Verbind je met ons

Economie

Grondverschuiving voor Digital Markets Act

DELEN:

gepubliceerd

on

Naar aanleiding van het debat van gisteren (14 december) over de Wet digitale markten. EP-leden hebben met 642 stemmen voor, acht tegen en 46 onthoudingen gestemd om nieuwe verplichtingen en verboden op grote platforms in te stellen, om eerlijke en open markten te waarborgen.

Voorafgaand aan de stemming hielden het Europees Parlement en de Commissie een debat in de plenaire vergadering. Hoewel het voorstel complex is, zei Executive Vice President Vestager dat het kan worden samengevat als ervoor zorgen dat markten open, eerlijk en betwistbaar zijn, zodat elk bedrijf een eerlijke kans heeft om klanten aan te trekken. 

Rapporteur Andreas Schwab (EPP, DE) verwelkomde de stemming: “De goedkeuring van het DMA-onderhandelingsmandaat geeft een sterk signaal af: het Europees Parlement verzet zich tegen oneerlijke handelspraktijken die worden gebruikt door digitale reuzen. We zullen ervoor zorgen dat digitale markten open en concurrerend zijn. Dit is goed voor consumenten, goed voor bedrijven en goed voor digitale innovatie. Onze boodschap is duidelijk: de EU zal de regels van de sociale markteconomie ook in de digitale sfeer handhaven, en dit betekent dat wetgevers de concurrentieregels dicteren, niet digitale reuzen.”

Een aspect dat bijzonder belangrijk is voor het Europees Parlement is de mogelijkheid die het de Commissie geeft om ex-ante op te treden, zei Stéphanie Yon-Courtin, Europarlementariër (Renew, FR): dan genezen, met een zeer duidelijke lijst van verplichtingen. We gaan van meet af aan de regels vastleggen, zodat we niet jarenlang hoeven te vechten tegen legers van advocaten.”

advertentie

Mozilla verwelkomde de stemming: "Mensen verdienen een verscheidenheid aan producten die zijn aangepast aan hun voorkeuren... Mensen moeten de mogelijkheid hebben om eenvoudig en gemakkelijk nieuwe apps te proberen, ongewenste apps te verwijderen, tussen apps te schakelen en de standaardinstellingen van apps te wijzigen. Hetzelfde geldt voor besturingssystemen en online marktplaatsen - ontwikkelaars en handelaren moeten in staat worden gesteld om hun producten op gelijke voet met poortwachters aan te bieden aan consumenten. Er is een softwareoorlog aan de gang en techreuzen beheersen de ruimte. We kijken uit naar de handhaving van deze regels door de Europese autoriteiten, met kracht.”

De wet is niet algemeen welkom geheten, voorspelbaar dat de grote techneuten de regelgeving afschilderen als een aanval gericht op Amerikaanse bedrijven.

De poortwachters bewaken

De verordening is van toepassing op de grote bedrijven die zogenaamde "kernplatformdiensten" aanbieden die het meest vatbaar zijn voor oneerlijke praktijken, bijvoorbeeld: sociale netwerken (Facebook), zoekmachines (Google), besturingssystemen (iOS), online advertentiediensten, cloud computing , en diensten voor het delen van video's (YouTube). EP-leden voegden webbrowsers, virtuele assistenten en aangesloten tv toe aan het toepassingsgebied van de verordening.

Het zal een jaaromzet hebben van 8 miljard euro in de Europese Economische Ruimte (EER) en een marktkapitalisatie van 80 miljard euro, en werken in maar liefst drie EU-landen met minstens 45 miljoen maandelijkse gebruikers of 10,000 zakelijke gebruikers. De drempels beletten de Commissie niet om andere bedrijven als poortwachters aan te wijzen wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Gerichte advertenties

De leden van het Europees Parlement hebben aanvullende eisen gesteld aan het gebruik van gegevens voor gerichte of microgerichte reclame en de interoperabiliteit van diensten. De tekst zegt dat een poortwachter "voor zijn eigen commerciële doeleinden en het plaatsen van advertenties van derden in zijn eigen diensten, zich zal onthouden van het combineren van persoonlijke gegevens met het doel gerichte of microgerichte advertenties te leveren", behalve als er sprake is van een “duidelijke, expliciete, hernieuwde, geïnformeerde toestemming”, in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Daarnaast worden persoonsgegevens van minderjarigen niet verwerkt voor commerciële doeleinden, zoals direct marketing, profilering en gedragsgerichte reclame.

Tijdelijk stopzetten van 'killer acquisities'

EP-leden stemden ermee in de Commissie de bevoegdheid te geven om "structurele of gedragsmatige remedies" op te leggen wanneer poortwachters zich schuldig hebben gemaakt aan systematische niet-naleving. De goedgekeurde tekst voorziet met name in de mogelijkheid voor de Commissie om poortwachters te beperken in het doen van acquisities op gebieden die relevant zijn voor de DMA om verdere schade aan de interne markt te herstellen of te voorkomen. Poortwachters zouden ook verplicht zijn de Commissie op de hoogte te stellen van elke voorgenomen concentratie.

Samenwerking op EU-niveau, klokkenluiders en boetes

EP-leden stellen de oprichting voor van een "Europese Groep op hoog niveau van digitale regelgevers" om de samenwerking en coördinatie tussen de Commissie en de lidstaten bij hun handhavingsbesluiten te vergemakkelijken. Ze verduidelijken de rol van de nationale mededingingsautoriteiten, terwijl de handhaving van de DMA in handen van de Commissie blijft.

EP-leden van de Commissie Interne Markt zeggen ook dat de DMA moet zorgen voor adequate regelingen om klokkenluiders in staat te stellen bevoegde autoriteiten te waarschuwen voor daadwerkelijke of potentiële inbreuken op deze verordening en om hen te beschermen tegen represailles.

Als een poortwachter zich niet aan de regels houdt, kan de Commissie boetes opleggen van "niet minder dan 4% en niet meer dan 20%" van haar totale wereldwijde omzet in het voorgaande boekjaar, specificeren Europarlementariërs.

Deel dit artikel:

advertentie
advertentie

Trending