Verbind je met ons

Economie

Commissie die Europa's toegang tot gegevens verbetert, zal het digitale tijdperk helpen stimuleren

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (23 februari) heeft de Europese Commissie haar Data Act aangenomen, die tot doel heeft data toegankelijker te maken en de datamarkten opener en eerlijker te maken. De Commissie wil overheden en bedrijven in staat stellen te profiteren van gegevens die momenteel worden gegenereerd maar niet worden gebruikt. 

"Vandaag is een belangrijke stap in het ontsluiten van een schat aan industriële gegevens in Europa, waarvan bedrijven, consumenten, openbare diensten en de samenleving als geheel profiteren", zei commissaris Thierry Breton. “Tot nu toe wordt slechts een klein deel van de industriële data gebruikt en het potentieel voor groei en innovatie is enorm. De Datawet zorgt ervoor dat industriële gegevens worden gedeeld, opgeslagen en verwerkt met volledige inachtneming van de Europese regels.”

Het voorstel omvat maatregelen om consumenten toegang te geven tot de gegevens die worden gegenereerd door hun eigen apparaten, in plaats van het huidige model waarbij fabrikanten uitsluitend toegang hebben tot die gegevens. Het voorstel zou consumenten ook in staat stellen om fabrikanten hun gegevens met derden te laten delen en gemakkelijker tussen cloudserviceproviders te wisselen. 

"We willen consumenten en bedrijven nog meer controle geven over wat er met hun gegevens kan worden gedaan, door te verduidelijken wie toegang heeft tot gegevens en onder welke voorwaarden", zei vicevoorzitter van de Commissie Margrethe Vestager. 

Bovendien zou de wet een middel bieden waarmee overheidsinstanties particuliere bedrijven om toegang tot gegevens kunnen vragen om effectiever op een noodsituatie te kunnen reageren. De wet wil hierin voorzien met een minimale belasting voor bedrijven, met de bepaling dat bedrijven een vergoeding kunnen vragen als ze gegevens tegen kostprijs aanleveren. 

Het nieuwe voorstel zal werken met reeds bestaande wetten op het gebied van ePrivacy en gegevensbescherming. Het was ook een breder onderdeel van Europa's digitale agenda. 

Het initiatief maakt deel uit van de Europese datastrategie van de Commissie, die in februari 2020 werd aangekondigd. De datastrategie heeft tot doel gemeenschappelijke Europese digitale ruimtes te creëren, die Europese bedrijven, overheden en individuen toegang zouden geven tot meer data. 

advertentie

De wet kan worden gevolgd door meer sectorale datavoorstellen, met gezondheid, mobiliteit en mogelijk financiën.

Deel dit artikel:

Trending