Verbind je met ons

Economie

Frankrijk houdt vast aan ambitieus tijdschema voor wereldwijde minimumbelasting

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de vergadering van de ECOFIN-ministers van Financiën van gisteren (18 januari), informeerde de Franse minister van Economische Zaken, Financiën en Recovery Bruno le Maire journalisten over het ambitieuze tijdschema van Frankrijk voor de invoering van de wereldwijde minimumbelasting. 

De Europese Commissie diende eind december haar voorstel voor een richtlijn in. Het Franse voorzitterschap dringt aan op snelle vooruitgang, zodat de richtlijn begin januari 2023 kan worden aangenomen en van kracht kan worden. 

Alle EU-leden hebben ingestemd met het voorstel, inclusief landen met een lage vennootschapsbelasting zoals Ierland, maar sommigen maken zich zorgen over het feit dat de maatregel in de wet wordt omgezet, ondanks het feit dat ze er al mee instemden op OESO-niveau. Sommige staten zijn ook bezorgd dat vooruitgang met wat de 'Pillar One' wordt genoemd - de overgang naar een belasting op de verkoop voor grote digitale dienstverleners - niet tegelijk zal worden overeengekomen. Le Maire wil dat over beide pijlers overeenstemming wordt bereikt, maar het Franse voorzitterschap zal zich vooral richten op pijler 2, omdat deze het meest gevorderd is. 

Belasting is een terrein gebleven waar nationale schatkisten angstvallig de controle over hun bevoegdheden bewaken. Voorstanders van eerlijke belastingheffing hebben betoogd dat dit leidt tot een race naar de bodem waarbij verschillende EU-landen elkaar onderbieden om bedrijven aan te trekken. Le Maire wilde de tegenstanders van de voorstellen - Hongarije, Polen en Estland - erop wijzen dat het voorstel geen fiscale harmonisatie in heel Europa betekent. EU-staten zouden nog steeds soevereiniteit behouden over inkomen en btw en vrij zijn om verschillende tarieven vast te stellen met een minimumdrempel van 15%.

Deel dit artikel:

advertentie

Trending