Verbind je met ons

Economie

ECB heeft dit jaar ruimte voor 2-3 renteverhogingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

 Martins Kazaks, beleidsbepaler van de ECB, zei dat de Europese Centrale Bank de rente snel moet verhogen en ruimte heeft om dit jaar tot drie extra verhogingen door te voeren. Hij maakt deel uit van een koor waarin wordt opgeroepen tot een snelle exit van stimulus.

De ECB heeft de steun al maanden in een ijzig tempo verlaagd, maar een stijging van de inflatie tot bijna vier keer de ECB-doelstelling van 2% versterkt de roep om een ​​einde te maken aan een bijna tien jaar durend experiment met ultragemakkelijk monetair beleid.

Kazaks, de gouverneur van de Letse centrale bank en hoofdeconoom, verklaarde dat een renteverhoging in juli mogelijk en haalbaar was. "Markten prijzen tegen het einde van dit jaar twee tot drie stappen van 25 basispunten. Dit is een redelijk standpunt waar ik geen bezwaar tegen heb.

Hij zei: "Of het nu in juli of september plaatsvindt, is niet significant anders, maar ik denk dat juli de betere optie zou zijn."

Kazaks verklaarde dat normalisatie vereist dat de ECB uiteindelijk de rentetarieven tegen het neutrale tarief verhoogt. Dit is het tempo waarbij de centrale bank de groei niet stimuleert of vertraagt.

Kazaks verklaarde dat er veel schattingen zijn van dit percentage, variërend van 1% tot 1.5%. Dit is ruim boven de huidige depositorente van minus 0.5% en de basisherfinancieringsrente die nog steeds op nul staat.

Kazaks zei dat de ECB in eerste instantie de rente met 25 basispunten zou moeten verhogen, maar dat deze verhoging niet in steen gebeiteld is. Kazaks verklaarde ook dat er geen reden is waarom de centrale bank zou moeten stoppen als ze weer onder nul komt, ook al is deze psychologische drempel mogelijk bereikt.

advertentie

De ECB heeft de markten nog niet naar een renteverhoging geleid nadat haar plan voor het kopen van obligaties, ook wel kwantitatieve versoepeling genoemd, in het derde kwartaal is afgelopen.

Deze formulering is echter te vaag. Een groot deel van de tariefbepalende raad van bestuur roept op tot beëindiging van de obligatie-aankopen aan het begin van het derde kwartaal. De tarieven zouden in juli kunnen stijgen. L8N2WM08Y

Kazaks verklaarde dat het gepast was om het programma voor de aankoop van activa begin juli te beëindigen. "De APP heeft zijn doel gediend, dus het is niet langer nodig."

Een van de redenen voor de urgentie is het feit dat de inflatieverwachtingen nu hoger zijn dan de ECB-doelstelling. Dit geeft aan dat bedrijven en investeerders beginnen te twijfelen aan het vermogen van de ECB om haar doelstellingen te halen.

De centrale bank was voorzichtig omdat de inflatie al bijna tien jaar boven haar doel uitstijgt. Bovendien is buitensporige prijsgroei nog een relatief recent fenomeen.

"Ik geloof niet dat (de-anchoring) nog heeft plaatsgevonden, maar er zijn risico's. Hij geeft aan dat hij denkt dat een tariefsverhoging snel nodig is.

De volgende vergadering van de ECB is gepland op 9 juni, waar beleidsmakers een definitieve einddatum zullen vaststellen voor de aankoop van obligaties en duidelijker richtlijnen zullen geven over het rentebeleid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending