. De Wereldbank had voor 6.3 een groei van 2022 procent voorspeld voor opkomende economieën; op basis van het huidige traject is de nieuwe schatting echter slechts 4.6 procent.

2020 zag recordhoogten voor voedselonzekerheid, waarbij 150 miljoen mensen worden geclassificeerd als acuut voedselonzeker. 2021 brak dit record met bijna 40 miljoen mensen, en 2022 zal geen uitzondering zijn, met deze statistieken verergerd door de Russische invasie. Oekraïne en Rusland produceren samen ongeveer 30 procent van 's werelds export van gerst en tarwe, evenals 15 procent van de wereldwijde maïsvoorziening en 65 procent van zonnebloemolie. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een derde van de wereldproductie van kalium en ammoniak, beide essentiële ingrediënten van kunstmest. De twee landen gecombineerd om te produceren: 12 procent van het wereldwijde calorieverbruik.

Nadat de invasie was begonnen, stegen de prijzen van kunstmest en voedsel tussen 20 en 50 procent. Het Wereldvoedselprogramma heeft gewaarschuwd dat het aanhoudende voedseltekort het niveau van de Tweede Wereldoorlog kan overtreffen en dat: voedselrantsoenering kan binnenkort een noodzaak worden. Dit zal ongetwijfeld, maar onbedoeld, leiden tot massale sociale onrust.

De invasie heeft niet alleen de productie verstoord, maar de impact op de toeleveringsketens en operaties heeft ook de creatie- en distributiekanalen effectief geblokkeerd, wat verder heeft bijgedragen aan de sterke prijsstijging. Zonder betaalbare toegang tot kunstmest kunnen ontwikkelingslanden, met name in Afrika, bijvoorbeeld niet hun eigen producten verbouwen en kunnen ze zich ook geen voedselimport veroorloven. De productie die doorgaat, wordt ernstig beperkt door stijgende kosten en de voedselopbrengsten dalen met maar liefst 15 procent door de verminderde toegang tot kunstmest. De kosten van synthetische nutriënten blijven stijgen en het gebruik van minder kunstmest creëert het extra risico van voedsel van mindere kwaliteit. Russische invasie van Oekraïne bijna afgesneden 20 procent van de wereldwijde export van nutriënten, wat bijdraagt ​​aan een reeds aanhoudende crisis. Dit brengt het gesprek terug op sancties.

Hoewel sancties tegen Russische ondernemingen en entiteiten een essentieel geopolitiek instrument zijn, is de overgang van algemene sancties naar slimme sancties een belangrijke stap die EU-besluitvormers moeten overwegen. Dit betekent het formuleren van sancties die: maximale druk op Rusland terwijl nevenschade wordt geminimaliseerd. Het wereldwijde hongerniveau stijgt voortdurend en heeft een historisch hoogtepunt. Dit is verergerd door de Covid-19-pandemie, waarvan een zeer langzaam herstel aan de gang is, en de ongelijke impact van deze wereldwijde gezondheidscrisis heeft al veel ontwikkelingslanden in een precaire financiële situatie gebracht.

advertentie

De prijzen blijven stijgen zonder dat het einde in zicht is, en het ergste van de crisis moet nog komen. Terwijl nationale regeringen hun best doen om de rentetarieven en lonen aan te passen, balanceren ze ook de mondiale inflatie en de internationale druk om het hoofd te bieden aan Rusland. Schendingen van de mensenrechten kunnen niet worden gedoogd, en het is van essentieel belang dat de internationale gemeenschap naast de bevolking van Oekraïne staat. Hoewel Russische sancties zonder onderscheid worden opgelegd, worden de essentiële functies van Russische landbouwbedrijven in mondiale voedselsystemen echter belemmerd.

Oekraïne helpen en Rusland straffen kan en moet gebeuren zonder miljoenen mensen op te offeren aan voedseltekorten. Ondervoeding en hongersnood zijn al ernstige problemen in opkomende markten en willekeurige sancties helpen niets. Huidig EU-sancties hebben verboden zaken te doen, zelfs met sommige in de EU gevestigde kunstmest bedrijven zoals het in Antwerpen gevestigde EuroChem, vanwege Russische verbindingen, wat alleen maar bijdraagt ​​aan verdere verstoringen van de toeleveringsketen. Europese bedrijven zijn verplicht zich hieraan te houden, hoewel de EU de negatieve impact heeft gezien nadenken over het opheffen van sancties op bepaalde bijzonder impactvolle entiteiten en mensen, zoals bijvoorbeeld eigenaren van EuroChem.

Lopende dialogen tussen Rusland en Oekraïne, bemiddeld door derde landen, zijn bedoeld om enkele graanopslagplaatsen vrij te geven, maar dit is slechts een tijdelijke remedie. Omdat de prijzen blijven stijgen, is een hervatting van de invoer van voedsel niet voldoende om de voedselzekerheid te garanderen. Alleen slimme sancties met betrekking tot landbouw en in het bijzonder kunstmestbedrijven zullen miljoenen onschuldige en weerloze mensen helpen beschermen, zowel in Oekraïne als in de derde wereld. Zonder dit zullen ontwikkelingslanden de agrarische autonomie blijven missen die nodig is om hun bevolking te voeden.

Bruno Roth is een levenslange student geschiedenis en voormalig technisch schrijver bij Allianz Duitsland. Bruno is nu weer thuis in zijn geboorteland Zwitserland en volgt zijn passie voor journalistiek.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending