Verbind je met ons

Economie

Statistieken over verkeersdoden in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU heeft een behoorlijk goede staat van dienst op het gebied van verkeersveiligheid, maar welke landen zijn het veiligst? Ontdek de cijfers over verkeersdoden in de EU per land, leeftijd, geslacht en meer, Maatschappij.

Elk jaar komen duizenden mensen om het leven of raken ernstig gewond bij ongelukken op de wegen in de EU. Tussen 2010 en 2020 is het aantal verkeersdoden in Europa met 36% gedaald. Vergeleken met 2019, toen er 22,800 dodelijke slachtoffers vielen, verloren in 4,000 2020 minder mensen het leven op de wegen in de EU.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat 18 EU-landen het laagste aantal dodelijke slachtoffers ooit registreerden.

Zweden heeft nog steeds de veiligste wegen (18 dodelijke slachtoffers per miljoen inwoners), terwijl Roemenië in 2020 het hoogste aantal dodelijke slachtoffers rapporteerde (85 dodelijke slachtoffers per miljoen inwoners). Het EU-gemiddelde was 42 per miljoen inwoners, vergeleken met het wereldgemiddelde van ruim 180.

De COVID-19-pandemie heeft geleid tot minder verkeer, maar de impact ervan op de verkeersveiligheid is moeilijk te meten.  

Infographic over verkeersveiligheid in Europa
Meer over verkeersveiligheid in de EU  

In 2018 was 12% van de mensen die op de wegen in de EU omkwamen tussen de 18 en 24 jaar oud, terwijl slechts 8% van de Europese bevolking tot deze leeftijdsgroep behoort. Dit betekent dat jongeren onevenredig vaker betrokken raken bij een dodelijk verkeersongeval. Het aantal sterfgevallen onder deze leeftijdsgroep is sinds 43 echter met 2010% gedaald.

Het aandeel dodelijke slachtoffers onder ouderen (65 jaar en ouder) is gestegen van 22% in 2010 naar 28% in 2018. Kinderen onder de 15 jaar waren goed voor 2%.

advertentie

Driekwart (76%) van de verkeersdoden in de hele EU waren mannen, een patroon dat sinds 2010 relatief onveranderd is gebleven en dat in alle EU-landen vergelijkbaar is.

Wat de EU doet om de verkeersveiligheid te verbeteren

In juli 2021, de commissie consumentenbescherming van het Parlement goedgekeurde regels voor autoverzekeringen die verkeersslachtoffers beter beschermen in de hele EU. De nieuwe regelgeving moet nog worden goedgekeurd door een meerderheid van alle Europarlementariërs, waarna de EU-landen twee jaar de tijd hebben om deze ten uitvoer te leggen.

De komende maanden zullen de leden van het Europees Parlement naar verwachting ook stemmen over een resolutie over de Europese Unie EU-beleidskader voor verkeersveiligheid, waarin zij de belangrijkste stappen uiteenzetten die nodig zijn om het doel van nul doden op de Europese wegen in 2050 te bereiken. Deze omvatten veilige snelheidslimieten (30 km/u in woonwijken), nultolerantie voor rijden onder invloed en meer veiligheidsvoorzieningen in de infrastructuur en voertuigen. Dit is een reactie op het voorstel van de Europese Commissie voor een EU-verkeersveiligheidsbeleid voor 2021-2030.

Op 16 april 2019 hebben de leden van het Europees Parlement aangenomen nieuwe regels 30 geavanceerde veiligheidsvoorzieningen verplicht stellen, zoals intelligente snelheidsondersteuning, afleidingswaarschuwing voor de bestuurder en een noodremsysteem.

Verplichte veiligheidstechnologieën kunnen meer dan 25,000 levens helpen redden en kunnen tegen 140,000 minstens 2038 ernstige verwondingen voorkomen, aangezien menselijke fouten bij ongeveer 95% van alle verkeersongevallen betrokken zijn.

Om wegen veiliger te maken, heeft de EU ook de regels voor het beheer van de infrastructuurveiligheid en werkt eraan om te zorgen gemeenschappelijke regels voor zelfrijdende voertuigen.

Verkeersveiligheid  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending