Verbind je met ons

Economie

Nieuw partnerschap gesmeed om de digitale economie voor iedereen te laten werken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een nieuw strategisch partnerschap tussen de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) en de eTrade voor alle initiatieven streeft naar versterking van de inspanningen voor meer inclusieve ontwikkelingsresultaten van de digitale economie.

De samenwerking werd aangekondigd op 25 april tijdens de UNCTAD eCommerce-week gehouden in Genève en online, na een screening onder de 34 leden van het initiatief.

UNCTAD-secretaris-generaal Rebeca Grynspan verwelkomde de nieuwe rol van ICC en zei: "Ik ben erg trots om dit unieke wereldwijde partnerschap te leiden dat de bijdrage van elke partner benut om de digitale economie voor iedereen te laten werken."

Mevrouw Grynspan voegde toe: "Door samen te werken met ICC, zullen we beter gebruik kunnen maken van een wereldwijd netwerk van bedrijven en middelen die ter plaatse actief zijn om ons te helpen onze steun en hulp aan ontwikkelingslanden te vergroten voor een grotere impact."

Rol en reikwijdte van nieuwe samenwerking

Het eTrade for all-initiatief dient als een wereldwijde helpdesk voor ontwikkelingslanden om de kenniskloof op het gebied van e-commerce te overbruggen. Het biedt toegang tot informatie en middelen, bevordert inclusieve dialogen over e-commerce en de digitale economie en stimuleert partnerschappen. 

De nieuwe samenwerking zal een vertrouwd, neutraal en mondiaal kanaal bieden om stemmen uit de particuliere sector in de discussie te brengen en de coördinatie te verbeteren.

Het zal consistente, systematische en strategische betrokkenheid mogelijk maken van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (mkmo's) in alle sectoren, die worden getroffen door de toegenomen digitalisering van economieën in ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen.

advertentie

ICC-secretaris-generaal John Denton zei: “Ik ben ongelooflijk onder de indruk van de visie en het trackrecord van UNCTAD's eTrade voor alle initiatieven van de afgelopen jaren. Dit nieuwe partnerschap biedt de mogelijkheid om dit belangrijke werk voor capaciteitsopbouw naar een nieuw niveau te tillen.”

Hij zei dat het partnerschap de expertise van bedrijven in het hele ICC-netwerk zou benutten om gerichte ondersteuning te bieden die het enorme potentieel van digitale handel in de derde wereld ontsluit.

"We kijken ernaar uit om samen te werken als een vertrouwde partner van UNCTAD en regeringen om de belangrijkste knelpunten voor digitale ontwikkeling aan te pakken, gedreven door onze overkoepelende toewijding om handel mogelijk te maken als een motor van vrede, welvaart en kansen voor iedereen", voegde de heer Denton eraan toe.

ICC zal de belangrijkste tegenhanger van de particuliere sector zijn en zorgen voor effectieve interactie tussen bedrijven over de hele wereld en eTrade voor iedereen. Dit omvat regelmatige informatie-uitwisseling en voortdurende samenwerkingsactiviteiten door haar leden.

ICC vertegenwoordigt meer dan 45 miljoen bedrijven in meer dan 100 landen en is 's werelds grootste bedrijfsorganisatie. Het bevordert internationale handel en investeringen als vehikels voor inclusieve groei en welvaart door een mix van belangenbehartiging, oplossingen en het stellen van normen.

Digitalisering zet ontwikkelingslanden onder druk

De groei van e-commerce is enorm versneld door de COVID-19-pandemie, aangezien mensen zich tot digitale platforms hebben gewend om online te winkelen, waarbij het wereldwijde aandeel van de online detailhandel in de totale detailhandel is gestegen van 16% in 2019 tot 19% in 2020 , een niveau dat in 2021 wordt gehandhaafd.

Hoewel digitalisering een enorm potentieel biedt, stelt het ook enorme uitdagingen voor mensen en bedrijven, en niet iedereen is in staat geweest om het potentieel van digitale kansen te benutten.

Slechts 27% van de mensen in de minst ontwikkelde landen (MOL's) gebruikt internet, en terwijl tot 8 op de 10 internetgebruikers online winkelen in ontwikkelde landen, is dat cijfer minder dan 1 op de 10 in de meeste MOL.

Veel kleine bedrijven in ontwikkelingslanden kunnen niet online gaan vanwege zwakke punten in de digitale ecosystemen van hun land.

Mensen en landen die minder voorbereid zijn op de digitale economie lopen het risico verder achterop te raken, wat de dringende noodzaak benadrukt om hiaten in de digitale gereedheid te overbruggen.

Om de capaciteit van lage- en middeninkomenslanden te vergroten om deel te nemen aan en vorm te geven aan de digitale economie, zijn slimme partnerschappen nodig om dubbel werk te voorkomen en om effectief gebruik te maken van schaarse middelen.

Deze nieuwe samenwerking tussen het eTrade for all-initiatief en ICC is een belangrijke stap in deze richting.

Het eTrade for all-initiatief werd in 2016 gelanceerd met 14 partners om e-commerce en de digitale economie inclusiever te maken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending