Verbind je met ons

Economie

Europese Centrale Bank onthult nieuwe monetairbeleidsbeslissingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Christine Lagarde geeft virtueel een verklaring over de beslissingen. Lagarde deed op afstand mee vanwege COVID-19 (EC Audiovisuele Dienst).

De Europese Centrale Bank maakte vandaag haar monetaire-beleidsbeslissingen bekend. De beleidsupdates komen na meer dan een maand oorlog op het Europese continent en aanhoudende inflatie na een door pandemie geteisterd Europa. Terwijl ECB-president Christine Lagarde wees op historisch lage werkloosheidsniveaus, wordt de Europese economie nog steeds uitgedaagd door hoge energie- en voedselprijzen. 

"De oorlog in Oekraïne heeft ernstige gevolgen voor de economie van de eurozone en heeft de onzekerheid aanzienlijk vergroot", zei Lagarde. “De impact van de oorlog op de economie zal afhangen van hoe het conflict evolueert, van het effect van de huidige sancties en van eventuele verdere maatregelen.”

De verklaring volgde op een vergadering van de Raad van Bestuur van de ECB. Ze besloten dat de eerdere groeivooruitzichten werden bedreigd door de oorlog in Oekraïne. Factoren zoals hogere energiekosten, hogere transportkosten en hogere voedselkosten dragen allemaal bij aan de stijging van de inflatie en het risico voor economische groei. Terwijl de eurozone nog steeds de gevolgen van de pandemie voelt, schrijft Lagarde de meeste druk op de euro toe aan het aanhoudende militaire conflict in Oekraïne. 

Dat wil niet zeggen dat de bank alleen een economische teruggang verwacht, eerder zal de groei langzamer gaan dan eerder werd verwacht. Een verminderde vraag naar energie en een constant laag werkloosheidscijfer kunnen volgens het rapport van de bank de impact van de oorlog op de economie helpen verzachten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending