Verbind je met ons

Economie

Het nieuwe anti-dwanginstrument van de EU zou de noodzaak van unanimiteit omzeilen

DELEN:

gepubliceerd

on

Executive Vice President Valdis Dombrovskis heeft vandaag (8 december) een voorstel gelanceerd voor een nieuw instrument om te voorkomen dat handel als een vorm van dwang wordt gebruikt. 

Het voorstel komt met name op het juiste moment, aangezien Litouwen-zendingen routinematig lijken te worden geblokkeerd door de Chinese douane. Het vermoeden is dat de handelsproblemen verband houden met het bezwaar van China tegen Litouwen om de oprichting van een vertegenwoordigingskantoor voor Taiwan toe te staan. China heeft zijn ambassadeur in Litouwen al teruggetrokken.

In een gezamenlijke verklaring van de hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell en Dombrovskis, zei de EU dat zij bereid was op te staan ​​tegen politieke druk en dwangmaatregelen: “De ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen van China met individuele EU-lidstaten heeft een impact op de EU-China in het algemeen. relaties."

De EU zoekt momenteel bevestiging over de verenigbaarheid van eventuele maatregelen die zij neemt met de WTO-regels. Tegelijkertijd bevestigt de verklaring de inzet van de EU voor het 'één-China-beleid', waarbij de regering van de Volksrepubliek China wordt erkend als de enige regering van China. Maar het voegde eraan toe dat de EU samenwerking en uitwisselingen met Taiwan zou kunnen nastreven op gebieden van gemeenschappelijk belang.

advertentie

Anti-dwang instrument 

Het nieuwe anti-dwanginstrument, dat voorlopig niet van kracht zal zijn, is gericht op de-escalatie en stopzetting van specifieke dwangmaatregelen. Tegenmaatregelen van de EU zouden alleen als laatste redmiddel worden toegepast wanneer er geen andere manier is om economische intimidatie aan te pakken. 

Dwang wordt algemeen begrepen door de Commissie, die zegt dat het vele vormen kan aannemen en varieert van landen die expliciete dwang- en handelsbeschermingsinstrumenten tegen de EU gebruiken, tot selectieve grens- of voedselveiligheidscontroles op goederen uit een bepaald EU-land, tot boycots van goederen van bepaalde oorsprong. 

advertentie

Uitvoerend vicevoorzitter en commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis: “In een tijd van toenemende geopolitieke spanningen wordt handel steeds meer bewapend en worden de EU en haar lidstaten het doelwit van economische intimidatie. We hebben de juiste tools nodig om te reageren. Met dit voorstel geven we een duidelijk signaal af dat de EU pal zal staan ​​in het verdedigen van haar belangen.”

Als de economische intimidatie niet onmiddellijk stopt, stelt de Commissie dat het nieuwe instrument de EU in staat zal stellen snel en effectief te reageren, door voor elke situatie een “op maat gemaakte en proportionele reactie te bieden door tarieven op te leggen en de invoer uit het land in kwestie te beperken, om beperkingen op diensten of investeringen of stappen om de toegang van het land tot de interne markt van de EU te beperken.” 

Unanimiteit omzeilen

De rechtsgrondslag voor het nieuwe instrument zou vallen onder het gemeenschappelijk handelsbeleid van de EU, waardoor de Commissie meer manoeuvreerruimte zou krijgen, de uitvoering onder de Europese Commissie zou vallen en de besluitvorming in de Raad zou een omgekeerde gekwalificeerde meerderheid vereisen. Gevraagd naar de procedure tijdens de persconferentie van vandaag zei Dombrovskis dat het nemen van besluiten met gekwalificeerde meerderheid in plaats van unanimiteit de Commissie in staat zal stellen sneller en effectiever op te treden. 

Marek Belka, lid van het EP (S&D. PL), verantwoordelijk voor internationale handel, zei: "Als de Commissie de uitvoerende macht krijgt om dit besluit te nemen zonder afhankelijk te zijn van eenparigheid van stemmen in de Raad, zou het sanctiemechanisme een echte gamechanger worden voor de buitenlandse beleidsstandpunt.”

Een mes meenemen naar een vuurgevecht

De anti-dwangtool lijkt niet erg agressief te reageren op wat een echt probleem is. De werkelijke voordelen van dit nieuwe 'tool/instrument' zijn moeilijk te overzien. Hoewel het beweert een snelle reactie mogelijk te maken, lijken het voorgestelde proces en de voorgestelde aanpak niet snel te zijn en het is twijfelachtig of het effectiever zal zijn dan wat al beschikbaar is. Het is ook verre van duidelijk hoe het bestaande instrumenten verfraait, of effectiever is dan multilaterale referenten. Dombrovskis zegt dat het meer defensief van aard is.

De weloverwogen, weloverwogen en - zoals altijd - proportionele reactie van de EU kan frustrerend zijn voor degenen die willen dat de EU meer gung ho is, maar een meer doordachte en gerechtvaardigde benadering kan een steviger bolwerk zijn tegen poging tot dwang. Of en hoe deze 'tool' zal worden gebruikt, valt nog te bezien. 

https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2021/december/tradoc_159962.pdf

Deel dit artikel:

advertentie
advertentie

Trending