Verbind je met ons

Economie

Russische oorlog in Oekraïne verantwoordelijk voor toenemende voedselonzekerheid - Yellen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De oorlog van Rusland in Oekraïne is verantwoordelijk voor de verergering van de "reeds ernstige" voedselonzekerheid in de wereld, met prijs- en aanbodschokken die de wereldwijde inflatiedruk vergroten, zei de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, dinsdag.

Zelfs vóór de oorlog leden meer dan 800 miljoen mensen - of 10% van de wereldbevolking - aan chronische voedselonzekerheid, zei Yellen, en schattingen toonden aan dat hogere voedselprijzen alleen al minstens 10 miljoen meer mensen in armoede zouden kunnen duwen.

Yellen vertelde een panel op hoog niveau dat landen exportverboden moeten vermijden die de prijzen verder zouden kunnen verhogen, terwijl ze de steun voor kwetsbare bevolkingsgroepen en kleine boeren moeten opvoeren, een boodschap die werd onderstreept door de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner.

"Ik wil duidelijk zijn: de acties van Rusland zijn hiervoor verantwoordelijk", zei Yellen, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten dringend samenwerkten met partners en bondgenoten om "de effecten van de roekeloze oorlog van Rusland op de meest kwetsbaren ter wereld te helpen verzachten".

Rusland noemt de invasie van 24 februari een "speciale militaire operatie" om Oekraïne te "denazificeren".

Lindner, sprekend namens de Groep van Zeven geavanceerde economieën, zei dat gerichte en gecoördineerde actie nodig was, maar riep alle landen op om "landbouwmarkten open te houden, geen voorraden aan te leggen en geen voorraden achter te houden, en geen ongerechtvaardigde exportbeperkingen op te leggen aan landbouwproducten of voedingsstoffen ."

Hij zei dat de G7, die momenteel door Duitsland wordt geleid, zich ertoe heeft verbonden om samen te werken met internationale financiële instellingen en gelijkgestemde overheidsorganisaties om "behendig te handelen".

advertentie

De Schatkist zei dat de deelnemers ermee instemden om te werken aan een "actieplan" om het probleem in kaart te brengen, gezamenlijke principes voor een gecoördineerde reactie te schetsen en acties op korte en lange termijn in kaart te brengen.

Yellen onderstreepte de toewijding van Washington om essentiële humanitaire hulp goed te keuren en ervoor te zorgen dat voedsel en landbouwgrondstoffen beschikbaar zijn voor mensen over de hele wereld, ook al bleef het zijn sancties en andere economische maatregelen tegen Rusland escaleren.

Ze zei dat het ook van cruciaal belang is om de veerkracht op de langere termijn te versterken, en riep internationale financiële instellingen op om het wereldwijde tekort aan meststoffen te helpen verminderen en verstoringen van de toeleveringsketen voor voedsel en kritieke voorraden glad te strijken.

Ze zei dat ze de investeringen in landbouwcapaciteit en veerkracht zouden kunnen verhogen om de binnenlandse voedselproductie te stimuleren.

Het was ook van cruciaal belang om extra financieringsbronnen aan te trekken, onder meer uit de particuliere sector, zei de Schatkist.

De Indonesische minister van Financiën Sri Mulyani Indrawati vertelde de deelnemers dat voedselzekerheid een belangrijk punt zou zijn tijdens de eerste zitting van een bijeenkomst van financiële functionarissen van de G20, die momenteel wordt geleid door Indonesië, en waarschuwde dat pieken in de voedsel- en energieprijzen "enorme politieke en sociale onrust zouden kunnen veroorzaken". ."

Verschillende deelnemers riepen de wereldgemeenschap op om te kijken naar bestaande instrumenten, zoals het Global Agriculture and Food Security Program, dat door de G20 in het leven is geroepen als reactie op de voedselprijscrisis van 2008.

De president van de Wereldbank, David Malpass, vertelde later op een aparte gebeurtenis dat geavanceerde economieën de voedselhulp aan ontwikkelingslanden moeten stimuleren en moeten werken aan een verhoging van de productie van voedsel, energie en kunstmest.

Hij zei dat contante betalingen of vouchers een goede manier zouden zijn om boeren in arme landen te helpen kunstmest te kopen om de continue voedselproductie te verzekeren.

IMF-chef Kristalina Georgieva zei dat de voedselzekerheidscrisis de 60% van de lage-inkomenslanden met of bijna schuldencrisis verder onder druk zette, en drong er bij China en de particuliere schuldeisers op aan om "dringend meer deel te nemen" aan het gemeenschappelijk kader van de G20 voor schuld behandeling.

"We weten dat honger het grootste oplosbare probleem ter wereld is", zei ze. "En een dreigende crisis is het moment om resoluut op te treden."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending